HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.07.01. 14:00 RT76

Virul a környezet, ha haldoklik a gazdaság?

Úton-útfélen a válság negatív hatásairól hallani, pedig a világgazdaság összeomlásának kedvező következményei is vannak. Egy június 30-án közzétett tanulmány szerint például Nagy-Britanniában egyetlen év alatt 8,6 százalékkal csökkent a légköri szennyezés mértéke, számolt be az AFP hírügynökség. A független klímaváltozási bizottság jelentése szerint azonban csupán illúzió a fejlődés: „Habár a károsanyag-kibocsátás jelentős mértékben csökkent, elemzésünk szerint ez nem a brit kormány és gazdaság erőfeszítéseinek köszönhető, hanem annak, hogy a gazdasági válság következtében visszaesett a fogyasztás, és ezzel az ipari termelés is.”- mondta Adair Turner, a bizottság elnöke, aki szerint az ország vezetésének teljesen át kell gondolnia a klímaváltozás megfékezését célzó politikáját.

A brit parlament 2008 novemberében fogadta el azt a Klímaváltozási Törvényt, amelyben az Egyesült Királyság a világon elsőként törvényi kötelezettséget vállalt arra, hogy hosszú távon radikálisan csökkentse széndioxid-kibocsátását. A törvény kimondja, hogy az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását 2020-ig az 1990-es érték kétharmadára, 2050-re pedig ötödére kell visszaszorítani. Ugyancsak korlátozták a jogalkotók többek között a kormány külföldi CO2-kreditvásárlásait, minimális díjat írtak elő az egyszer használatos bevásárló zacskókra, valamint előterjesztették, hogy a törvény 2012 végével a nemzetközi repülési és hajózási emissziókra is kiterjedjen. Ugyanez a jogszabály hozta létre a mostani jelentést összeállító klímaváltozási bizottságot.

Hogy a teljes CO2-emisszió hogy áll Magyarországon, nem tudjuk, de a MOL jelentéséből azt igen, hogy a tavalyi évhez képest időarányosan úgy tíz százalékkal kevesebb üzemanyagot tankoltak az emberek. Szegényebbek vagyunk, de kevesebbet koszolunk - örüljünk ennek, vagy inkább sírjuk vissza a szennyező prosperitást?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr883154820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása