HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2013.09.10. 16:58 RT76

Irtja Ön a kiskertben a parlagfüvet? Minek?

Címkék: parlagfű

Többé-kevésbé vidéken élek, de a fővárosban dolgozom, 50 kilométerről ingázgatok Budapestre, kocsival, közúton, szántóföldek mentén. Ez az oka, hogy én tudom, miért tüsszögnek az utóbbi pár napban jobban az allergiások. Ezért:


Szóval büntethetjük itten kérem tizenötezerre, akinek a zsebkendőnyi kertjében van egy szál parlagfű, és ötmillióig, akinek több. Amíg ezer hektárokon nagyüzemi méretekben termesztjük a gazt, és betakarítási időszakban kombájnokkal segítünk a pollennek, hogy magasabbra szállhasson, nemigen változik a helyzet.


Parlagfüvet különben ezen a linken lehet bejelenteni a Hatóságnak, aki ez esetben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. (Ki találja ki ezeket a neveket? És mi köze az élelmiszernek a parlagfűhöz? Tuti, hogy létezik a Hülye Járások Minisztériuma is!). Szerencsére regisztráció-köteles a bejelentés, kilencoldalas használati utasítással a felhasználó-barátság kedvéért.

DSC00664.JPGNem is sokkal magasabb a parlagfű a kultúrnövénynél

A lefotózott-videózott területet bejelentettem, azzal a megjegyzéssel, hogy "Az összes napraforgótábla iszonyú parlagfüves a környéken, de persze, mint bizonyára Önök is tudják, az ország teljes területén így van ez."

Most, hogy szóltam, biztos felkerekedik az egész Hivatal, és indul huzigálni, a Pareto-elv alapján pedig abbahagyják a kertes házak udvarainak ellenőrzését, és oda koncentrálnak, ahol az igazi mennyiség terem ebből a különben esztétikus növényből. Ugye?

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr295506071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fda 2013.09.11. 08:52:58

"mint bizonyára Önök is tudják, az ország teljes területén így van ez"

Tán csak nem végigjártad "az ország teljes területét?"

Egyébként ki az, akit a kertjében egyetlen szál parlagfű miatt megbüntettek?

Ja, és tudod-e, hogy a parlagfű kiírtásával nem oldódik meg az a probléma, hogy bizonyos emberek a modern életforma miatt mindenfélékre allergiás reakciókat mutatnak? Ha legközelebb a vízre mutat valaki allegiát, akkor kötelezően mindet elforraljuk?

Ketrec_rázza_a_majmot 2013.09.11. 09:13:55

Azért jó ez a parlagfüves buzera, mert lehet vegzálni a zembereket . A Csepelen megépült szigeti gerincút nyúlfarknyi darabját helyből dupla szélesen sajátították ki . A másik fél egy valóban szépen termő parlagfű tábla . Persze a Magyar Közút megteheti. A Halásztelken található Antenna Hungária telepén van 2 antenna, meg megszámlálhatatlan parlagfű . A tököli repülőtérnek még kívül, az út mentén a kerítés mellett is eléri a másfél méteres magasságot, ahogy kell, jó sűrűn . A belső területet meg inkább ne is említsük .

digitime 2013.09.11. 09:52:39

Szó se róla, a parlagfű elleni kampány kicsit sem ért célba.

papugaja 2013.09.11. 10:03:17

Érdekes tény: mivel a két növény rokon, vegyszeres technológiával képtelenség visszaszorítani napraforgóban a parlagfüvet. Ami a gyomot kinyírná, az a kultúrnövényt sem kíméli.
Vagy kézi kapálással lehetne valamit elérni, vagy nem lenne szabad fertőzött területre napraforgót vetni 50-100 évig, amíg csíraképes mag van a talajban.

dr. Aullah 2013.09.11. 10:05:30

Azok vágják a parlagfüvet, akik allergiásak rájuk...

mcc 2013.09.11. 10:12:34

Büntettek már meg valakit kiskertért? Vagy ez is olyan, mint a moziban (volt?) a "kabátot, ernyőt bevinni tilos", ami pont senkit se érdekel, de lehet hőbörögni (ami hasznos, emeli a vérnyomást stb).

Fejleszt valaki vírust parlagfű ellen?

Brix 2013.09.11. 10:14:26

@fda: " Ja, és tudod-e, hogy a parlagfű kiírtásával nem oldódik meg az a probléma, hogy bizonyos emberek a modern életforma miatt mindenfélékre allergiás reakciókat mutatnak"

Nem a modern életmód miatt, hanem kifejezetten a parlagfű hatásai miatt betegek az emberek. Magyarországon, jelenleg közel 2 millió ember szenved ebben a gyógyíthatatlan betegségben, ami össztársadalmi probléma lett, és mégsem tesznek megfelelő lépéseket a kormányok. A parlagfű problémát EU szinten kellene megoldani, mert már Finnországban is megjelent , köszönhetően az éghajlatváltozásnak és a légköri CO2 szint megemelkedésének. A parlagfű egyike a globalizáció egyik súlyos árnyoldalainak, és egyre több embert betegít meg világszerte

Bogyó 2 2013.09.11. 11:01:02

"biztos felkerekedik az egész Hivatal, és indul huzigálni, a Pareto-elv alapján pedig abbahagyják a kertes házak udvarainak ellenőrzését"

Nem pont így van, mert a kertes házak udvarainak ellenőrzését vagy legalábbis a bejelentések kezelését a jegyzők végzik, azaz az önkormányzati (polgármesteri) hivatalok. A külterületi szántók ellenőrzése a Földhivatal dolga. Azaz nem kell az egyiket abbahagyni a másikhoz.

Hasonló ez ahhoz, amikor a gyorshajtók azzal védekeznek, hogy miért nem a gyilkosokat üldözik a rendőrök. De ez hülyeség. Azért mert vannak gyilkosságok, meg nem kapnak el mindenkit, nehogy már szabadon lehessen lopni, vagy akár gyorshajtani. Mind a kettő valakinek a dolga, és tegyék a dolgukat akik azért felelősek.Lehet az erőátcsoportosításon vitázni, de ez nem lehet ok a megúszásra.
Hát így van ez a szomszéd kertjében díszelgő parlagfűvel is. Vágja csak le szépen mindenki akkor is, ha tele van a határ. Más kérdés, hogy persze, azt is meg kell oldani, hogy olyan se legyen.

Ketrec_rázza_a_majmot 2013.09.11. 11:09:40

@mcc: Hát büntettek . Ismerőseim közül többet is .

Fekete Mamba 2013.09.11. 11:26:56

Ha az összes parlagfüvet kiirtanák, akkor belépne a helyére a következő allergén növény, gomba stb.
A fejlett országokban kb. ugyanakkora allergiás a lakosság, ha van náluk parlagfű, ha nincs. Ha a magyar allergiás Londonba költözik, valószínűleg ott is allergiás marad, de a parlagfű helyére mondjuk valami fűféle lép be, valamivel gyengébb allergiás tüneteket okozva.

Ezzel gondolom nem vigasztaltam meg a parlagfűtől szenvedőket, meg a parlagfű nyesegetéséről se akarnék lebeszélni senkit.

Ketrec_rázza_a_majmot 2013.09.11. 11:32:20

@Fekete Mamba: Az most csak részletkérdés, hogy engem eleve bosszant a sok parlagföld . Mellesleg ott van a parlagfű, ahol földmunka volt, bolygatták a földet, van hoztak máshonnan (földet) . Ezért a kaszálás kiirtja, a tárcsázás, szántás meg éppen ellenkezőleg ...

Bogyó 2 2013.09.11. 11:41:46

@Brix: Azért annyiban nem mond hülyeséget a kolléga, hogy az allergiás reakciók korántsem fordultak elő ilyen arányban a korábbi évszázadokban, évtizedekben. Emögött igenis vannak modernizációs problémák, nem egyszer a túlzott higiénia miatt legyengült immunrendszer, amit a modern élet részeként mindenhol megjelenő vegyszerek is rombolnak. Nem mondom, hogy a parlagfű-allergia ezért van, s ne lett volna allergiás tőle egy 100 évvel korábbi ember, de pontosan ez még nem tisztázott. Valahol nem normális dolog az, hogy az ember nem tud egészséges lenni egy egyébként nem mesterségesen kialakított növény társaságában, s csupán a levegőben lévő pollenektől megbetegedjen. Különösen úgy, hogy a sok beteg mellett azért az emberek jelentős részének még mindig kutya baja a parlagfűtől, tehát nem nem egy általánosan egészségkárosító növényről van szó, ez pedig akkor azt jelenti, hogy valami a megbetegedő emberek szervezetében nem működik jól, s a parlagfű kiirtása nem oldja meg a valódi okot.

Fanka40 2013.09.11. 11:49:17

Ez a parlagfű hisztéria már az agyamra megy. kedves blogger, nem, nem a parlagfűre vagy allergiás hanem arra a sok-sok káros anyagra amit kipöfögsz az autódból amig 100 km-t autózol nap mint nap!! Azért mert az autók kipufogó gázai lemarják a pollenek védőburkát, amely védőburok alatt a polleneknek a bogáncsra hasonlító kis karmai vannak. Ezek a kis karmocskák irritálják a légutak nyálkahártyáit. Addig, amíg ép volt a védőburok, addig nem allergizáltak!!! AUSZTRIÁBAN 5-6 ÉVVEL EZELŐTT BIRKÁKKAL KILEGELTETTÉK A PARLAGFŰ 95 %-ÁT és a tudósok legnagyobb megdöbbenésére MEGDUPLÁZÓDOTT AZ ALLERGIÁSOK SZÁMA, NEMHOGY CSÖKKENT VOLNA!!
antalvali.com/hirek/parlagfu-vedelmeben.html

randomuser1 2013.09.11. 13:52:24

@Fanka40: ölég nagy baromságnak tűnik ez a cikk :)

Fanka40 2013.09.17. 14:41:01

@Emmanuel Goldstein: miért is?? Cáfolatok??
Összehasonlítva a fővárosi és a vidéken élő gyermekek allergiás tüneteit, ugyanolyan pollenterhelés mellett a Budapesten élő gyermekek 24%-a mutatott szénanáthás tüneteket, ezzel szemben a vidéken elő gyermekek mindössze 4%-a. Ez arra utal, hogy a tiszta virágpor kevésbé okoz allergiát, mint az, amelyiknek a felületén szennyeződés tapad meg. Forrás:
www.babamama.hu/cikk/97-pollenallergia

randomuser1 2013.09.17. 15:29:42

@Fanka40: csak h ne menjek bele szövegszintű stilisztikai elemzésekbe, csak azért, mert keveri a szezont a fazonnal, az allergia a szervezet betegsége, hogy az kismacskaszőr, ambrózia vagy dízelkoromrészecskékkel kevert ambróziapollen okozza-e az mellékkörülmény.
hovatovább, eccerűbb kiirtani a semmire nem jó gyomot mint megszüntetni a közlekedést és mellé hétmilliárdnyian vagyunk, mindeki enni akar de kiskapával földet túrni senki.
süti beállítások módosítása