HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.07.07. 01:32 RT76

Hínár táplálja az indiai ökoforradalmat?

A hatalmas ázsiai ország a környezetet legsúlyosabban szennyező nemzetek közé tartozik, ezért fokozottan örvendetes minden olyan próbálkozás, amely csökkentheti India ipari károsanyag-kibocsátását. Ilyen lehetne a fosszilis kőolajat üzemanyagként részben kiváltó etanol, amelyet a világ más részein, így nálunk is egyre szélesebb körben alkalmaznak. Indiában azonban a cukornád, amely a bioüzemanyag egyik legelterjedtebb forrása, élelmiszernövény, ezért nem használható energetikai célra.

 

Bhavnagar-i kutatók azonban a közelmúltban tengeri hínárból állítottak elő etanolt, amelyet tíz százalék benzinnel keverve (E90) sikeresen teszteltek egy Ambassador gépkocsin. A központi só- és tengervegyészeti kutatóintézet (CSMCRI) munkatársai szerint munkásság nyomán három éven belül megkezdődhet a nagyszabású etanolgyártás.

A hínár komoly előnye, hogy nem vesz el termőföldet a gabonanövényektől, nem igényel öntözést, sem külön tápanyagokat. Sőt, a folyamat melléktermékeként magas tápanyagtartalmú nedv keletkezik, ami kiválóan alkalmas bio-trágyának, különösen a már említett, Indiában nagy jelentőségű cukornád hozamának (a tapasztalatok szerint akár 20 százalékos) növelésére. Az intézet egy öthektáros tengeri területen kezdi meg a hínártermesztést, ám öt éven belül tízezer hektárra tervezik bővíteni a „termővizet”, ami lehetővé tenné, hogy az üzemanyag etanoltartalmát 20 százalékra emeljék.

forrás: India Times

http://timesofindia.indiatimes.com/india/Soon-green-fuel-for-Indian-cars/articleshow/6035337.cms

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr343154826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása