HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.07.05. 11:46 RT76

Hidrogén? Hawaii!

Üzemanyagcellás Chevy Equinox

A jövő az üzemanyagcellás járműveké, a jelen azonban nagyon nem, a működésükhöz szükséges hidrogén előállítása és tárolása ugyanis – paradox módon – költséges és energiaigényes folyamat. Ezen kívánt változtatni a General Motors, amikor együttműködésre lépett a csendes-óceáni Oahu szigetén működő The Gas Company (TGC) energiaszolgáltatóval. A TGC által előállított szintetikus földgáz ugyanis 5% hidrogént tartalmaz, amelyet egy általuk kifejlesztett eljárással bármikor könnyedén ki tudnak nyerni a gázkeverékből.

A hidrogén tehát a szolgáltató gázvezetékében, gyakorlatilag „ingyen” tehetné meg a fogyasztóhoz vezető út java részét, és csak a tervezett töltőállomás közelében kellene azt kinyerni, és megfelelő módon tárolva tovább szállítani. Szakértők szerint ez az infrastruktúra több tízezer üzemanyagcellás gépkocsit képes kiszolgálni. Mindez nem csak az autógyártó, hanem Hawaii történetében is új korszakot nyithat: a szigetállam ugyanis jelenleg importált petróleum felhasználásával oldja meg energiaszükségletének 90 százalékát. Ezt a függőséget 70 százalékkal kívánja visszaszorítani az állam, amiben kulcsfontosságú szerep juthat a hidrogénnek. A TGC az utóbbi években már 12 százalékos, megújuló forrásokból származó hidrogéntartalmat biztosított ügyfeleinek, és ígérete szerint képes lesz lépést tartani a kereset növekedésével. A General Motors az elmúlt 15 évben másfél milliárd dollárt fektetett be az üzemanyagcellás járművek fejlesztésébe, és a jelenlegi állás szerint már akár 2015-ben megkezdheti egy sorozatgyártásra szánt rendszer forgalmazását.

Az üzemanyagcella hidrogénből és légköri oxigénből állít elő elektromos áramot, a folyamat mellékterméke víz

Forrás: GM

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr493154823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása