HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.08.30. 03:37 RT76

Környezetbarát notebookok

Kevesen gondolnák, hogy az egyre több helyen látható mobil számítógépek mennyire megterhelik környezetünket. Pedig már gyártásuk során is rengeteg energiát, vizet és alapanyagot igényelnek, miközben a beléjük épített anyagok jó része nehezen lebomló, sőt, mérgező a környezet számára. És akkor a használat alatt felhasznált energiáról még nem is beszéltünk.

Asus, nádhéjjal

A környezetvédelem iránt fogékony közönség igényeinek kielégítésére egyre nagyobb figyelmet fordító ASUS-nál igyekeznek új anyagok keresésével legalább az első és az utolsó problémát megoldani. (A középső, energiafogyasztással kapcsolatos gonddal természetesen valamennyi gyártó foglalkozik.)

 

Ennek köszönhető az először 2008-ban bemutatkozott Bambusz sorozat, melynek specialitása a nevét is adó anyagból készült burkolat. A bambusz műanyagpótlékként több szempontból is jó választás. Például: erős, így könnyedén helyettesítheti az eddig használt műanyagot a legtöbb helyen, miközben az alapanyagként szolgáló növény fejlődési sebessége (naponta több, mint 30 centimétert is nőhet) garantálja, hogy nem csak pár exkluzív darabot lehet egy évben legyártani, hanem az új technológia sorozatgyártásban is megállja a helyét.

Belül persze azért sok a plasztik

Annak érdekében, hogy a notebookok iránti igény növekedése mégse veszélyeztesse a természetben található bambuszerdőket (és a pandákat), az ASUS saját bambuszültetvényeket telepített, és az innen származó anyagot használja fel a gyártás során. A 2010-es modellek esetében körülbelül 15 százalékkal csökkentették a beépített műanyagok mennyiségét. A környezetvédelmi szempontokon túl az új burkolat előnye még, hogy minden ilyen notebook egyedi mintázattal rendelkezik, ami növeli exkluzivitásukat.

A most bemutatott U-Bamboo széria három tagból áll, ezek 13,3, 14,1 illetve 15,6 colos kijelzővel érhetők el. A növényi héj alatt az Intel legújabb, Core i5-ös szériába tartozó processzorai dolgoznak, az NVIDIAGeForce 310M grafikus adapterével kiegészítve. A gépek közül a két kisebb modell már most elérhető itthon (áruk konfigurációtól függően 400-450 ezer forint körül mozog), míg a legnagyobb változatot októberre ígéri az ASUS.

Nő, mint a gomba? Fenét, sokkal gyorsabban

Persze egy új gyártástechnológia nem csak előnyökkel jár, hanem problémákat is hoz. A 2008-ban bemutatott első modell nem ért el igazán nagy sikereket, ráadásul az első bambuszgépek túlmelegedési gondokkal is küszködtek, hiszen a bambusz nem a legjobb hővezető. Ezen az új széria esetében a modernebb, kisebb hőterhelést okozó hardver segíthet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr173154862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása