HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.07.03. 17:58 RT76

Nem csak blokkolja, munkára is fogja a napot

Az ember, mint oly sok mindenhez, a napsugárzáshoz is örök elégedetlenséggel viszonyul. Ha a szabadban rekedünk egy forró nyári napon, mindent megadnánk egy kis árnyékért, ha viszont hasznosítani szeretnénk irdatlan fényenergiáját, soha nem süthet elég intenzíven a nap.

Napelemes árnyékoló

Az FTL Solar kutatói konstruktívabban közelítették meg a problémát: olyan szövetanyagot terveztek, amelynek egyik oldalát ultravékony szolárcella-réteg borítja. A PowerMod névre keresztelt anyag rendkívül erős, így ugyanolyan széles körben felhasználható, mint bármely sátorvászon, miközben méretétől függően jelentős energiát tud előállítani. A kisebbik, 3x3 méteres kivitelt elsősorban kiállítási standokhoz vagy magánkertekbe ajánlja a gyártó, kapacitása átlagos körülmények mellett napi durván 1 kWh, míg a négyszer ekkora felületű, autóparkolók árnyékolására, menekültsátrak vagy szabadtéri színpadok építésére, illetve katonai alkalmazásokra ideális modell sivatagi körülmények között akár 4,5 kWh energiát termelhet.

Utóbbival tíz darab hordozható számítógép működtethető napi nyolc órán keresztül, vagy 15 darab adóvevő tölthető hat órán át. A 75 százalékos hatásfokkal működő rendszerek a hozzájuk ajánlott, kifejezetten napenergia tárolására tervezett, hordozható akkumulátor/inverter egységekkel együtt (amelyet a hasonló napelemes szövetanyagokat turisztikai felhasználásra régóta kínáló Powerenz cég gyárt) gyakorlatilag 24 órás energiaellátásra képesek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr673154822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása