HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.07.02. 17:44 RT76

Akkutöltés, tankolásnyi idő alatt?

A villanyautók elterjedésének egyik legsúlyosabb akadálya, hogy az akkumulátorok feltöltése túlontúl hosszú időt vesz igénybe. Erre a problémára nyújthat megoldást a japán JFE Engineering találmánya, amely a gyártó állítása szerint három perc alatt ötven, öt perc alatt pedig hetven százalékos töltöttségi szintre képes hozni egy átlagos személyszállító villanyautó akkumulátorait.

A tokiói Smart Grid kiállításon bemutatott, szupergyors töltőrendszer gyakorlati tesztjei még az idén megkezdődhetnek. Mivel más gyorstöltő-állomásokkal ellentétben normál hálózati feszültségről üzemel, nagyságrendekkel olcsóbban üzembe helyezhető azoknál – ehhez azonban előbb le kell küzdeni néhány nehézséget.

Először is, a rendszer nem kompatibilis a japán CHAdeMO villanyautó-töltési szabvánnyal. A Mitsubishi i-MiEV és a Nissan Leaf által is alkalmazott rendszerek, amelyek nagyjából fél óra alatt érik el a 80 százalékos töltöttséget, 500 voltos, 125 amperes áramot adnak le, a JFE állomása azonban 500-600 amperes áramerősséggel dolgozik. Emellett az autók vezérlő elektronikáját is át kell hangolni az új rendszerre, arról nem is beszélve, hogy a napjainkban használt akkumulátorok még nem alkalmasak az ilyen ultragyors töltésre – ennek megoldása érdekében a JFE máris párbeszédet kezdeményezett autógyártókkal.

A rendszer pontos műszaki részletei nem ismertek, annyit azonban felfedtek a fejlesztők, hogy két, beépített akkumulátorral rendelkezik: az egyikben a hálózatról az éjszakai időszakban felvett energiát tárolja, míg a másik, nagy kapacitású lítium-ion cella az autó akkumulátorának villámgyors töltéséért felel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr753154821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása