HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2012.02.09. 16:50 sosadri

Napkollektort minden házra! Állami támogatás már csak pár hétig

Már csak március végéig érhetők el a napkollektoros pályázat vissza nem térítendő támogatásai.

Aki szeretné kihasználni, annak hajrá, nincs vesztegetni való ideje!

Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer „Megújuló energiahordozó felhasználását elősegítő, használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszer kiépítése alprogram” egyszerű, rövid nevet kapott (meghosszabbított) pályázat 2012. március 31-ig ugyan elérhető, de a a támogatási keret – eredetileg 2,9 milliárd forint – vészesen fogy, már csak kb. egyharmada áll rendelkezésre.

Napkollektor a háztetőn

Lakásonként akár 800 eFt-ra is lehet pályázni, ami vissza nem térítendő támogatás, és a beruházási összeg max. 50%-áig rugaszkodhat (munkadíj nem lehet több mint 30%), és utófinanszírozású.

Kik pályázhatnak? Magánszemélyek és max. 12 lakásos társasházak.

Napkollektor-rendszer

Amire pályázni lehet: a lényeg, hogy napkollektor-rendszer legyen, kapcsolódjon be a lakás gépészeti rendszerébe, egész évben működőképes legyen és energiafogyasztást, lakásfenntartási költséget csökkentsen. Elsősorban fűtéshez és meleg víz készítéséhez kapcsolódó pályázatokra gondoltak a kiírók.

Bővebben itt: www.emi.hu/napkollektor

És itt: http://zbr.kormany.hu

Napkollektort minden medencéhez!

Mi a különbség a napkollektor és a napelem között?

Napkollektor: magyarul nevezhetnénk napenergia-(be)gyűjtőnek is. Ez egy aktív rendszer, melyben fagyálló folyadékot keringtet egy szabályozott üzemű szivattyú, mely árammal működik. A napkollektor csőrendszerében keringő fagyállós folyadékközeg a a napsugarak hatására felmelegszik, amely hőt egy hőcserélőn keresztül átadja egy másik folyadékközegnek, mondjuk egy tartályban lévő víznek, amiből melegvizet szeretnénk nyerni zuhanyozáshoz, vagy a fűtési rendszerünk tartalékvízének, mellyel a házunkat akarjuk fűteni.

Tehát röviden a napkollektor meleg vizet csinál fűtéshez vagy fürdéshez.

 


Napelem-rendszer

 

A napelem egy olyan eszköz, amely a fénysugárzás energiáját közvetlenül villamos energiává alakítja át. A hatékony napelem-rendszerek több napelem táblából épülnek fel, melyet általában egy alumínium tartószerkezetre rögzítve helyeznek el a háztetőn. A napelem által termelt villamos energiát egy inverter segítségével alakítják át a háztartásban használható energiává.

 

Napelem a háztetőn

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr844044348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása