HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.07.05. 12:29 RT76

Hordozható mikro-oázisok Hollandiából

Olcsó, környezetbarát, és működik ©AquaPro

Az elsivatagosodott területeken gyakran nincs elég csapadék ahhoz, hogy a facsemeték, cserjék gyökeret eresszenek, ami kevés víz pedig akadna, gyorsabban elpárolog, mint hogy a növény hasznosítaná tudná, így a talaj eróziója megállíthatatlanul folytatódik tovább. Pieter Hoff holland virágtermesztő és feltaláló egy olyan szerkezetet dolgozott ki, amely vegyszerek nélkül, pusztán mechanikus úton képes felfogni, és párolgásmentesen eltárolni minden csepp vizet, és ebből biztosítani a folyamatos öntözést.

 

Pieter Hoff és találmánya ©AquaPro

A Groasis Waterboxx névre keresztelt szerkezet segítségével kiégett talajon, sziklás és sivatagos területeken is nagy sikerrel telepíthetők ki, illetve szaporíthatók magról a növények. Egy marokkói egyetem három éven át vizsgálta a Szaharában a Waterboxx teljesítményét: az elültetett csemeték egytől egyig túlélték az első évet, 88 százalékuk kiváló állapotban volt, míg a „kontroll csoport”, azaz az autógumi méretű holland találmány nélkül kiültetett, hetente egyszer meglocsolt fák csaknem kilencven százaléka elpusztult a sivatagi környezetben.A különleges kialakításának köszönhetően a növekedéshez szükséges fénymennyiséget a reggeli és délutáni órákban beengedő, de a növénynek délben árnyékot biztosító Groasis Waterboxx kétféle: újrahasznosítható, illetve egyszer használatos, lebomló bioműanyag kivitelben is létezik. A rendszert a világ egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő folyóirata, a Popular Science 2010 tíz legfontosabb találmánya közé választotta.

©AquaPro

Forrás: www.groasis.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr623154824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása