HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.07.01. 12:00 RT76

Palackzsugorítás otthon - mivel? Minek?

Mint minden az alkalmazott környezetvédelemben, a PET-palackok otthoni kezelésének kérdésköre is a teljes szétesésig lenne boncolgatható, ha gyökerénél próbálnánk kezelni a problémát. (Ott az üres flakon a kezünkben, de hogy is került oda? Miért nem visszaváltható flakont vettünk? De annak a mosása nem környezetrombolóbb-e, mint egy új legyártása? Miért nem iszunk csapvizet ásványvíz helyett? Miért nem járunk vödörrel a kék kútra?)

Egy flakon akár eredeti térfogatának 8%-ára zsugorítható

Tehát nem boncolgatunk: ott az a nyomorult palack és kész. Azt már láttuk a Spektrumon, hogy a kukába dobva vagy úszó szemétsziget lenne belőle a tengeren   , vagy egy bűzölgő depót növelne a városhatárban - tehát külön gyűjtjük. És bízunk benne, hogy valahol, valaki majd feldolgozza, tényleg. De mivel nem szeretnénk hetente egy hatalmas, viszont csak pár dekát nyomó pakkot elvonszolni a szelektív kukáig, ahhoz pedig túl modernek, urbánusak és sznobok vagyunk, hogy rátaposva recsegtessük laposra, valami modernebb, látványosabb megoldás után nézünk. Tovább-->

Az olcsóbb felnőttjáték: falra szerelhető, karos palackprés - egy gyakorló felhasználó tapasztalatai:

Alumíniumból van, így rettenet könnyű. Igényel némi ügyességet, infrastruktúrát és elszántságot, ugyanis több helyen kell a falra rögzíteni masszív csavarokkal, hogy faszául működjön és ne szakadjon ki a téglával együtt, amikor éppen két kézzel húzod le a kart.

Zsugorítás közben hangos, mint egy rozsdaette Koppány kipufogó, érzékenyebb lakótársakat érdemes előre figyelmeztetni préselés előtt. főleg, ha alszanak. Viszont kizárólag a júzer energiájára van szükség a működtetéshez, tehát energiatakarékos és kicsit még fogyaszt is.

Szarul, csúnyán és nem igazán helytakarékosan zsugorít. Másfél liter felett nem fér bele semmi, vagy csak úgy ha előtte kicsit összenyomod a palackot középen. Ráadásul tökölni kell a kupakkal zsugorítás előtt és után.

 

{youtube}mHW4r3nl0uo{/youtube}

Ára: változó, nettó 8368 Ft itt, bruttó 13 ezer itt,

A fából vaskarika: környezetvédelem elektromos hőgenerátorral - szintén első kézbéli tapasztalat:

Magyar szabadalom, és gyártás. Elegáns, amennyire egy ilyen cucc az lehet. Egyetlen csavarral kell rögzíteni, működés közben csendes, viszont van egy nagy hibája a kézi présekkel szemben. Fűtőszálakkal működik, így egy kilowattos teljesítményt vesz fel elektromos áramból zsugorítás közben. Ez így hosszú távon csak akkor védené a környezetet, ha Paks és a hőerőművek helyett szélből, vízenergiából jönne az áram a zsugorítóhoz, addig egy kicsit fából vaskarika így védeni a bálnákat az őserdőkben.

 

{youtube}ySBnUwbViRg{/youtube}

Rettentő kicsire zsugorít, szépen, olyan németesen precízen, ha lehet ilyet mondani. Hosszabb használat után a vezetősín közepén - a hosszú fehér biszbasz, amin a fej fut - az olvasztófej képes megállni, mivel az a rész kikopik, ezért (immár kevésbé elegánsan) nyomni kell a tetejét, ahogy a filmen is látható. További hátránya, hogy csak a szűk (hagyományos) fejű palackokat lehet vele zsugorítani, ezekből viszont egészen 2,5 literig minden változatot.

Ez a villanyos zsugorító tizenkettedére csökkenti a PET-flakon térfogatát, a kupakra sincs szükség a művelethez. 13 800 forintért már házhoz is szállítják, ha valaki megrendeli, itt.

---

Nektek melyik tetszik jobban? Az elektromos, menő, de pazarló, vagy a mechanikus, zajos, de extra energiát nem igénylő? Esetleg tudtok még variációkat a témára?


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr293154833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása