HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.10.18. 20:02 sosadri

Izzócsere egy családi házban - megéri a kompakt fénycső?

Ha lecserélem a házban az összes létező izzót energiatakarékosra, nagyon kevés villanyszámlát fizetek és még jó érzés is tölt el, hogy kevesebb kárt teszek a környezetemben (illetve ez nem biztos, erről majd később). Ha viszont maradok a jól bevált, de nagyon energia-hatékonytalan régi égőknél, meg a végzetes áramszámlánál, nem kell beruháznom a még mindig drága fénycsövekbe. Melyik megoldás a jobb?

Nézzünk egy képzeletbeli családi házat, amiben egyelőre csak hagyományos izzókkal világítunk. A 100 m2-es házban van két szoba, nappali-ebédlő, konyha, fürdőszoba, WC, spájz, előszoba és persze egy kert.

 

Nézzük egyenként, melyik szobában mivel világítunk.

 

  • 2 szoba plafonján 3-as csillár lengedez (izzók egyenként: 60W), az ágyak mellett 1-1 éjjeli lámpa (40W). (Összességében szobánként van 260 W fényerőnk, tehát 520W.)
  • Ebédlő-nappali plafonon 3-as csillár (60W), sarokban állólámpa (60W). (Összesen: 240W)
  • Konyha 2-es csillár (60W) meg 3 spot a konyhaszekrényben (50W) (Össz: 270W)
  • Fürdőszobában lámpa (60W) és tükörvilágítás (60W) (Össz: 120W)
  • WC-ben lámpa (60W)
  • Spájz lámpa (60W)
  • Előszoba 1 lámpa (60W)
  • Udvaron 3 lámpa (60W, összesen 180W)

Ha minden izzó ég, akkor a ház fogyasztása: 1510W. Na jó, de nem vagyunk mindig mindenhol. Modellezzünk egy fogyasztást is.

Feltételezzük, hogy itt egy négytagú család lakik. Villanygyújtás: este 6, villanyoltás: este 11. Folyamatosan ég néhány lámpa, néhány meg csak alkalomszerűen.

 

  • Szoba1.: 4 óra csillár, 1 óra a 2 éjjeli lámpa (4*3*60W+2*40W = 800W)
  • Szoba2.: csillár 1 óra, 2 éjjeli lámpa 1 óra (3*60W+2*40W = 260W)
  • Ebédlő-nappali: 1 óra csillár, 4 óra saroklámpa (3*60W+4*60W = 420W)
  • Konyha: lámpa 4 óra, spotok 3 óra (4*2*60W+3*3*50W = 930W)
  • Fürdőszoba: 2 óra lámpa, ½ óra tükörvilágítás (2*60W+0,5*60W = 150W)
  • WC: 1 óra (60W)
  • Spájz: ¼ óra (0,25*60W = 15W)
  • Előszoba: ¼ óra (0,25*60W =15W)
  • Udvar: ½ óra (0,5*3*60W = 90W)

Elképzelhető lehet? Nekem nem tűnik túlzásnak.

 

Nos, ez egy napra 2740 Wh, 30 napra 82200 Wh, egy évre 1000,1 kWh

Az áram ára most 48 Ft/kWh körül van, ami azt jelenti, hogy a világítás ennek a családnak havonta 3946 forintjába kerül, azaz évente 48005 Ft-ba. (Persze emellett még fizeti a família a hűtőt, tv-t, mikrót, mosógépet, stb.)

 

Itt egy youtube-os reklám-videó, amiben egy csaj megmenti a profilból Robert De Niro-ra emlékeztető, idősödő urat az Osram-mentes élettől. Nagyon meggyőző, számoljunk hát tovább az Osram wolframkiváltó termékeivel.

 

 

Total shut-down, és lecserélünk mindent. Mibe kerül, és mit nyerünk vele?

 

Az Osram honlapján találtam egy kalkulátort is ehhez, beleerőszakoltam a fenti adatokat egy házikó alaprajzába, ahol segítséget is kaptam ahhoz, hogy mely funkcióhoz milyen égőt válasszak.

 


És ekkor jött a teljes sokk. Azt vártam, hogy soha az életben nem fog megtérülni egy ilyen beruházás, legfeljebb a jóérzés lesz meg az emberben, hogy nem világít felelőtlenül. Tévedtem.

 

Éves szinten az 1000 kWh-ás fogyasztás helyett csak 284 kWh lesz az energiafogyasztás, ami 34.364 Ft-os éves megtakarítást jelent!

 

Tehát megtakarítok 716 kWh-t, és az ehhez nem szükséges 358 kg CO2 kibocsátást évente, amivel majdnem 18 fával kevesebbet kell ültetnem, hogy CO2-ilag semleges maradjak, és ráadásul ezek az izzók még hosszabb élettartammal is bírnak.

 

  

A fosszilis üzemanyagokkal működő erőművek az energia előállítása során CO2-t bocsátanak ki. Ha a normál izzókat energiatakarékosra cseréljük, akkor azok kevesebb energiát fogyasztanak, és így segítik csökkenteni a CO2 kibocsátást. Minden fa évente mintegy 20kg CO2-t köt meg a légkörből (átlagosan, persze). Ha tehát az etalon-házunkban minden izzót kicserélünk, akkor 25 fa helyett, csak 7,1 fát kérünk meg szépen, hogy közömbösítse a szén-dioxidunkat, vagy fényforrás célra csak ennyit kell ültetnünk a széndioxid-semlegességhez.

 

 A kalkulátor és a képzelet szerint 3 féle izzót kell kiváltanunk.

  • 20 db hagyományos körte formájú 60W-os izzót 11W-os energiatakarékosra, aminek az élettartama a gyártó szerint 15.000 óra, (a hagyományosnak csak 1000 óra!) Mivel ennek az izzótestnek a kicserélésével nyerjük a legtöbb felszabaduló energiát, a legtöbb plusz élettartamot, ezért ezeket érdemes első körben kicserélnünk. Maradva a fenti példánál ezzel évente 637 kWh-t és 30475 Ft-ot takaríthatunk meg.
  • Ha tovább megyünk, és az éjjeli lámpákban is kicseréljük a 4 db égőt, akkor további 48 kWh-t és 2313 Ft-ot nyerhetünk. Még ezt is érdemes lehet lecserélni, bár az előbbihez képest elhanyagolható a nyereség, bár a 40W helyett csak 7W-os egy égő fogyasztása. De az élettartam-hosszabbodás itt is jelentős, 1000 óra helyett 8000.
  • Az utolsó, ami megfontolásra érdemes, a konyhai spotok kicserélése. Mit nyerünk velük? 33 kWh-t évente, azaz 1577Ft-ot. Itt 50W helyett csak 40W egy izzó teljesítménye, az élettartamuk pedig egyforma, mindkettőnek 2000 üzemórát jósolnak. Ebbe a projektbe nem biztos, hogy belevágnék, tekintve, hogy a két izzó közötti árkülönbség valószínűleg soha nem tudná kitermelni magát.

 

És akkor el is érkeztünk az árak kérdéséhez. Mennyibe is kerül mindez nekünk?

 

A húsz darab 60W-os körte lecserélése (neten akciósan is 2000 Ft/db) 40000Ft. Így kb. 16 hónap alatt hozza be az árát a beruházás. (Megjegyzem, érdemes figyelni az akciós újságokat, a Metróban épp most akciós épp az Osram-paletta, így egy kis szerencsével ennél jóval olcsóbban is meg lehet úszni az átállást.)

 

Az éjjeli lámpák 4 db gyertya formájú 40W-os izzóját is kb. 2000 Ft/db áron tudjuk cserélni, azaz összesen 8000Ft-ért. Ennek már kell majdnem 3,5 év, hogy kitermelje az árát. (A Metro újságban most 750 körüli áron hirdetik. Akciósan tehát csak 3000 Ft az invesztíció és 16 hónap a megtérülés.)

 

Végül a 3 spotot kb. 2200Ft/db áron tudjuk beszerezni, itt már több mint 4 év a megtérülés.

 

A kép idilli. De, a fene egye meg, semmi sem ilyen egyértelmű ebben a komplikált világban. Sem a hagyományos, sem az energiatakarékos izzók számaiban és CO2 kibocsátási adataiban nincs benne ugyanis, hogy elő is kell állítani őket, sem az, hogy a használt fénycsövek mennyire károsítják a környezetet, illetve azokat hogyan hasznosítják majd újra, mennyiért és mekkora energiafelhasználás mellett.

 

A kompakt fénycsövek higanyt tartalmaznak, amely rendkívül mérgező vegyület. A higany a kompakt fénycsövek (integrált CFL fényforrások) fontos alkotóeleme, amely kulcsfontosságú szereppel bír az energiahatékonyságukban és más olyan paramétereikben, mint például az élettartam és a bemelegedési idő. Egy darab CFL kompakt fénycsőben legfeljebb 5 milligramm (0,005 gramm) higany található (szemben az 50 milligrammal a gombelemekben, az 500 milligrammal a fogászati amalgám tömésben). A higanytartalom nem tud kiszabadulni a CFL kompakt fénycsövekből, a fénycsövek véletlen eltörésének esetét kivéve. (Elvileg. A gyakorlatban a nagyáruházakban lévő kompakt fénycső-gyűjtő dobozból is diszkrét puffanás jelzi minden bedobott fényforrásnál, hogy épp kiszabadult a higanygőz.)

Amennyiben a lámpa véletlenül még otthon eltörne, szellőztessük ki a szobát, mielőtt nedves ruhával feltakarítanánk a lámpatörmeléket. Kerüljük el a törmelékkel való bőrérintkezést, ne használjunk porszívót.A véletlenszerű lámpatörés esetére a higany kiszivárgás kérdésének másik megoldása az általánosan kapható, törhetetlen külső lámpaburkolattal rendelkező CLF kompakt fénycsövek beszerzése.

forrás: Világítástechnikai Társaság honlapja

  

De szerencsére higany nélkül is van energiatakarékos élet. Következő lámpás anyagunkban megnézzük, mi mennyi, ha nem higanygőz- és halogén, hanem LED-es fénybe borítjuk ugyanezt a házat.

243 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr853293710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cso zsi 2011.10.19. 12:27:28

@STX Joe: Meg a szemüveggyártók is jól járnak.

Donor 2011.10.19. 12:34:26

@dazzled: Ha gagyi kínait veszel, ne is csodálkozz. Amikor beköltöztem a lakásba új lámpákat vettem és akkor már mindegyikbe Philips csöveket raktam. Természetes, meleg fényűt. Egyrészt, sokkal kellemesebb a fénye mint az olcsó fénycsöveknek, vagy akár az izzóknak, másrészt 5 év alatt amióta itt lakom egyetlen egyett sem kellet cserélni.

Aztán meg a halogén lámpák sem szeretik a ki be kapcsolgatást (kétszer cseréltem halogén izzót a fürdőszobai spotokban, pedig azok alig vannak használva), pontosan ugyan azért, amiért a fénycsövek katódja sem. A katód ugyanis pont olyan izzószál mint ami az izzóban van és a bekapcsolás pillanatában ledob magárol egy kis anyagot. Csakhogy a fénycsőnél ez a bekapcsolás pillanatában működik csak, addig az izzónál folyamatosan.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.19. 12:35:26

@záporjózsi: Gőzöd nincs, ami az a 3 fázis...
Mutass már nekem egy olyan főzőlapot, ami 3 fázist igényel!!!! 400V-ot!

Vérmaci 2011.10.19. 12:38:11

@cso zsi:
Mindenkinek állampolgári joga hülyeséget mondani. Neked is.
Itt ahogy nézem összegyűlt pár olyan ember aki ért is a témához. Teljes a konszenzus abban hogy minden szempontot mérlegelve az izzók kora lejárt, semmi szükség rá. A gazdaságilag indokolt fényforrás jelenleg a kompakt fénycső, de a LED is megoldás lehet a jövőben. (A hagyományos fénycsövek is tartják magukat, korlátozott körben)
STX Joe kicsit velősen fejezte ki magát, de tökéletesen igaza van. A fénycsövek rossz híre a kínai piacon vagy a Tescoban beszerzett gagyi szemét miatt van.

Donor 2011.10.19. 12:42:12

@Tímár Mihály: Igen, a Tungsram cuccok tényleg nagyon jó minőségűek, csak sajnos kinyirták már :(
A LED-ek már most is megérnék, ha azt nézzük mennyiért lehet az önnálló emittert kapni, de ugyan ez lámpába építve már durván túl van árazva (a használható minőségre értve, mert kínaiból van olcsó) De ha azt nézzük, hogy egy jól méretezett, nem túlhajtott LED 50000 órát üzemel, akkor még ezt az árat is megéri.
Inkább az a gond, hogy nem lehet nagyobb teljesítményűeket kapni kommersz boltokban, mert persze vannak magyar gyártók akik kereső reflektort is csinálnak LED-el.

Le_Penseur 2011.10.19. 12:42:42

@zoldblog: A higanyt, mint vegyület említését nem a posztoló követte el, de az alábbi sorokat igen:
"Összességében szobánként van 260 W fényerőnk"
"Ha minden izzó ég, akkor a ház fogyasztása: 1510W"

Itt abba is lehet hagyni az olvasást, a szerzőnek vagy nincs fogalma a mértékegységekről, vagy nem tudja azokat alkalmazni. Általános iskolai fizika tananyag...

zanzibear 2011.10.19. 12:44:36

Az már volt, hogy a fénycső élettartama kapcsolásszámban van korlátozva, kb. 1000-re. Normál, egész nap menő fénycsőnél ez kb. 3 év.
A 10000 óra élettartam úgy jön ki, hogy 1000 kapcsolás alkalmával 10 órát fog működni, mint egy klasszikus fénycső.
Azonban egy szobában ha bemegy-felkapcsol-teszvesz-lekapcsol-kijön "menetet" használ belőle az ember, akkor ugyanúgy elhasznál egy 10 órára "szóló" kapcsolást, mintha valóban 10 órát használta volna.
A normál izzólámpa mondjuk 1000-1500 óra élettartama viszont kapcsolásszámra gyakorlatilag érzéketlen, ld. autók indexei vagy közlekedési lámpák, fénysorompók (ok, ott vannak trükkök, nem teljesen kapcsolják le, csak nagyon lecsökkentik rajta a feszültséget, hogy ne hűljön ki az izzószál a "nem világít" idő alatt).
Úgyhogy ha egy izzót naponta 3 percre használsz, akkor az 1000 óra élettartamával 54 év az élettartama (nyilván nem egészen, de közel végtelen), míg egy fénycső a napi 3 perc használatával csak legfeljebb 2,7 évig lesz jó legfeljebb, ebből is legalább az 1/3 idő után legfeljebb (kb) 70%-os fényességgel.
Tehát egyrészt a kompakt fénycső vásárlásakor nem a kezdeti fényességet, hanem az idő túlnyomó részében meglévő fényességét kell figyelembe venni, így pl. nem igaz, hgoy a 11W-os k.f. megfelelne a 60-as izzónak, az még induláskor is inkább a 40-50W-ot éri el, tehát ahova 11W-os elég lenne, oda inkább 15W-os kell nyitásnak, ahova meg 15-ös, oda 20-as.
Ezért meg kellene (kellett volna) határozni, hogy mik azok a tényleges üzemi körülmények (pl. átlagosan legalább 1 órát legyen felkapcsolva, hogy az 1000 felkapcsolásból kijöjjön az izzó-egyenértékes 1000 óra üzemidő, vagy még több, hogy a k.f. egyszeri költségét fedezze a tényleges üzemidő alatti megtakarítás), másrészt a mai k.f.-k még mindig nem tudják többnyire méret, teljesítmény és fényerő oldalról egyaránt helyettesíteni az izzókat. (Bár, e téren van egy nagyon-nagyon ígéretes, nagyrészt magyar gyökerű fejlesztés, ami már termék is, nem reklámozom a fitlamp-ot :) )

Donor 2011.10.19. 12:46:50

@newtehen: Pedig elég gyakori. Be lehet kötni egy fázisre is, de ha van 3 akkor érdemes elosztani a nagyobb teljesítményű lapokat, a szimetrikus terhelés miatt. A 400V pedig a két fázis között van. A nulla és egy fázis között 230V van. Ez abból adódik, hogy a fázisok között 120fokos fáziseltérés van, de ehhez már szögfügvényeket és képzetes számokat is értened kéne.

elwood 2011.10.19. 12:47:14

@STX Joe: "Csak az árcímkét nézi.
Ezért jó, hogy nincs többé 100 wattos hagyományos izzó"

Én meg a fürdőbe két évente veszek 1200-ért égőt. Aminek a fénye sem olyan szép. De tíz évig is menne ha égve hagynám. Csak én hülye lekapcsolgatom.

Vérmaci 2011.10.19. 12:51:26

Egy dolog van még ami idegesít. A fényforrás gyártók a fogyasztást tüntetik fel a dobozon, nem a leadott fényt ritkán. Nehogy a vásárló össze tudja hasonlítani a várható fényerőt. :(
Csak példának, egy jóminőségű 100 W-os izzó (Tungsram) fényereje 1340 lm (lumen)

]{udarauszkasz 2011.10.19. 13:02:22

En csak azt nem ertem, hogy egy regi, mukodo rendszert miert tiltanak ki teljesen, es hogy megkerdeztek-e minket, hogy mi ezt akarjuk-e? Tudom, hogy sokaknak tokmindegy, hogy mi vilagit a plafonon, de akkor is: Minek eroszakolnak rank valamit? Legkozelebb csak edesitoszeres edessegeket lehet kapni a boltban? (Nemet Aldiban pl. az ivoleveknel nem lehet szensavmentes, edesitoszermentes gyumolcslevet kapni, vagy edesitoszer, vagy szensav van benne. Vajon miert??)

Donor 2011.10.19. 13:04:55

@Vérmaci: Ez engem is zavar.
De ha nagyon érdekel, azért utána lehet járni egyes típuscsoportok, jellemzően mit produkálnak. Halogén izzónál viszont 30% eltérés is lehet attól függően mennyire van túlhajtva az izzószál.

Don Quixote de la Ferko 2011.10.19. 13:14:56

@STX Joe:

Vicces gyerek vagy. Arra nem gondoltál esetleg, hogy a csóró fillérbaszó magyar gondolkodik inkább a sok okos (pl. te) helyett is?

Külső házfal 6 db. izzó. 40 W / db.
6 éve egy darab sem égett ki. Ha tíz éves korában lecserélem az összeset, akkor az 600 Ft.
20 évre 1200 Ft.-

Ha ezzel szemben állítom a te és a többi okos által folyamatosan ajánlgatott takarékos baromságot, akkor kapásból 6000 Ft a beruházás. Ha 20 év alatt kiég mindegyik, és kiég, mint a fenti levelek is bizonyítják, akkor 12000 Ft az össz költség.

Ehhez kapcsolódik egyszeri kiadásként az lámpabúra csere, mert nem fér bele a takarékos (próbáltam, kicsi a hely), ami darabonként cirka 2500 Ft. Az összesen 15 000 Ft.
Az átszereltetés villanyásszal minimum 10 000 Ft.

Fogyasztás:

40W - kb. 170 mA.
Takarékos 18W - Kb 40 mA (kimérve, tény)

Télen vannak sokat használva, nyáron szinte nem is mennek. Éves szinten számolok nagyon vastagon cirka 500 Ft-ot erre a 6 izzóra.
20 évre 10000 Ft, legyen áremelkedéssel 15000 a 20 évre.

Fogyasztás alapján a takarékos a negyedét eszi, tehát 20 évre 3750 Ft.

Végeredmény:

Ha én a fillérbaszó csóró magyar kicserélem takarékosra ezt a 6 db. pilácsot, akkor 20 év alatt megtakarítok cirka 11250 kincstári magyar egységet.

Ha annyi eszem lenne, és nem fillérbaszó lennék, hanem olyan okos mit te és a többi, akkor a Hősök terén verdesném a seggem a flaszterhez örömömben, hogy megspóroltam egy tízest. Mindezt durván 40000 Ft beruházásával.

Ha nem gond, maradok fillérbaszó, és a spórolok egy tízest és bukok 30 ezret eredményező sötétzöld megoldást meghagyom a hozzád hasonló újgazdag, apuci pénzéből vigéckedő okostojásoknak.

De ugye nincs harag, hogy gondolkodok, és nem rád hallgatok?

zanzibear 2011.10.19. 13:25:56

@Donor:
Igen, bármelyik komolyabb sütő+főzőlap kombót vagy 3f-ra lehet kötni, vagy (elvben) 1f25A-re, vagy éppen meg lehet próbálni helyette 1f16A-ra, aztán figyelni, hogy egyszerre legfeljebb két főzőlap fűtsön "padlógázon" vagy a sütő meg egy főzőlap. (Egy-egy főzőlap vagy a sütő 1500-2000W között van. Praktikus, ha ezzel egy időben a mosógép sem fűti a vizet, ha 1f 25A betáp villanyóra automatája.)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.19. 13:28:39

@Donor: Hogy kicsinyes személyeskedésed figyelmen kívül hagyjam, csak a tényekre koncentrálok.
Nálunk is 3 fázis van. Egy 3 fázisú konnektor másként néz ki, más a vezetékezés is a falban, sőt az elműnek már alapból úgy kell beállni a házba is.
Egy dolog pedig sajnos nem attól lesz 3 fázisú, hogy a fogyasztókat külön fázisra kötöd... Attól az még ugyanúgy 1 fázisú, 230V-os cucc, csak máshogy van bekötve, de minden fogyasztó 1 fázisra. Bekötheted így a csillárt is, sőt, megsúgom: a 3 csöves neon armatúrákat szokták még így bekötni, mert akkor más fázisban vibrál, és egyenletesebb a fénye. De az attól még nem lesz 3 fázisú fénycső... Nem tudod átkapcsolni deltába, meg hasonló trükkök... Egy igazi 3 fázisú fogyasztót, (jellemzően villanymotort) nem is tudnál 230-v ról üzemeltetni, itt pedig azzól van szó, hogy bírod a 230V-ra tervezett egyfázisú dolgaid fogyasztását megosztani a 3 fázis között. Ég és föld, kisfiam

Persze, hogy ezt megértsd, lehet jobb lenne, ha legalább láttál volna ilyet...

Egy kis anyag kezdetnek: "http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/HaromFaz.htm"

zanzibear 2011.10.19. 13:28:59

@Tímár Mihály: remek a GE, de ha minőségben az IKEA k.f.-ek bőven ott vannak (minőségben, színvisszaadásban, élettartamban), viszont jóval olcsóbbak a GE-nél, akkor mit tanácsolsz? Legyen kevésbé mohó a GE, vagy legyen GE világításra kötelezően adandó bérpótlék?

zanzibear 2011.10.19. 13:31:18

@newtehen:
Kapiskálod, de még hülyeségeket írsz:
Ha kell a sűtőhöz-főzőlaphoz a 3f, akkor a lakás betápjánál kell már a 3f kiépítés, akkor úgy kell be/felhozni a lakásba, hogy a három fázis el legyen osztva a különböző fogyasztócsoportok irányába (helységek, világítás, "erőátvitel"), illetve a sütő-főzőlaphoz kell egy önálló, 3f kiállás.
Csatlakozóról ("aljzat") meg nem beszélünk, mert az fix bekötésű, nem asztali rezsóról van szó.

mindenjónévfoglalt 2011.10.19. 13:31:49

akkor vegyetek led-et
én 4 éve használok a házban led-es égőket, ami az elején még egyértelműen nehezen vállalható kompromisszumokat jelentett, mára viszont, amikor már valóban használható nagy teljesítményű, powerled-ek kaphatók, akkor nem érdemes a kompakt fénycsővek környezet-terhelését felvállalni

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.19. 13:41:30

@zanzibear: Igazából az a fárasztó, hogy közlöd, hogy hülyeséget írok, majd leírod ugyanazt amit én.
Bár ennek ellenére a főzőlap továbbra is 230V egy fázissal megy sajnos. Az hogy a mellette levő egy másik fázis 230-ról megy, attól ezek még egy fázisú fogyasztók.

Annyit akartam csak közölni, mielőtt a trollok rám vetették magukat, hogy CSAK ezért kár behúzatni a 3 fázist, és átvezetékelni a házat, mert elég egy külön vezetéken külön bizti a sütőnek.
Értelmes ember amúgy sem teszi egy biztire a mosógépet a villanbojlerrel és a villanytűzhellyel.

temy 2011.10.19. 13:47:39

Kompaktfénycsöveket fejlesztettem a Tungsramban (GE), egy-két technikai hozzászólásom lenne, ill. hiedelmeket oszlatnék.
1. Kapcsolgatás és élettartam
A gyakori ki-bekapcsolgatás ténylegesen megrövidít(het)i a lámpa élettartamát, mivel a katódokon átmenő nagy kezdeti áram szinte "lerobbantja" a katódmasszát. A jó hír, hogy a jónevű gyártók (GE, Philips, Osram) nem csak megfelelően tervezik a katódokat, de nagyon komoly élettartam-teszteket végeznek, ami alatt az égetőkereteken automatikusan ki-bekapcsolgatják a lámpákat. Ennek eredményképpen ténylegesen több ezer kapcsolást kibírnak a márkás lámpák (Ezt ne várjuk el egy kínai noname gyártótól!). Mindentől függetlenül a kompaktfénycső energiahatékonyságát tényleg ott lehet kihasználni, ahol a legtöbbet ég folyamatosan.
2. A fény minősége
A fénycsőben az üvegcső belső felületére felvitt fénypor alakítja át a kisülés fényét látható fénnyé. A modern fényporok már viszonylag jó színvisszaadással rendelkeznek (>90. ahol 100 a nap színvisszaadása), de nem tökéletesek, egy normál izzó simán lekörözi őket. A fénycsőből kilépő fény spektruma sávos ("digitális") és nem folytonos, mint a izzószálas lámpáké. Ez a szemnek hosszú távon szerintem fárasztó, továbbá a nagyfrekvenciás gerjesztés miatt ugyan már nem vibrálnak a csövek, de a szemnek ez sem kellemes ill. természetes.

Folyt. köv.

Reggie 2011.10.19. 13:50:30

@OmegaMale: Tudom, hogy a diodanak sik felulete van es hutheto, de ez semmit sem jelent. Ez igaz a processzorokra is, azt megsem olyan egyszeru huteni, csak az a kulonbseg,hogy egy 50W-os processzor eseten zughat a hutobordan a ventillator es a foldhoz kozel, max az asztalon van elhelyezve, mig egy 50W-os LED eseten nem zughat a venti mert idegesito, igy muszaj passziv hutessel megoldani, raadasul a plafonon torteno elhelyezeskor tovabbi problema, hogy a meleg levego oda szorul, igy a legaramlas nem tud megindulni, azaz a hutes hatasfoka nagyon csokken, jelentosen tul kell meretezni.

Azon az oldalon, amit linkeltel erosen csusztatnak. A nyers LED-ek legidalisabb katalogusadatai vannak feltuntetve (ertsd 6000K vagy folotti szinhomerseklet es pusztan a LED parameterei, a vegtermeknel a tapegyseg parametereit is bele kell szamolni), csak azt sosem fogod elerni. Nezd meg ezt a kettot:
www.energystar.gov/index.cfm?fuseaction=iledl.display_products_pdf
www.energystar.gov/index.cfm?fuseaction=cfls.display_products_pdf
Ha osszehasonlitasz ket hasonlo teljesitmenyut es szinhomersekletut, akkor megaltod, hogy nagyon kozeliek ezek az ertekek.

"Azt az előtétet inverternek hívják és DC-ből csinál AC-t és ennek a műveletenek van egy kb. 80-85%-os hatásfoka (-> 15-20%-os vesztesége), amit rögtön hozzá is csaphatsz a fénycsöved fogyasztásához... A részletekben rejlik az ördög."
Az AC/DC atalakitas hatasfoka is ugyanekkora, ugyhogy azt meg a LED fogyasztasahoz lehet hozzacsapni... A ordog mindenhol jelen van.

"A fényporos probléma pedig a fehér LED-ek elterjedésével, hogy is fogalmazzam, csak a készlet erejéig tart. ;)"
Vagy nem.

zanzibear 2011.10.19. 13:58:06

@newtehen:
A főzőlap (vagy nevezzük inkább a főzőlapokat és a sütőt együtt villanytűzhelynek) bekötése lehetséges 3f-ra, ha 1f-on nem tudod megtáplálni.
Ráadásul modern, többzónás főzőlapon belül kapcsolható több fokozaton lehetséges, hogy nem egy fűtőspirál van, így akár szét is oszthatják a fázisokat, bár nyilván megoldható anélkül is, de ez a gyártó tudománya.

]{udarauszkasz 2011.10.19. 14:00:09

a megoldas elektronlezer:))) folytonos spektrumu fenyforras:D ja, csak az megintcsak nem jol fogyaszt, affrancba....

Donor 2011.10.19. 14:05:14

@newtehen:
Nem személyeskedés, csak megállapítás, mert nyilvánvalóan távolról sincs semmi közöd az elektromossághoz, olyan marhaságokat mondasz. Legfeljebb utána néztél wikipédián, de az kevés egy szakmához.

Egy fogyasztóba bekötöd a 3 fázist az 3 fázisú fogyasztó, az hogy belül már fázisonként külön fűtőbetét van az hol érdekel engem? Ettől még bármelyik kályhát 3 fázisúnak nevezik, ha olyan a kialakítása, hogy rá lehessen mindhárom fázist rákötni egyszerre.

A villanymotort pedig lazán rákötöm neked egy fázisra is. Elég elterjedt alkalmazás ez valójában, de egy laikus ezt ritkán tudja.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.19. 14:06:30

@zanzibear: Sőt van gőzmozdony is, de a még ettől sem az...
Szerintem hagyjuk. Hogy ne offoljuk szét a topicot, ha nem férsz rá egy 25A-s (de akár csak egy 16A-s) biztire a villanysütőddel, akkor édes mindegy milyen égőt használsz...

temy 2011.10.19. 14:07:39

3. A kompaktfénycső bemelegedése
A kompaktfényscövek többsége higany-kisülésel operál, ehhez megfelelő nagyságú higanygőz-nyomásnak kell lennie a csőben. Két fajta lámpa van: a higanyos és az amalgám-pelletes. A higanyosban folyékony higany van (nem tudom, van-e még ilyen a piacon?), ennéll bekapcsolás után szinte azonnal létrejön a megfelelő nyomás és ennek eredményeképpen a fényáram 90%-a. Az amalgámos lámpáknál erre több időre van szükség, designtól függően akár 2 percre. Itt is ugyanaz a szabály: márkás (és drága) lámpákat erre a paraméterre is megfelelően tervezik, az olcsóknál semmi garancia.

2. A kompaktfénycső "zöld" volta
Na ez a téma, ami meglehetősen szubjektív. Mi szól a kompaktfénycső mellett? Az energiahatékonység és hosszú élettartam. Mi szól ellene? Elég sok minden. Azon kívűl, hogy drágák és a retrofit kompaktok még relatíve bonyolultak az elektronika miatt, míg a normál és halogénlámpák szinte semmilyen veszélyt nem jelentenek a környezetre, addig a kompaktok veszélyes hulladéknak minősülnek, és higany is van bennük. Fényük és színvisszaadásuk nem természetes. A normállámpák energiazabálók, de végzett-e valaki elemzést arról, hogy milyen környezetterhelést jelentenek a kidobott kompaktfénycsövek és a elektronikai gyártás, ami mögöttük áll? Veszélyes hulladék hegyek vagy valamivel több széndioxid? Köszönöm, akkor és a széndioxidot választom.

A másik, amiről nem sokat beszélnek, az, hogy egy átlagos háztartás villamosenergiafogyasztásának átlagosan kb 30%-a csak a világítás. Viszonylag nagy beruházással ennek a 30%-nak a kétharmadát tudod megspórolni. Ez mondjuk kb. 1500-2000 forint havonta. Hogy ez megéri-e egy átlagembernek a fenti élettani, életminőségi és egyéb érveket figyelembevéve, azt mindenki döntse el maga. Annyit elárulok, hogy nálam mindenütt halogének vannak :)

Donor 2011.10.19. 14:08:15

@mindenjónévfoglalt: Hol lehet jó LED-es égőket kapni? Mert amit a Media Marketban látok, azok még mindig 5 évvel ezelötti emitereket használ, 10 évvel ezelötti árakon, és fényerővel.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.19. 14:10:36

@Donor: "Egy fogyasztóba bekötöd a 3 fázist az 3 fázisú fogyasztó" Na ez a laikus hozzáállás.

Piros is, több száz lóerős is, mit számít, ferrari, vagy traktor, nem?

"A villanymotort pedig lazán rákötöm neked egy fázisra is."

Édes drága nagytudású barátom. Fussunk már össze, és ezt mutasd már meg. Mondjuk jó lesz csillagba, nem kell deltába.. Ja nem elég rákötni, működnie is kéne, de így nem fog ám... Privibe küld már el, mikor óhajtod demonstrálni, a 3 fázisú motort viszem.

Reggie 2011.10.19. 14:12:09

@temy: Mondjuk ilyen szempontbol a legjobb az otsavos fenycso. Olcsobb mindegyiknel es a hatasfoka olyan mint a kompakte es LED-e. Csere eseten pedig az elektronikat nem kell kidobni.

]{udarauszkasz 2011.10.19. 14:14:29

hat en, ha lehetne, szinten a normal egot valasztanam, csak hat nem lehet. Ez az egesz CO2,felmelegedosdi egy nagy kamu. Viszont a higanyt valahogy le kell nyomni az emberek torkan... En ezzel az erovel inkabb felfejlesztenem a napelem, es szelgenerator gyaertast, sztem annak sokkal nagyobb jovoje van.

zanzibear 2011.10.19. 14:16:49

@Reggie: Igaz, de ott meg az elhelyezésével vagy bajban. Mekkora egy 18W-os fénycső, és mekkora egy hagyományos izzó?

Reggie 2011.10.19. 14:19:57

@zanzibear: Teny, hogy az elhelyezese nehezebb, de egy normalis lakasban azert megoldhato. Mondjuk en a fal menten torteno rejtett elhelyezest preferalom, de valoban tobb a munka vele. Ez mar egyeni preferencia, hogy valakinek megeri-e.

Donor 2011.10.19. 14:20:04

@newtehen:
Tehetsz külön biztosítékot, de a villanyórán lévő ettől még 16-25A-es marad. Vagy persze lehet 32A-es is, de akkor már vezetékeket is cserélni kell, mert arra vastagabb kell, vagy vezethetsz minden biztosítéktól külön vékonyabbat, de akkor már vezeték mennyiségben ugyan ott vagy mintha a 3*16A fázist bekérted volna.

Családi házba érdemes beköttetni a 3 fázist, függetlenül attól hogy soha nem használsz igazi 3 fázisú készüléket.

zanzibear 2011.10.19. 14:23:09

@Reggie: Láttam én is olyat, szokni kell szerintem. Kicsit olyan, mint egy repülőn vagy egy IC vasúti kocsiban :) Viszont a rejtett (és sokszor mennyezet felé világító) elhelyezés miatt nagyon lecsökken a hatékonysága, azaz sokkal több kell belőle a rendes bevilágításhoz, mint amennyi közvetlen vagy lámpatestbe építésnél kell. Akkor már csak a vibráláskikerülés miatti több fázisra kötést kell megoldani, és már majdnem olyan gazdaságos az egész, mint egy csokor LED lámpa :)

Donor 2011.10.19. 14:24:35

@temy: Az izzók sárga fényétől én depresziós lettem, elálmosodtam. A fénycsövek legalább normális színű fényt adnak megfelelő fényporral. Lehet hogy sávos, de az én szemem csak 3 színt képes érzékelni, fotózni viszont soha nem használnék fénycsövet, mert érdekes színeltolódásokat okoz. Oda a halogének a legjobbak, illetve a vaku, ami valahol szintén fénycső :)

Reggie 2011.10.19. 14:28:17

@zanzibear: Ha feherek a falak, akkor nem olyan nagy a vesztesseg, foleg ha a mennyezet menten esetleg van egy vekony csik tukor(ez is jol tud kinezni).
A villodzas nem problema, ha normalis elektronikus elotetet hasznal az ember, sot igy a fenyerot is lehet szabalyozni, illetve az elettartamot is ki lehet boviteni, mert az elofutest meg lehet kerulni:)

Donor 2011.10.19. 14:28:43

@]{udarauszkasz: A legjobb fénye a grafit elektródás ívfénylámpának van. Gyerek koromban csináltam ilyet, Rotring hegyből, és gilette pengéből. Olyan szép telt fehér fényt csak a nap tud produkálni...nagy baja, hogy nekem 20 percnél tovább nem működött és elképesztően sokat fogyasztott :)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.19. 14:29:33

@Donor: Köszönöm a vezetékelési tanácsadót, nálunk is villanytűzhely van.

Amúgy megsúgok egy titkot: Tudod hol vannak jellemzően villanytűzhelyek? Pont nem a családi házakban, hanem a nagy, 10 emeletes távfűtéses házakban, ahova a gáz be sincs vezetve. Oda hogy csinálsz 3 fázist? Sehogy.

Még mindig várom a villanymotoros demonstráció helyét, idejét.

Reggie 2011.10.19. 14:33:02

@newtehen: Kerni kell a szolgaltatotol a 3 fazist, az emeleten biztos jelen van, a vezetekezest csak onnan kell megoldani. Nekunk pl. az egyik panellakasunkban volt 3 fazis(abban az epuletben az a tipusu volt a legnagyobb lakas, lehet ezert volt oda bevezetve).

Donor 2011.10.19. 14:34:40

@newtehen: Számoljunk: 16A egy fázison az 3680W optimális esetben. Mikrósütő, tűzhely, mosógép, porszívó klíma. Nem a külön lévő biztosítékokat csapja le, mert külön egyik sem vesz fel 16A-ert, hanem a villanyórán lévőt.

2011.10.19. 14:36:49

Azt hiszem, túl lett bonyolítva itt a megtérülés számítgatása. Egyszerű a képlet: beszerzési ár/névleges világítási idő. Ha kisebb, mint a régi, akkor érdemes váltani. Ha nem, akkor nem. Esetleg kompakt fénycsöveknél érdemes a névleges világítási időt egy 1-nél valamivel kisebb számmal megszorozni, ami a kapcsolgatások élettartam-rövidítő hatását adná be a képletbe. Sajnos azonban ilyen számot a gyártók (tudtommal) nem hoznak nyilvánosságra, otthon kimérni szvsz lehetetlen, tehát saccolni kellene, ami nem könnyű, mert nincs viszonyítási alapunk.

Donor 2011.10.19. 14:38:07

@newtehen: Menj be egy Obiba, keress egy kompresszort 230V-ra, na az pont így lesz bekötve. Szerintem ne égesd magad tovább, mert nem vagy te izzó ;-)

cso zsi 2011.10.19. 14:39:26

@Vérmaci: "Mindenkinek állampolgári joga hülyeséget mondani."
Még jó, hogy nem csak én írtam le, hogy nem akkora a fényereje a kompaktoknak, mint az izzóknak.
Bizony, vakoskodni lehet a kompaktoknál, mert valahogy "nem úgy jön ki belőle a fény".
Fentebb beraktam egy körfénycső képét, az majdnem pótolja az addigi 100-as égőt a szoba megvilágosítására, de két méter után már homály van. Olyan, mintha a környezet ezeknek a lámpáknak a fényét nem visszaverné, hanem elnyeli.
Egy lábköröm levágásához a fürdőben már segédvilágítás kell. 20 wattos energiatakarékos van ott.
A nagyszobai mennyezetvilágítás 3x40 wattos E14-es gyertyaégőkkel ment. Amit beraktam helyette, az nem világítás, hanem félhomály. De örüljek, mert spórolok. Azzal mindenképp, hogy kivágtam az egészet, mert egy 60-as égőt nem hoz a három spórolós. De majd veszek mindenhová építkezésen használatos munkahelymegvilágító halogént, és a környezet le van tojva, viszont látok.

Reggie 2011.10.19. 14:47:14

@cso zsi: Igen, van egy titkos osszeeskuves,amirol senki sem tud. A fenycsoveket ugy gyartjak, hogy van benne elrejtve egy miniatur cimkezogep es megcimkezi a kirepulo fotonokat(mindegyiket es ropteben), miszerint fenycsobol jottek ki. A gyartok lepaktaltak az osszes tobbi anyaggal a vilagon, hogy minden fotonnal vizsgaljak meg, hogy cimkezettek-e es ha igen, akkor ne verjek vissza.

záporjózsi 2011.10.19. 14:47:23

@zanzibear: A közlekedésben az új fényforrások szinte kizárólag LED-esek.

A normál cső és az izzó nem hasonlítható össze, mert nem ugyanarra való. A normál fénycső általános világításra való, azaz a helyiséget világítja be. Ebben jobb, mint az izzó. A helyi világításnál nem jobb, bár ott az izzónál a LED sokkal jobb, mint a fénycső.

A főzőlappal meg abban van igazad, hogy vannak háromfázisúak is. @newtehen: meg azt fejtette ki helyesen, hogy valóban nem érdemes összekeverni a 3f és az 1f eszközöket. Nekem speciel az összteljesítmény valamivel 5 kW fölött van, amiből az egyik lap 1000+1200-W-os, a másik 800+900-as, a többi meg csíra. Ebből rendszeresen a fenti 2-t használom, de sokszor csak felesben, azt is kapcsolgatja a gép. Azért, hogy ha sok megy egyszerre, akkor ne egy fázis legyen leterhelve, 3f bekötése van és szét vannak osztva a hőleadó egységek. Ha ezt rádurrantanám egy fázisra, akkor a 16 A-nek kevés ideje lenne hátra... Ha kell, akkor egy vendégségnél ott a kraft, lehet használni. A kávémat meg a kávéfőzővel készítem. Persze amikor csak egy megy, akkor aszimmetrikusan fűt, de a hajszárító is van 1000 W-os, a mikró teljesítményfelvétele is bőven 1000 W fölött van. Ezek elég jól elférnek.

A 3f pedig azért kell egy lakásba, mert 3x16 A az elmű szemében kevésbé vörös posztó, mint az 1x50. Nem szerencsés, de sok helyen találkoztam 25+2x16-os megoldással is.

@elwood: Mi lenne, ha elkezdenél mondjuk 3000-ért 2 db. használható cuccot beszerezni. 4 évig élvezed, hogy sokkal jobb a fénye, mint a gagyinak, aztán a pénztárcád is élvezi a befektetési különbséget.

@Vérmaci: Egyre több dobozon láttam már korrekt, összehasonlítható értékeket. Érdekes módon ez alapján sikerült kb. 85%-kal csökkenteni egy helyen az energiafogyasztást kommersze LED fényforrással. És még a fénye is szép...

zanzibear 2011.10.19. 14:49:27

@kermi: A névleges világítási idő érdektelen, mert nem a tényleges használati körülmények közötti tényleges világítási idővel egyenlő, hanem "marketingszám" az eladáshoz, ideális körülmények között (bekapcsolásonként mondjuk 10 óra világítás, egyenletes 15 fokos környezeti hőmérséklet, 30% páratartalom stb :) )

2011.10.19. 14:52:31

@zanzibear: Igen, de mivel mindegyiknél ezt adják meg, mégiscsak összehasonlíthatóak a termékek, és összehasonlításhoz számolni is lehet vele.

Reggie 2011.10.19. 14:53:26

@temy: Ha te ugyis fenycsoves voltal: tudsz olyan abrat adni, ami a fenycso hatasfokat abrazolja az uzemora fuggvenyeben?

Hungry Hungarian 2011.10.19. 14:53:39

@zanzibear: érdemes lenne utánajárni, hogy az IKEA-nak ki gyártja a lámpákat. Tudtommal kb. 1 éve váltottak beszállítót. Én amit előtte vettem azok elég rossz minőségűek voltak, valószínű te mostanában vásároltál.

@Tímár Mihány: 6. pontodhoz korrekció, hogy most ünnepelte a Tungsram a 115 éves évfordulóját.

@Donor: "Igen, a Tungsram cuccok tényleg nagyon jó minőségűek, csak sajnos kinyirták már :( "
Lásd előző pontomat. Valamint attól, hogy a Tungsram márkanév helyett gyakrabban látni már a GE-t attól még ugyanarról beszélünk. (Lásd korábban Westel most már T-Mobile, Sunlicht helyett CIF)

cso zsi 2011.10.19. 14:54:54

@Reggie: Nézd csak mit ír egy hozzáértő: @temy: "2. A fény minősége
A fénycsőben az üvegcső belső felületére felvitt fénypor alakítja át a kisülés fényét látható fénnyé. A modern fényporok már viszonylag jó színvisszaadással rendelkeznek (>90. ahol 100 a nap színvisszaadása), de nem tökéletesek, egy normál izzó simán lekörözi őket. A fénycsőből kilépő fény spektruma sávos ("digitális") és nem folytonos, mint a izzószálas lámpáké. Ez a szemnek hosszú távon szerintem fárasztó, továbbá a nagyfrekvenciás gerjesztés miatt ugyan már nem vibrálnak a csövek, de a szemnek ez sem kellemes ill. természetes."

cso zsi 2011.10.19. 15:03:57

@delphine: "Valamint attól, hogy a Tungsram márkanév helyett gyakrabban látni már a GE-t attól még ugyanarról beszélünk."
Van egy nagyítós lámpám. Asztalra szerelendő, tehát kb fél méteren kell teljesítenie.
22 wattos energiatakarékos körfénycső kell bele. Egyik vásárlás Brilum márkanéven 1150 lumen, 6000 óra, gyártás helye ismeretlen. (vajon, mi lehet?)
Másik vásárlás GE, 1100 lumen, 5000 óra. Gyártás helye: Kína. Budapest, Váci út 77.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.19. 15:07:58

@Donor: Nem barátom, a 230V-os kompresszorban nem 400V-os háromfázisú motor lesz, hanem 230V-os egyfázisú. Na találd ki miért?

Mindegy, a témát részemről lezártam. Már így is többet tanítottalak a kelleténél, nem vagy a hülye fiam.

Donor 2011.10.19. 15:09:33

@delphine: Igen ezt tudom, de a GE-t sem látom. Mindenhol Osram meg Philips van, pedig én inkább vennék ex Tungsramos terméket.
Amúgy a GE még mindig Tungsramos márkanéven árul egy csomó dolgot (márkaüzletben), mert itthon ez nagyobb név mint a GE.

Donor 2011.10.19. 15:10:11

@newtehen: ...nézz utána a segédfázis kondenzátornak. 3 fázisú lesz az ;-)

záporjózsi 2011.10.19. 15:10:41

@Reggie: Egyszerűen csak szegény @cso zsi: egy jó lelkű ember és átverték a boltban. A 3x 40-es helyett én biztosan legalább 3x11-est vennék. Igen, a 120 W helyett 33. Abból is valamilyen jobb fajtát. Mindenképpen spórolok, viszont nem lesz igazán érzékeny a kapcsolgatásra, illetve a színe is szép lesz.

Nálam a hűtő és a sütő mellett 3 hagyományos, 3 halogén, 20 kompakt és 4 LED-es. Asszem ennyi az összes világítótest.

Don Quixote de la Ferko 2011.10.19. 15:11:25

@newtehen:

Ne fogadj nagy összegbe.

Frekvenciaváltó, segédkondenzátor...

Hungry Hungarian 2011.10.19. 15:17:12

@cso zsi: Brilum - lengyel (elvileg)
A másikra inkább egy példa, hogy védjem a mundér becsületét: a NIKE nem Amerikában gyártja a ruháit mint ahogy az Adidas sem Németországban mivel nyugaton textilipar mint olyan már nem létezik, ennek ellenére mégis jó minőségűek, mivel szigorúbb minőségbiztosítási folyamaton megy keresztül a termék a gyártás során.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.19. 15:19:10

@Donor: Szedtél fel idegen szavakat innen onnan, de még érnie kell.
Szóval mikor lesz a demonstráció?

Don Quixote de la Ferko 2011.10.19. 15:22:19

@newtehen:

Ezen agyalj, egy motor bekötéséhez írták a hobbielektronikán:

"A hat kivezetést esetén, csillagba, vagy deltába kötheted.
Ha a felső három kivezetést közösíted, és az alsóra kötöd a három fázist, akkor csillagban van kötve.
Ha a három alsó csavart külön-külön kötöd össze a felette lévő csavarral, akkor deltába kötötted.
Mind két esetben a három alsó csavarra jön a három fázis.

A Te esetedben, deltába kössed, és a fázist és nullát kötöd a két fázis helyett. A fázisra és a maradék csavarra kötheted a "segédfázis" kondenzátorát.
A kondi kapacitásának, kb kW-onként 70mikrofarádot kell alkalmazni. Tehát kb. 210µF-os kondi kell, de 250Vváltós. Elkó nem lehet.
Ha a forgásirány nem megfelelő, akkor a koni lábát áthelyezed a fázisról a nullára.

A motor nyomatéka kb. 85%-a, indító nyomatéka, 25%-a lesz. Lehet, hogy a kompresszornál tehermentesítő szelepet kell alkalmaznod induláskor. De visszacsapó szelepet mindenképpen."

Tímár Mihály 2011.10.19. 15:22:42

@kermi: Ha neked ingyen van az áram, akkor valóban elég a beszerzési árral és a várható élettartammal számolni. Aki fizet érte, annak az is számít, hogy a kompakt fénycső a normálizzó 20%-át fogyasztja. Egy 23W-os kompakt fénycső mondjuk 10000 óra alatt 230 kWh áramot fogyaszt. 40 Ft-al számolva ez nagyjából 10 ezer Ft. 10 darab 100 W-os izzó kell 10000 órára, ezalatt 1000 kWh áramot fogyasztanak, ami 40 ezer forintba kerül. Egyetlen ilyen fénycső tehát 30 ezer forintot spórol a teljes élete alatt (ez normál használat mellett 8-10 év).

Reggie 2011.10.19. 15:23:45

@cso zsi: Ize, en a visszaverodesrol beszeltem. Tehat attol meg, hogy mas egy kicsit a spektruma(ugye 10% alatti a hiba) a visszaverodes az visszaverodes marad.

Don Quixote de la Ferko 2011.10.19. 15:27:28

@Tímár Mihály:

Könyörgöm. Ez az optimális eset.

Karos asztali lámpában cseréltem az izzót takarékosra. Kilógott kb. 3-4 centi az alján, szinte használhatatlan volt, a kilógó rész vakított. Fekete kartonból ragasztottam egy palástot, ami takarja a kilógó részt. Ez aránylag kis beruházás volt, de mint azt fentebb leírtam, nem mindenhol tudod azt megoldani, hogy kicsavarod, becsavarod, oszt Alleluja.
Ha már a lámpaburát, armatúrát, miegymást cserélni kell, akkor ugrott minden előny és takarékosság, amit számolsz.

Donor 2011.10.19. 15:28:27

Már mondtam, de a kedvedért mégegyszer, mert látom a nagy arcod miatt nem vetted észre elsőre: Tetszőleges barkácsáruház kompresszoros részleg. 2kW körüli kompresszorok tuti ilyenek mindegyik, de nem lepődnék meg ha a kissebbeknél sem szórakoznának külön egyfázisú motorok gyártásával.

Donor 2011.10.19. 15:30:17

@newtehen: A "segédfázis kondenzátor" pedig nem idegen szó, minden villanyszerelő, vagy elektronikával foglalkozó ember ismeri, és az iskolában tanulta, ahogy én is. Veled ellentétben aki most hallotta először egy fórumon :))))))

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.19. 15:31:55

@luciferko: Igen, tudom, hogy fáziskésleltető kondenzátorokkal elő lehet állítani a háromfázisú motor hajtásához szükséges három fázist egy db fázis kondenzátorokkal való szétbontásával is. De Itt az volt a feladat, hogy a versenyzőnk demonstrálja az egy fázissal működő asszinkron 3 fázisú motort, és nem az, hogy milyen elektronikai trükkel állíthatjuk elő a működéséhez szükséges 3 fázist...

Az általad említett eljárásnak amúgy hátránya, hogy a motor eredeti teljesítményének így csak a töredéke (2/3-a) nyerhető ki, illetve melegszik. (ezt is ott írják)

Mindegy, nem pörgök a témán. Kötekedjetek tovább egymással.

Ahogy Cartmen mutatná: Csá, skacok, én léptem.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.10.19. 15:34:03

@Donor: Menni fog, még egy kis gúgli, és arra is rájössz mire való. Már megérte.

Donor 2011.10.19. 15:35:39

@newtehen: Szia :) azért ne bánkodj, mi jót röhögtünk rajtad :DD

gmower (törölt) 2011.10.19. 15:37:45

@newtehen: Szerintem fogadd el, hogy a LED pedig váltóárammal működik, mert abba csavarom bele az E27-es foglalatú LED izzót :)

Don Quixote de la Ferko 2011.10.19. 15:38:00

@newtehen:
Emlékeim szerint a feladat az volt, hogy a 3 fázisú motor forogjon 1 fázisról.

Leírva a megoldás.

Neked nem tetszik? Az élet kegyetlen, ettől még működik.

Ki az a Cartmen? Valami tudós volt? Nem rémlik a neve.

temy 2011.10.19. 15:39:02

@Reggie: Ha a fényerősség - üzemóra ábrára gondolsz, most ilyet nem tudok produkálni, de a fénycsövek fényerőssége az élettartam alatt folyamatosan csökken, a végére kb. 75-80%-ra. Rossz minőségű fényporoknál ez akár 50% is lehet...
@cso zsi: A legtöbb cég már Kínában gyártatja az olcsóbb kompaktokat vagy onnan veszi és sajátmárkásan eladja. A GE is ezt csinálja. A drága típusok gyártását tartják meg saját gyártásban.

Don Quixote de la Ferko 2011.10.19. 15:39:29

@gmower:

Működni működik. De valami egyenrángató van benne, alapból nem nagyon díjazná a váltót.

Reggie 2011.10.19. 15:41:37

@temy: Igen, valami ilyesmire lennek kivancsi, hogy ossze tudjam hasonlitani, ugyanis a LED-ek tipikusan nem tonkremennek, csak a hatasfokuk romlik(szabvany szerint az elettartam az az ido, amig a fenyero a 70%-ra vissza nem esik).

gmower (törölt) 2011.10.19. 15:41:57

@luciferko: És nem érzel némi párhuzamot? :)

Don Quixote de la Ferko 2011.10.19. 15:43:08

@gmower:
Háááát, most hogy mondod, a drótot a plafonnal párhuzamosan, attól megadott távolságra kell vezetni.

Donor 2011.10.19. 15:54:50

@gmower: newtehén kezdte azzal, hogy nem tudunk neki olyan sütőt mutatni amihez 3 fázis kellen. Tudtunk, akkor elkezdett kötekedni, hogy de az nem is 3 fázisú gép, csak 3*1 fázisú, ekkor jött a villanymotoros hasonlatával, hogy azt soha nem indítom el 1 fázisról, de jött a pofára esés mert elindítom, sőt még segéd kondenzátor nélkül is elindítom neki, csak meg kell adni neki a kezdő lökést, na ezen is lovagolt egy kicsit...bár a nyelvtani hibákba tényleg nem kötött bele, szóval nem adott bele igazán mindent.

De jobb ha elfogadjátok, hogy én és luciferko, meg még páran itt ebből élünk, ez a szakmánk, és lehet hogy értünk hozzá. Persze szőrszálhasogatni, meg kötekedni mindig lehet valamin, de ettől még newtehén nyilvánvalóan laikus marad.

Tímár Mihály 2011.10.19. 15:57:39

@luciferko: Asztali lámpába inkább reflektoros lámpát érdemes rakni, az nem világít annyit oldalra. Kompaktban is van ilyen, de nem feltétlenül éri meg. Ráadásul az asztalra nem kell akkora teljesítmény, így kisebb a megtakarítás is. Én egy halogén reflektort tennék bele, annak jó a színe is.

Reggie 2011.10.19. 16:05:58

@luciferko:
@Tímár Mihály:
vagy asztali lampa helyett ez: www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/50163202/

Baromi jo minosegu es spektrumu, nekem is ilyen van es meg vagyok elegedve vele. Arban pedig nem sokkal tobb mint ket kompakt fenycso, viszont ugyan annyi ideig fog mukodni mint az a ketto.

gmower (törölt) 2011.10.19. 16:13:30

@Donor: Nagyon nem értitek úgy látom, amit írtam... Egy LED működéséhez szükséges 10-20 mA egyenáramot és 1-2 voltos nyitófeszültésget elő tudom állítani segédelektronikával 230 V AC-ből. Természetesen egy háromfázisú aszinkron motorhoz szükséges tápellátást is elő lehet állítani 1 fázisból. Sőt akár odáig is elmehetek, hogy a háromfázisú aszinkron motort simán rákötöm a napra. Mert hát tudok olyan elektronikát...

cso zsi 2011.10.19. 16:20:58

@záporjózsi: Ezek még csak 9 wattos Philipsek voltak.
@delphine: Megtapasztaltuk már, hogy a világot járva, más Kínában gyártják az ausztrál, amerikai, és német piacra kerülő göncöket, mint amit minálunk árulnak.
Azt is tudom, hogy anno, amit a Tisza cipőgyárban csináltak, neves sportcipő, az francia jelzéssel került forgalomba.

Donor 2011.10.19. 16:21:04

@gmower: De értjük, csak nem ez volt az eredeti felvetés.

És igazából nem is az a baj, ha valaki laikus, és nem tudja hogy van 3 fázisról működő rezsó, csak vicces volt hogy egy nyilván valóan laikus ember, el akarja magyarázni a szakmámat, miközben ragaszkodik a maga kis elképzelt valóságához, amin minden szakmában jártas ember csak röhög.

Reggie 2011.10.19. 16:21:12

@gmower: A LED-hez tobb elemu segedaramkor kell, mint a 3fazisu motor beinditasahoz 1 fazisrol...

cso zsi 2011.10.19. 16:25:32

@gmower: Most vagy elfogadjuk a végén lévő mosolyt humor gyanánt, vagy utánanézünk, hogy a LED betűiben a "D" mit is jelent, és az hogy is működik.
Mindenesetre a hagyományos ledek egyenárammal működnek, amit váltóáramból elő lehet állítani.

záporjózsi 2011.10.19. 16:48:16

@cso zsi: 9 W szerintem a 40W-os izzó helyett kevés. De ez csak az én meglátásom. (nem véletlenül írtam legalább 5%-kal a reklámozott megtakarítás alatt - a valódi megtakarítás mindenféle okok miatt kb. 50% lehet az "elfogadott" *80% helyett.)
A Philipset eddig messze kerültem, pedig jól csengő név, az Osramot utálom, mégis betettem, mert bevált. Emellett GE-k és régi Tungsramok is vannak bent.

* akár - akármit is takar ez

Reggie 2011.10.19. 16:53:18

@záporjózsi: Amugy nemreg linkeltem ket energystar-os linket. Erdemes megnezni, mert nagyon nagy a szoras a termekek minosegeben. Pl. vannak olyan LED-es izzok, amelyek rosszabbul teljesitenek egyes kompakt fenycsoveknel... Sajnos a bovli mindegyik palettan jelen van.

cso zsi 2011.10.19. 17:03:58

@záporjózsi: Azt hiszem, amikor vettem, csak ez volt e14-esben, több helyen is.
A megtakarítás a témaindítóban, és a szakértőnél is havi ~2000 forint, nálam talán még annyi sem.
Jelenleg 8 energiatakarékos lámpa, két íróasztali lámpa, a konyhapultoknál egy 36-os, és egy 18-as neon, valamint, ahol látni is kell, ott két, ill. háromtagú halogének.

záporjózsi 2011.10.19. 17:50:42

@Reggie: Így van, a LED-esek nagyon gagyik tudnak lenni, mert a minőségit nehéz előállítani, de a gagyit könnyű eladni, mert vagány dolog az a LED.

@cso zsi: A 36-os és a 18-as neon elvileg kiváltható lesz LED szalag + LED spottal. Most még drága, de nézz körül, egyre jobbak vannak. A halogének helyett a most megjelent LED-spotok (4-5 W) már labdába rúghatnak, persze csak fokozatosan. E14-est szerezni nehéz, de nem lehetetlen. Mostanában már egész jókat kapni. Ha számít az alakja is, akkor több száz forinttal többet kell fizetni, de gyertya és gömb is van.

elwood 2011.10.19. 20:24:12

@záporjózsi: "Mi lenne, ha elkezdenél mondjuk 3000-ért 2 db. használható cuccot beszerezni."

szavaidból lejön, hogy az 1200 Ft-os Philips az gagyi, de honnan tudjam meg mi a menő ?

adj tanácsot légyszíves

cso zsi 2011.10.19. 22:44:09

@záporjózsi: Építettem már led szalagot, és hirtelen mondtak háromféle árat, a 650-2500-ig méterére. A házban lévő led-lámpa boltba a kínálat alapján nincs sok kedvem bemenni.
A kis fénycső a mosogató fölött van, tájékoztató jelleggel üzemel, mert a gép mosogat. A nagyobbik viszont a munkapulté. Kapcsolóórával vezérelve hétköznap reggel, és este, hétvégén reggeltől estig megy.

záporjózsi 2011.10.20. 06:19:27

@elwood: Valahogy sikerült féreértselek, ezért elnézést kérek. A félreértés tárgya az, hogy valahogy az volt a fejemben, hogy 2 fényforrásod van, amelyeket kétévente cserélsz, így a 600 Ft-osra gondoltam. Viszont én megvettem a korlátlan kapcsolási számú csavart fényforrást az UFO lámpába (23W-os), 2700K színhőmérséklettel és látok a fürdőben is. Asszem 900 forint volt darabja - de ez nem ér, mert 10 db-os csomagban volt és 3 lakásba jutott belőle. Komolyan nem emlékszem, hogy milyen márka (még Philips is lehet, de asszem nincs sehol Philips), mert nem nyúlok hozzájuk. Jelentős részük 5 évnél más idősebb, azaz érik a csere. Majd meglátom, hogy mire, de még valószínűleg csőre, mert a LED kevésbé alkalmas általános fényre.

@cso zsi: nézz körül a neten, bár ahogy Te használod az úgy pont jó, azt a két csövet nem is érdemes lecserélni, csak ha halogén-spotokat is cserélni szeretnél (megy közös tápról).

Gott in Frankreich 2011.11.04. 08:32:15

@Tímár Mihály: "Szintén tesztelik a ki-be kapcsolások számát is. Jellemzően 10000 kapcsolást bírnak, de van amelyik 20000-t. (Napi 10x kapcsolással a 10000 kapcsolás 3 év!)"

Talan nem kene olcso ocska szart venni. Az Osram a Dulux Superstarra 500.000 kapcsolasi ciklust es 15.000 uzemorat ad meg, es eleve 5 ev garanciat kapsz. Hideg es meleg szinhomersekletben is kaphato, gyorsan eleri a maximalis teljesitmeny (quick light).

Gott in Frankreich 2011.11.04. 08:45:03

@elwood: Nem a Philips-szel van a baj, hanem hogy az olcsot vetted. Abbol is van, ami 1.500.000 kapcsolasi ciklust bir (MASTER Stairway).
Ne abbol valogass, ami a polcra van kirakva, mert a legtobb kereskedo csak az olcso szart forgalmazza, arra van igeny. Nezd meg a gyartok oldalait, hogy melyik modell mennyit bir, aztan nezd meg a neten, hol lehet kapni.

livengood 2011.11.04. 09:46:20

@Roy: amit írsz az komplett zagyvaság:
- "Egyáltalán nem éri meg kompakt fénycsőre váltani. Méregdrága. A sok kapcsolást még a minőségiek se bírják, így elég hamar tönkre mennek. Nagyjából addig tart ki mint egy normál izzó. A kiégett kompakt izzót kidobva szennyezzük akörnyezetet." - ez egyszerűen marhaság. 10 éve ki van tiltva a lakásomból, házamból, kertemből a hagyományos izzó. kizárólag a legolcsóbbnál kb. 10-20%-al drágább, többnyire kínai gyártmányú, de márkás holmikat áruló, magukra adó cégektől vásárolok olcsó, akciós kompakt fénycsövet. (pl. IKEA. jelenleg egy 11W-os kb.60W-os hagyományos izzó fényerejét biztosító kompakt fénycsövet 700-1000 forintnál drágábban nem vagyok hajlandó megvenni.) egy ilyen fényforrás tapasztalatom szerint legalább 3, de inkább 5-6-7-8 évig is bírja nállunk, intenzív használat mellett. (hatan vagyunk, négy gyerek kapcsolgatja ha kell ha nem, és égetjük fényes nappal, bele az éjszakába, hajnalig) több tucatszor számoltam ki, hogy ha hagyományos izzókat használnánk, takarékoskodnánk a bekapcsolással, kicsit vakoskodnánk, akkor is háromszor többe kerülne a világításra használt áram, beleszámolva a kompakt fénycsövek magasabb árát. az a szép, hogy nem is annyira takarékosság miatt váltottunk, hanem azért mert meguntuk, hogy minden héten izzót kellett cserélni. azóta viszont a 22 db fényforrásból évente csak átlag kettőt kell cserélni. tehát értelmezhetetlen miről is beszélsz? egy magyarázat van, gagyit vásároltál. igen ezen a piacon is van rossz minőség. egyébként pl. meg kéne tanulni mi az a K (3000 kelvin körülit ajánlok mindenkinek, ez melegfény tartomány, ennek van pozitív pszichés hatása), E27, lumen, stb. de hát manapság gyorsan pótolhatod hiányos tudásod az interneten.

