HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.10.20. 20:20 sosadri

Debrecenben napelem-park épül

 

Aki járt az elmúlt években Debrecenben, és járt korábban az elmúlt évtizedekben is, láthatta, hogy milyen nagy a fejlődés. Igazi európai város lett a Cívisváros. Most ismét előrukkoltak egy újdonsággal: napelem-parkot építenek. Valami van ott a levegőben a napfényen kívül...

 

Debrecen-Halápon európai uniós támogatással 330 millió Ft-os napelem-park építési beruházásba kezd egy vállalkozás. 2020 napelemtábla fordul majd dél felé, hogy magába szippantsa a nap sugarait.

 

Most még csak a kukoricaföld látszik a majdani erőmű helyén, de a tervek szerint májusra itt egy fél megawattot meghaladó teljesítményű napelem-park fog messziről csillogni-villogni.

 

 Így néz ki egy napelem-park a németeknél

 

Kardos Csaba, a családi vállalkozás vezetője azt is elárulta, hogy mire fogják használni a megtermelt energiát. Egy részét eladják, másik részét saját célra használják fel, a kecskesajt üzemükben, a szappankészítő műhelyükben, a gyümölcs és gombaszárítójukban és az afrikai harcsa-keltetőjükben.

 

Ez a park világviszonylatban csak egy kiserőmű, azonban itthon óriási előrelépésnek számít.

A Széchenyi Terv pályázatai között az idén a napenergiából származó villamosenergia-termelésre hétmilliárd Ft támogatásból 151 új projekt indult, amivel a tavaly év végi 0,85 gigawattórás termelő kapacitás várhatóan 14 gigawattórára emelkedik. Ezzel országosan 11900 tonna CO2 kibocsátástól szabadulhatunk meg.

Az országban ez az első ilyen , tisztán energetikai célú beruházás, reméljük, újabbak is követik. Nagyszerű lenne, ha elterjednének az ehhez hasonlóan projektek, és a kistelepülések önálló elektromos áram ellátása például ilyen módon valósulhatna meg. Drukkolunk, hogy ne csak a beruházások 50%-át fedező pályázati pénzek lehívásáig tartson a semmiből támadt naperőmű-építési lendület.

 

A Kossuth Rádió riportját itt hallgathatod meg a témában.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr873316126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barna86 2011.10.23. 11:11:32

"de a tervek szerint májusra itt egy fél gigawattot meghaladó teljesítményű napelem-park"

Összehasonlításképpen: egy-egy paksi blokknak van ekkora teljesítménye (500 MW). Ha ez tényleg így lenne, ilyenre lenne képes a technika, akkor már rég le lenne fedve a Szahara, s nem tökölnének évek óta a tervezéssel.

"151 új projekt indult, amivel a tavaly év végi 0,85 gigawattos termelő kapacitás várhatóan 14 gigawattra emelkedik"

Ez megint egy ordas hülyeség, ma a magyarországi erőművek 9173 MW-os összteljesítményt adnak le (Wikipédiás gyűjtés), ez 9,173 GW. Elhiszed azt, hogy ezt akarják megduplázni csak napenergiával?

Cikk, ahol helyesen szerepelnek a számok: www.portfolio.hu/vallalatok/zold_energia/napelem-park_epul_debrecenben.156703.html

A cikkírónak pedig (mivel következetesen rosszul használta - vagy csúsztatott direkt): az SI-szerinti előtagoknál a mega az 10^6-os szorzó, míg giga az 10^9-es szorzó, látható, hogy a kettő között ezerszeres az eltérés. Mivel Te a cikkben végig gigát írtál a mega helyett, így ezerszeresre nagyítva könnyű egy ál-hurráhangulatot kelteni az írásban...

RT76 2011.10.23. 13:23:16

Köszi a jelzést, javítottuk - mindazonáltal nem a giga/mega szorzó csesztük el, hanem még jobbat: a munkát jelöltük hibásan teljesítményként, vagyis GWh helyett GW-ot sikerült bennhagyni, ami nem is ezerszeres, hanem 2920-as fals szorzó, mivel ennyi óra van egy évben 8-)

barna86 2011.10.23. 14:51:43

Na így már korrektek a dolgok, így már jár a pont a bejegyzésnek ;)

SvenH. (törölt) 2011.10.24. 01:42:07

@zoldblog: hat ez pedig az alap lenne, kovetkezetesen NEM hasznalni a Wh mertekegyseget...
tudom nagyon sok helyen irjak de en allandoan sikoltozok ettol, a masik idiota kommunikacios balfasz maszlag az hogy egy 10e -s kisvaros eves fogyasztasat termeli meg a napelem...
heeeeeeeeeeeeee?

nekem egeydul ez a 5500 MW ejjel es nappal meg 9000 MW az alap, igaz ordas hibakat(~1k) nem vetek csak 10-20% -ost
süti beállítások módosítása