HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2012.02.20. 08:00 sosadri

Szelektív hulladékgyűjtés osztrák módra

Az osztrákoknál 30 éve működik a szemét szelektív gyűjtése. Nem csoda, hogy ott ennek már hagyománya van, hisz náluk már van olyan nemzedék, akinek ez természetes, mert gyermekkorától kezdve látta, csinálta. Mi még tanuljuk.

Rokonaim Eisenstadtban dolgoznak, látják hogyan, és milyen jól működik, mennyire komolyan veszik a szelektív hulladékgyűjtés rendszerét az ott élő népek. Az iskolában kötelező tananyag, sőt, vizsgaanyag, így a fejekben letisztult a kép, mindenki tisztában van vele mit hogyan gyűjtsön, hova dobáljon.


 

Nem egyszerű a mutatvány, mert ez idő szerint 26 féle különböző kategóriát különböztetnek meg. Első hallásra soknak tűnik, de ha áttekinted a rendszert, rájössz, hogy mennyi mindent külön gyűjtünk már mi is. Illetve gyűjthetnénk, ha akarnánk.


Tételesen az alábbi kategóriákat különböztetik meg hulladéktípus fronton az eisenstadti polgárok:
 

  • Papír hulladék (Altpapier)

  • Kartonpapír (Kartonagensammlung)
  • Műanyag (Gelbe Tonne): ide tartozik a PET palack, a joghurtos pohár, leveskocka csomagolása (ami nem a karton), szatyor, üres kozmetikai tégelyek, a habosított műanyag tálcák, de még a krumpli és hagyma műanyag necces hálója is.

  • Műanyag csövek, csatornázáshoz vagy villanyszereléshez használtak (Kunststoffrohre)
  • Kávé kapszula (Kaffekapseln)
  • Hungarocell (Styropor Sammlung) Vannak persze kivételek, mert a hús és zöldségtálcákat nem lehet beledobálni, de a habosított műanyag, hungarocell jelentős részétől meg lehet szabadulni. És ezt is újrahasznosítják. Fantasztikus!
  • Fehér üveg (Weißglas)
  • Színes üveg (Buntglas)

  • Síküveg (Flachglas)
  • Fém csomagolás (Metallverpackungen): ide kerülnek a tiszta vas és alumínium dobozok, csövek, joghurtos és tejfölös pohár tető, konzervdobozok

  • Fém hulladék (Metallsammlung), mint ereszcsatorna, főzőedény, kábelek
  • Használt ruha (Altkleidersammlung): mások számára még használható ruhanemű, cipő, ágynemű, terítő, stb.
  • Használt sütőolaj, zsír, margarin (Speiseölsammlung)
  • Használt elem, akkumulátor (Batteriesammlung)
  • Elektromos hulladék (Elektroaltgeräte): Minden elektromos eszköz ide tartozik, de még a kiégett energiatakarékos izzó is (viszont a halogén és régi típusú égők nem!)
  • Dobozos ital-csomagolás, mint Tetrapak és társaik (Öko-Box) Érdekesség, hogy a tejes-, gyümölcsleves doboz Ausztria bármely részéről ingyenesen postára adható.
  • Fahulladék (Altholzsammlung): üveg nélküli fa ablakok, bontott fa hulladék, rétegelt lemez, bútor, raklap

  • Sitt, építési törmelék (Bauschutt)
  • Állati tetem (Tierkörperverwertung)
  • Régi autó, gumiabroncs (Altautos und Altreifen)
  • Terjedelmes hulladék (Sperrmüll): súlyuk, terjedelmük miatt nehezen kezelhető cuccok. (Szőnyeg, síléc, mosogató tálca, WC csésze, matracok, ilyesmi)
  • Mezőgazdasági fólia (Agrarfoliensammlung): talajtakaró fóliák, építkezéshez használt fóliák
  • Komposztálható, szerves hulladék (Biotonne): minden ami komposztálható beleértve száraz péksüteményeket, a tojáshéjat, a fa hamuját, a kávézaccot és a teafiltert is.

  • Háztartási veszélyes hulladék (Problemstoffe): Minden ami veszélyes és háztartási. Ide kerülnek a ragasztók, festékek, akksik (igen, ide is lehet tenni!), gyógyszerek, növényvédő szerek, háztartási tisztítószerek, de még a maradék hajfesték is.
  • Veszélyes hulladék (gefährlicher Abfall): Ami veszélyes, de nem háztartási.
  • Egyéb háztartási hulladék (Restmüll): Ami nem gyűjthető szelektíven, az kerül ide.
    Igen, ez az amit mi a legjobban ismerünk.


Kukák a teraszon

Ehhez a 26 kategóriához persze nincs otthon mindenkinek 26, lehetőleg különböző színű kukája. Jellemzően hétfelé válogatják a hétköznapok szemeteit:

  • fehér üveg
  • színes üveg
  • műanyag
  • fémhulladék
  • karton- és újságpapír
  • komposztálható hulladék
  • egyéb háztartási hulladék (kuka)

Szelektív hulladékgyűjtés a hátsó kertben


A többi, elkülönítetten gyűjtött hulladékot pedig vagy menetrendszerűen elszállítják zsákokban, vagy beszállíthatóak megadott napokon hulladékudvarokba, helyi gyűjtőhelyekre, veszélyes anyagokat gyűjtő helyekre.

Pontosan szabályozott az is, hogy miért mennyit kell fizetni, illetve mi ingyenes, de a jelek szerint az osztrákoknál ez nem fő szempont, akár még akár fizetni is hajlandóak azért, hogy lelkiismeretesen járjanak el. A statisztikák szerint az osztrák emberek és vállalkozások csomagolásaik 96%-át szelektíven gyűjtik, ami éves szinten kb. 800 000 tonnát jelent.


Tájékoztató anyagok, reklámok, vállveregetős statisztikák, internetes portálok segítik, hogy az osztrák rendes legyen, sok szemetet kíméljen meg a szemétlerakóktól és a szemétégetéstől.

És most jön az elmaradhatatlan elmúltnyolcév, elmúlthúszév, elmúltnegyvenév. Kezdeményezések nálunk is vannak. Kultúra még nem annyira. A legtöbb helyen már nálunk is van legalább 3 felé szelektív kuka, vannak hulladékudvaraink, a hipermarketekben is le lehet adni pár fajta szemetet. Még ha sokan nem is tudnak róla, mi is meg tudjuk oldani a gyógyszereink leadását és a használt sütőolajtól való megszabadulást, csak valahogy nincs ez még rendszerbe foglalva.

Majd ha nálunk is az alaptanterv része lesz a téma, talán elkezdhetünk remélni némi változást. Egy-két generáció talán elég is lesz hozzá.
 

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr393573212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rich.mond 2012.02.20. 19:27:12

Van egy 27. szemét. Azt ereszti a Rábába művelt osztrák többszöri figyelmeztetés ellenére.

dr Smittpálelnökúr 2012.02.20. 19:38:10

Aztán a 26 felé gyűjtött szemetet összeszedik és elégetik a magyar határ mellé felépítendő szemétégetőben.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.02.20. 19:44:24

Kapcsolódó kérdés: kiégett energiatakarékos fénycsövet hova lehet nálunk kidobni?

Az elemeknek szoktam látni gyűjtőt a boltokban, de kiégett lámpát gyűjtő dobozt nemigen. Van ilyen valahol?

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.02.20. 19:45:51

@Rich.mond: Ott a pont Uram!

Még így,hogy Dániában élek és szelektálok én is,sőt a munkám során rengeteg veszélyes hulladékkal találkozom és "kezelem" is ezeket,szóval még így is egy cseppet túlzásnak érzem ezt a marha nagy "pedantériát". Ahova kerül a hulladék,ott mi a faxomat csinál a magyar,meg lengyel vendégmunkás?

dr. Bubó 2012.02.20. 19:47:52

kurva egyszerű a válasz...

mer a magyarok az álami (és kapcsolt, vagy egyéb feudális) intézményekben NEM BÍZNAK...

azt gondolom joggal, hisz azok nem is működnek...

totál értelmetlenek az egyéni törekvések ("polgárosult"), nincsenek "közügyek", azaz nincsen értelmes politika... nincs semi, egy nagy sz@r van...

a feudális politikai mafia van csak... a selejt van 6almon...

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.20. 19:58:18

Szelektív hulladékgyűjtés? SOHA! Mindent 30 literes fekete zacskókba dobok, s naponta - szélsőséges esetben naponta kétszer - kidobom a kukába. Ha a kukások válogatni akarnak, tegyék csak. Nekem más hobbim van.

A szelektív hulladékgyűjtés unatkozó német nyugdíjasok hobbija. Normál ember kiröhögi.

PiBá 2012.02.20. 20:03:39

Egy kérdés olyanhoz, aki ért is hozzá. Nem lenne hatékonyabb a szemetet központilag, valami hulladék feldolgozóban szelektálni?

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.20. 20:10:37

@spontan:

Hová lehet kidobni? Ugye csak viccelsz? Hát a kukába, hová máshová!

Alikam 2012.02.20. 20:17:36

Egyszerű a válasz: mert itt a megélhetések annyival nehezebbek, hogy ezt már pont leszarja a többség.

Biztos vagyok benne, hogy ott, ahol a reálbérek százalékosan jóval felettünk vannak, sokkal jobban figyelnek a környezetükre az emberek.

Mivel nem a napi ezer szar között kell hánykolódni, csak a napi 50 között ahová még belefér a hulladék megfelelő szeparálása.

alma11 2012.02.20. 20:41:57

Nehéz leírni, hogy Kismartonban. Gondolom várod a wieni kávézódat.

Tepsifan · http://kephatas.blog.hu 2012.02.20. 20:44:56

@spontan: tescoban, media marktban vannak fénycső/izzó gyűjtő helyek.

margaritt 2012.02.20. 20:45:11

dr. birca max: szerintem meg pont a szelektív hulladékgyűjtés (ha nem is 30 féle gyűjtőben) az, ami nem az életszínvonal függvénye, hanem egy csöpp odafigyelés kérdése.
A társasházunktól kb. úgy 15 méterre volt néhány szelektív gyűjtőedény, a társasházban ki is volt plakátolva, hová, mit lehetne dobni, nem mellesleg a ház három kukájából mindig szinte kifolyt a szemét, de persze a többségnek nem jutott eszébe pár lépéssel többet mennie, hogy ne pillepalackkal meg sörösüvegekkel legyenek tele a nagy kukák.

Qqriq 2012.02.20. 21:05:03

Jó volna persze, ha a magyar is 26 felé gyűjtené a szemetet, de ha már nem teszi, legalább bízná arra a sok képzetlen munkanélkülire, akik másra aligha alkalmasak.

Szerintem is sokkal értelmesebb dolog volna központilag megszervezni. Ahány ember, annyi értelmezés. Meg aztán elég egy gyökér, aki a levesbe szarik, dobhatod ki az egészet....
Egy gyökér pedig mindig lesz, ha másért nem, akkor csakazértis....

penumbra1984 2012.02.20. 21:05:19

@Rich.mond: Az nem háztartási hulladék, hanem ipari hulladék volt, persze ettől még felháborító és elítélendő.

Azért érdemes kicsiben szétválogatni otthon, mert ezzel munkaerőt kímélnek, hiszen mindenki otthon válogatja "készre" az újrafelhasználáshoz, másrészt meg jelentkezzen az aki szívesen menne szétválogatni a szemetet egy központi szeméttelepre, ahol eléborítják a szaros pelenkával, ételmaradékkal, összetört üvegcserepekkel teli egybezúdított háztartási szemetet. Nesze válogasd ki!

Nagyobb elektronika áruházakban láttam gyűjtőkonténert ahová kiégett hagyományos meg kompakt fénycsöveket lehetett dobni. Ahogy látom most már ezeket is "kapcsoltan" helyezik ki, tehát egymás mellett van az elemgyűjtő, fénycsöves, elektromos berendezések gyűjtője, stb...

Nem kell mindent a pénzre fogni (nem pénzre van ahhoz szükség, hogy ne szarjam-szemeteljem össze a környezetem, hanem igényességre, na ez az ami sok embernek nincs) az, hogy a papírt, fémet, műanyagot, üveget külön gyűjtsük, inkább a szokások megváltoztatását igényli és nem pénzt vagy extrém sok energia meg időráfordítást. Elemeket is lehet otthon gyűjteni aztán amikor összejött jó sok, elvinni a gyűjtőbe. Egyre több helyen vannak, csak észre kell venni.

teddybear01 2012.02.20. 21:09:54

@spontan: Van itt tőlünk nem messze egy világítási szaküzlet, ők is átveszik a kiégett izzókat, fénycsöveket, ledes lámpákat, lemerült elemeket. Esetleg lehet ilyesmi nálatok is.

This_is_Sparta (törölt) 2012.02.20. 21:14:16

@spontan: Mindegyik Auchan-ban van erre kijelölt gyűjtőpont.

Pan Modry 2012.02.20. 21:14:27

@dr. birca max:

Hulyegyerek, kozpontilag nem lehet valogatni, mert addig a kulonbozo hulladekok beszennyezik egymast.

Perillustris 2012.02.20. 21:17:54

@Alikam: Ez kifogás. Szerintem nevelés, intelligencia és műveltség kérdése, hogy valaki az üveget, a papírt, az aludobozt, PET palackot elviszi-e a szelektív hulladékgyűjtőig. (Nyilván fontos, hogy az ne 20 km-re legyen.) Budapesten 1 km-en belül mindenhol van.

@spontan: Az Electro-Coord gyűjti, és talán az Ikeában is van erre mód (persze ez budapestieknek felel meg csak).

@dr. birca max: Semmi baj, kell a rossz példa is.

seahawks 2012.02.20. 21:20:24

én évekig szelektáltam, aztán a kukás megmondat: úgyis egybe öntik az egésuet, ne görcsöljek. na azóta nem szelektálok.

seahawks 2012.02.20. 21:24:35

@alma11: neked sincs más bajod? a település rendes neve: Eisenstadt. még a köznyelvben is. ahol wien az bécs.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.20. 21:26:21

@Bockó:

Látom, egy sötétzöld aktivista vagy... azoknak ilyen a stílusuk...

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.20. 21:28:22

@Pan Modry:

S ez kit érdekel? Engem nem, az biztos. Akinek kell a hulladék, alapítson vállalkozást erre és üzleti alapon hasznosítsa. Semmi kifogásom ellene. Engem viszont ez nem érdekel, így nem kívánok ingyen dolgozni másnak.

alma11 2012.02.20. 21:32:14

@seahawks: Osztrák neve Eisenstadt, magyar neve Kismarton (hu.wikipedia.org/wiki/Kismarton). Bécs osztrák neve Wien, Steinamanger magyar neve Szombathely. Печуј horvát neve Peču, magyar neve Pécs. Ez nem "köznyelviség" kérdése (bármit is jelentsen az). Ha van magyar neve, használjuk azt! Mellesleg talán a te felmenőid közt is volt olyan, mely azért a városért halt meg. Illik megtisztelni őket. Kérdésedre válaszolva pedig: nem, nincs más bajom, köszönöm.

penumbra1984 2012.02.20. 21:34:31

@dr. birca max: magadnak is dolgozol ha szétválogatod a szemetet, mert újrahasznosítás energiát meg pénzt spórol, jót tesz a nemzetgazdaságnak, az közvetve neked is haszon, jót tesz a környezetnek. Nem értem, miért vagy ilyen szűklátókörű és korlátolt?

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.20. 21:48:23

@penumbra1984:

Nekem nem haszon, ha felesleegs munkát végzek ingyen.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.20. 21:50:24

@Bockó:

Utána néztem hozzászólásaidnak. Te egy antiszemita nyilas zöld vagy, akinek a kedvenc fimje a Zeitgeist nevű nácikomcsi ökörség - így már nem is csoda, hogy ilyen a stílusod, ezzel a nyomasztó háttérrel valószínűleg nekem is ilyen lenne...

zsurzsenka 2012.02.20. 21:50:25

@Alikam: Angliában élek, ahol a reálbérek százalékosan magasabbak, mint otthon. Az itt élő emberek nagy része meg totál leszarja, hogy hogyan néz ki akár a közvetlen akár a távolabbi környezete.
Sőt, lakóhelyünkön áprilistól a council is. Egy kukába kell onnantól dobni a legtöbb, eddig szelektíven gyűjtött szemetet. Hogy miért? Mert azt szépen begyűjtik, hajóra rakják aztán viszik Indiába, mert ott már alig várják.
A gondolkodást kellene megváltoztatni, nem pedig - a valóban siralmas - anyagi helyzetre hivatkozni és a lustaságunkat, önzőségünket takargatni.
süti beállítások módosítása