Roy 2011.11.04. 10:55:18

@livengood: Ez a te dolgod, hogy mit használsz. Azt azonban el kell ismerned, hogy még egy legolcsóbb kompakt fénycső 3-5-szörösébe kerül egy hagyományos izzóénál. Másik mivel gázkisüléses izzó ezért amig fel nem fut a fény az-az be nem melegszik addig ki, és visszakapcsolni nem ajánlatos. Ezzel rövithető az élettartama. Nem tudom mi a szakmád, de énnekem erősáeamú technikus.
Egyébkén nálam is ahol huzamosabb üzemidőre kell ott fénycsőizzó van. Ahol csak pillanatokra kell ott hagyományos. Sajnos tudom, hogy sokáig ott se tudom használni, mert teljesen leállnak a hagyományos izzók gyártásával. Remélem addigra lesznek viszonylag olcsó, és jó minőségű ledizzók. Ezek meg tudnak felelni minden igénynek, úgy fogyasztásban, mint kapcsolási számban.
Még valami. A mai napig is kaphatók olyan világítótestek amibe nem lehet alkalmazni a fénycsőizzókat, nem beszélve a kovácsoltvas lámpatestekről, aminél az izzóra rápattintható lámpaernő van. Ezeket végképpen ki lehet majd dobni.
Kölönben nem a világítás a nagy fogyasztó egy háztartásban. Hűtő, fagyasztó, mikró, mosógép, mosogatógép, klíma, asztali számítógép, és akkor a ma divatos plazmatelevízióról nem is beszélek.
Nekem csak márkás jó minőségű kompakt fénycsőveim vannak. Kínait nem vszek. Habár ki tudja, hogy egy Osram is hol gyártat manapság.

Roy 2011.11.04. 10:56:25

Bocsi a betű elgépelésért.

livengood 2011.11.05. 08:43:22

@Roy: elismerem, sőt akár 10-20 szoros az ára. és valóban, be kell vallanom, hogy a hűtőnkben és a fáskamránkban megmaradt az izzószál pénzkímélés miatt! igazad van, amíg fel nem melegszik a kompakt fénycső, nem ajánlott kapcsolgatni, ezért ahol rövid időre használjuk, ott megmarad az izzó, mindadíg amíg nem lesz olcsó a led, vagy valami más erre alkalmasabb. de egyébként abban a térben ahol az élet zajlik miért is kellene kapcsolgatni? rá kell szokni, hogy mikor beszürköl, az összes villanyt be kell kapcsolni és úgy hagyni míg el nem mész otthonról, vagy el nem alszol. ötször kevesebbet fogyaszt, tehát úgy takarékoskodsz, ha az élettartamát növeled, vagy is nem kapcsolod ki. ugyanakkor, ha a lakáson belül bizonyos fénycsöveket többször be és ki kapcsolsz naponta, attól még drasztikusan nem csökken le az élettartama. tapasztalatom szerint jóminőségű fénycső esetén a legrövidebb élettartam 3 év , ha naponta kb. 10-20 alkalommal van ki-be kapcsolva (hangsúlyozom, ez a leg-leg-leg szélsőségesebb eset, egyébként többnyire 5-8 évet tapasztalok). tehát, ha utánna számolsz, így is megéri. persze fontos, hogy ne a legdrágábbat vedd, hanem az ár/érték arány szerint a legjobbat. elismerem, ez nehéz, tapasztalatra van szükség, hogy megtaláld a jót olcsón. fontos, hogy kiszámold, hogy az adott helységben a sűrű ki-be kapcsolással, vagy a folyamatos bekapcsolt állapottal jársz e jobban? nos ez bizony odafigyelést és számolást igényel. fontos, hogy az életstílusod szerint végig gondold, kiszámold, hogy neked megéri e az áttérés. mert pédául, ha valaki úgy érzi jól magát, hogy az egyik sarokban olvasgat egy éjeli lámpa mellett míg el nem alszik, egyébkén a hűtő ajtajában álva harap valamit, meg a mellékhelységet használja néha, annak bizony az éjjeli lámpán kívül nem éri meg fénycsőbe ruháznia. tehát összességében a fénycső gazdaságos használata némi tanulást igényel, de egy idő után ez is rutinná vállik, magától fog menni. tudom, hogy az én dolgom mit és hogyan használok, bocs, hogy ezzel terheltelek. ugyanakkor csak a saját példámon tudom megmutatni mennyire takarékos, ha jól használjuk ezt az eszközt. nekem nincs másom ebben a témában csak a 10 éves tapasztalatom.

livengood 2011.11.05. 10:34:02

@60felett: ajánlom a saját tapasztalatot. ez alapján nem vagyok biztos benne: "Az a baj, hogy az ipari lobbik a szent profit érdekében boldoggá tesznek minket akkor is, ha beledöglünk. Ha pedig nem hagyjuk magunkat, megveszik kilóra az EU illetékeseit. Átverés az egész energiatakarékos téma. Ha sokat kapcsolgatod, akkor tönkremegy és azért fizetsz, ha égve hagyod, akkor többet ég mint a másik, és azért fizetsz. Az EU-nak nem ezzel kéne foglalkozni, ez sem különb, mint az uborka görbülete."
összeesküvések, tudjuk voltak. tehát valószínűleg vannak és lesznek is. személy szerint ezzel nem tudok mit kezdeni. és nem vagyok oda a sok zöldségért sem. de számolok és ami nekem megéri, az nekem megéri. a kompakt fénycső használata 10 év alatt kb. 500'000 forintot hozott nekem tisztán. engem ez jóérzéssel tölt el. a többi szomorú, de ne ejtsük át egymást.

livengood 2011.11.05. 11:26:03

@Kelly és a szexi dög: @Peetee: "Nagyon jó, és ha én ezt már 5éve megcsináltam, akkor mi a f@szommal spóroljak még???
Nagyon okos cikk, biztos el fogja olvasni a neten a tanyavilágban élő bácsika, akinél még mindig mindenhol a 100wattos volfrám világít..."

most potom pénzért megveheted a tanyát, fagáz motorral hajtott legalább 10 kw-os generátorra költöd a maradékot, kötsz az áramszolgáltatóval egy szerződést a többlet áramod megvételéről, délelőtt a tanya végében az akácosból kiveszel némi fát és megrakod gallyal és hasábfával a gázosító tartályt, délután pedig akácmagot gyűjtesz, hogy tavasszal a borsó mellé elvethesd, két év múlva beülteted vele a maradék parlagot, ezt már néhány év múlva tisztíthatod, a hulladékot gázosíthatod, hétvégén behajtasz a kocsiddal a városba, ahol a barátaiddal beültök valahová, majd bevásárolsz és megtankolsz abból a pénzből amit az áramért utaltak a számládra.
az erdődben pedig 15 év múlva vágásérettek a fáid, amik lekötötték azt a széndioxidot amit mellékesen nap mint nap megtermeltél az áram mellé. közben ettől az egésztől (testmozgás, pénz, jó levegő, jó társaság, jó gondolatok, jó cselekedet) végig jól érzed magad.

vágj bele ha teheted!

Roy 2011.11.06. 13:09:23

@livengood: Egyáltalán nem terheltél a válaszoddal. Mind a kettőnknek sok mindenben igaza van ebben a témában. Valóban mindenkinek saját magának kell eldönteni, hogy milyen világítást használ, mi éri meg neki. Ezzel semmi bajom nincs. A bajom azzal van, hogy erre a lépésre az Unió rákényszeríti a kevésbé gazdag országokat is. Magyarul egyre inkább kivonatja a forgalomból, és leállítatja a gyártást a hagyományos izzókból.
Én elhiszem, hogy az energiával takarékoskodni kell, de nem mindegy milyen áron.
Egyébként se hiszem, hogy ebben az energia zabálásban az izzók a bűnösök. Ma már sokkal nagyobb energiazabáló berendezések vannak a háztartásokban. Hűtő, fagyasztó, klíma, mikró TV, számítógép, mosogatógép, mosógép.
Nálam is vannak lámpatestek ahol kompakt fénycsövek vannak. Ezek a hosszabb megvilágítású helyeken vannak. Sajnos van olyan világítótestem amibe nem biztos, hogy jól nézne ki egy fénycsőizzó, vakító is lehet.

Attila__ 2011.12.20. 09:56:58

Én szoktam nézni a www.gyerunkvasarolni.hu oldalon az akciós újságokat, de égőket nem nagyon találtam még bennük, talán a Praktikerében 1-2x. Ezek sosem akciósak?
süti beállítások módosítása