HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2013.06.09. 21:42 RT76

Mire jó a papírbútor?

Címkék: papírbútor zoldcucc.hu

Úgy 8-9 éve láttam először papírbútort, egy papír-írószer bolt rendezte be - stílszerűen - eladóterét ilyennel. Azóta tudom, hogy ha végre-valahára elkészül parasztházunk tetőtér-beépítése, az elég viseltes födémre ilyeneket teszünk a padlásszobákba. De most úgy alakult, hogy hamarabb lett papírbútorom, mint padlásszobám.

IMG_3377.JPG

Nemrég nyílt bemutatótermünkbe, a napelemes rendszerekkel, elektromos biciklikkel, LED-es lámpákkal és egyéb bolygómentő dolgokkal foglalkozó budakeszi Zöldcuccba ugyanis megérkezett az a demó-szekrénysor, amivel szeretnénk a gyakorlatban is megmutatni zöld cuccok iránt érdeklődő látogatóinknak, hogy újrahasznosított papírból is lehet olyan frankó irodabútort, gyerekszobát vagy akár stílusos tárgyalót berendezni, mint fóliázott pozdorjából, porfestett vascsövekből, műbőrből.

Az átgondolt, bővíthető, fiókokkal, polcokkal, irattartókkal tetszés szerint bővíthető rendszer egy törökbálinti dizájnműhely terméke. A könnyű, olcsó, pillanatok alatt összeszerelhető - és persze környezetbarát - kartonszekrények mellett textil ülőlapos székek, fotelek, kanapék, üveglapos asztalok, dekoratív függő és állólámpák is készülnek a cégnél, de ezek a holmik már egyedileg készített, kézi gyártású holmik, ennek megfelelő árral. Exportpiacokon sikeresen szerepelnek eladóhelyiségeknek készített kínálóbútoraikkal, sőt; az Istenhegyi úti mohafalú, napelemfás és némileg ellentmondásos öko-benzinkút berendezését is ők készítették.

Az alapanyag beszállítója a Dunapack, szóval a törökbálinti papírbútor kétszeresen is magyar termék.

IMG_3378.JPG

A papírbútor egy dolgot nem szeret: a vizet. Állítólag ha kilöttyen rá egy kis víz és gyorsan letörlik, vagy felmosáskor körülcsapkodja az ember a moppal, azt még nyom nélkül elviseli (nem mertem kipróbálni), de azért mégiscsak papírból van az egész. Viszont bármely eleme pótolható, ha a gyerek szétáztatott narancslével egy polcot, pár száz (igen, pár száz) forintért pótolható. A régi meg mehet a szelektív kukába, és megint papír lesz belőle, nem szemétként végzi valami lerakóban, mint a letört sarkú fóliázott bútorlap polcok szokták.

Egy komplett szekrényelem alig tízezres nagyságrendű tétel, polcokkal, netán fiókos betétekkel együtt. Bútorként hiába látványos installáció áll össze a kartonlapokból, kilóra így sem sokkal drágább a végtermék, mintha hűtőszekrény-doboz lett volna belőlük. Így aztán, ha gyerekszobát rendezünk be kartonnal, különösebb kockázat nélkül használhatjuk ki a papírbútor másik remek tulajdonságát: hogy látványosan festhető. Ecsetet, temperát a gyerek kezébe, és úgy dekorálhatja ki saját birodalmát Batmannel vagy Csingilinggel, ahogy neki tetszik.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr845352983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása