HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.11.19. 10:32 RT76

Féltonnás autók a jövőből

L.A. Design Challenge 2010

A világ kilenc nagy autógyára kapott lehetőséget arra, hogy a ma rajtoló Los Angeles-i Autókiállításon bemutassa, hogyan képzeli a távolabbi jövőben a biztonságos és kényelmes autózást – természetesen minimális környezeti terhelés mellett.

Idén hetedik alkalommal szerveztek tematikus formatervezői versenyt a kaliforniai város autókiállításának égisze alatt. A korábbi évek témái – los angelesi álomautó, ifjúsági járgány, vagy robotautó – után ezúttal a környezetvédelmen volt a sor. A tervezőknek (akik között most először szerepeltek külföldiek) olyan autót kellett tervezniük, amely a lehető legkisebb mértékben aknáz ki természeti erőforrásokat. Ezer fontnál (454 kg) könnyebb, négyszemélyes, kényelmes és biztonságos, ráadásul divatos autókat kellett alkotniuk. Hogy melyikük nyeri el az idei design challenge díját, hamarosan az is kiderül, addig is tekintsék meg a pályázatokat, és válasszák ki, melyik autó tetszik a leginkább! Első rész.

Cadillac Aera

Cadillac Aera

A 2+2 üléses túrakupé vázát a természetből ellesett szerkezet alkotja, hajtásáról pedig a PDS fantázianevű, sűrített levegős motor gondoskodik, a NASA-technológiát alkalmazó légtartályok két feltöltése között mintegy 1600 kilométert képes megtenni az autó.

Honda Air

Honda Air

A modern hullámvasutakról mintázott sportkocsit szintén légmotor hajtja. A vázszerkezetbe épített tartály üzemi nyomását a menetszél segítségével fokozza a rendszer, de a hatótávolság így is csak 160 km – cserébe a tartály bármelyik benzinkútnál, egy egyszerű kompresszorral feltölthető. A növényi alapú polimer panelekkel burkolt autó mindössze 360 kilót nyom.

MAYBACH DRS

MAYBACH DRS

A büszke német luxusgyártó nem mindennapi humorérzékkel elektromos riksát tervezett. De hogy ne legyen ennyire egyszerű az ügy, az autót nem építik, hanem termesztik: az elképzelés szerint fejlett bio-mechanikai eljárások eredményeként, egy kódolt DNS-gubóból bújik elő a menetkész jármű. Hogy ez pontosan mit jelent, mi sem értjük, de a lényeg, hogy az egyensúly fenntartásáról is gondoskodó villanymotor erejét stílusosan, pedálozva egészítheti ki a vezető, miközben három utasa hátul pihen.

MAZDA MX-0

MAZDA MX-0

Zéró tömeg, zéró szén: íme a kultikus Mazda MX-5 ük-ükunokája. A 2020-tól évi félmilliós darabszámban gyártani tervezett autóról az elektromos hajtás tényén kívül semmi műszaki adat nem áll rendelkezésre.

***

Mercedes, Nissan, Smart, Toyota és Volvo – mire bemutatjuk az emissziómentes flúgos futam teljes mezőnyét, a verseny is eldől.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr273154859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása