HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.11.24. 23:05 RT76

Nem minden zöld, ami Green

Vajon átüt majd a Zóna-fekete a zöld fényezésen?

A környezetvédelem divat, mi több, hívószó lett. De ennél is tovább megyek: ma már sumákolásra is alkalmas. Szabad eszmefuttatás egy sajtóközlemény és annak tovább gondolása kapcsán. 

Zöld taxiszolgálat indul Budapesten, egyelőre csekély károsanyag-kibocsátású dízelekkel, de a tervek szerint előbb-utóbb teljesen emisziómentes flottával - ez állt abban a meghívóban, amelyet a mai prezentáció előtt egy nappal, de annak másnapjára keltezve küldött ki a Green City Zrt. Nem a dátumok megcsúszása volt a közlemény egyetlen formai hiányossága - hogy csak egyet említsek, freemail-es címről érkezett... -, de aki a környezetnek barátja, ne legyen finnyás, nyilván egy lelkes csapat készül megvalósítani emisszióktól mentes álmát. Szóval esélyt kapott a szöveg, és elolvastam.

Egyrészt kiderült belőle, hogy Budapest levegője szennyezett. Másrészt az, hogy a Volkswagen csoport rengeteg öko-modellt kínál, többet mint bármelyik más márka az univerzumban. Harmadrészt az is kiderült, hogy előbbire csak az utóbbi lehet gyógyír, ezért aztán a Green taxi szolgálat - addig is, amíg elektromos autókkal legnagyobb sajnálatára nem közlekedhet - Skoda Green Line és VW BlueMotion modellekkel fuvarozza majd az utasokat.

Maradtak persze nyitott kérdések. Például, hogy ki is, mi is ez a Green City Zrt? A választ a közlemény másnapján - azaz ma - a cég is megadta, de türelmetlenségemben már tegnap utánajártam, és lám: a Green City Zrt többségi tulajdonosa egy betéti társaság, amelynek a székhelye egész véletlenül megegyezik a Zóna-Service Taxi Zrt. bejegyzett székhelyével...

Miért baj ez? Nem baj. Attól, hogy valakinek rossz a híre, még tehet le értelmes dolgokat az asztalra, és attól, hogy lobbiérdekek és személyes kapcsolatok mozgatják az üzletmenetet, az mellékesen még hajthat hasznot a társadalom számára. Jelen helyzetben azonban nem erről van szó: a repülőtéri taxi-privilégumát elvesztő Zóna életképtelenné vált, így flottájának Euro5-ös példányait áthelyezik egy másik vállalkozásba - azért azokat, mert most a zöldre harap a média.

Persze ha komolyan gondolnák az európai uniós irányelvekhez igazodó küldetést, akár hibrideket is vásárolhatnának, az elektromos autó vásárlását pedig nem kellene feltétlenül a (ki nem találnád) Volkswagen csoport villanyautóinak bevezetéséhez kapcsolni - úgysem fogja senki számon kérni rajtuk, akkor meg miért ne lehetnének egy kicsit nagyvonalúak?

Szóval az a baj a Green Taxival, hogy nem zöld. Csupán zöldre festi magát, és ezzel lejárat egy amúgy igen fontos, és világszerte egyre népszerűbb (noha reálisan nézve Magyarországon ma még életképtelen) kezdeményezést. Bárcsak tévednék, de attól tartok, hogy ha valaha lesz is hazánkban valódi öko-taxizás, az nem a Green Taxiból fog kinőni...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr173154871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása