HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.12.20. 15:11 RT76

Vennék én, csak nem tudom, mit

Nálunk fejlettebb piacokon már van értelme felmérni az alternatív hajtású autók iránti keresletet. Az angoloknál ez meg is történt, az eredmény reálisnak, és elég biztatónak hangzik.

Nem mindenki igazodik ki az alternatív hajtású autókon

 

 

Több tanulságos eredmény is született abból a felmérésből, amit a leginkább használtautók értéktartásával kapcsolatos szaktudásáról ismert Glass’s (lásd még: EurotaxGlass) készített az elektromos és hibrid autók elfogadottságáról. A legfontosabb, hogy igenis van élet a belső égésen túl: tíz megkérdezettből hat el tudja képzelni, hogy a jövőben ne szénhidrogén alapú energiaforrás hajtsa autóját. Az optimisták több mint fele szerint azonban legfeljebb második autóról lehet szó, az elsődleges családi járgány szerepét még csak minden negyedik angol bízná hibridre vagy villanyautóra.

Na és vajon mi lenne ez az autó, szólt a kérdés második fele. Itt aztán villámgyorsan kiderült, hogy az autógyárak teljesen eredménytelenül ölnek milliókat a marketingbe: a felmérésben résztvevők 57 százaléka képtelen volt a Toyota Priuson kívül más alternatív hajtású típust spontán megnevezni. A futottak még kategóriában szerepeltek a Honda Insight (7%), Civic Hybrid (5%) és CRZ (3%) modelljei, valamint a Lexus RX400h/450h típusai, míg elektromos autóból kizárólag az Angliában már több mint ezer példányban futkározó G-Wiz (nálunk Reva, 5%), valamint a hiperdrága Tesla roadster (8%) neve merült fel. Persze ez a piac valóban gombamód fejlődik, lehet, hogy negyedévvel később egészen más eredményeket hozott volna a szörvé…

A világ egyik legnagyobb számban értékesített villanyautóját csak minden huszadik brit ismeri. Nálunk vajon milyen volna az arány?

Na de mégsem eszik olyan forrón azt a kását: az emberek 28 százaléka szerint kamu az egész villanyautó-dolog, és bizony a megkérdezettek csupán fél százaléka mondta azt, hogy akár csak megfontolná a villanyautót a következő vásárlás során (a hibridek sokkal jobban teljesítettek a maguk 8,7 százalékukkal). Másfelől viszont ha ezt a kettőt összeadjuk, rögtön 9 százalék felett járunk, ami egy évente alsó hangon is kétmillió autót forgalmazó piacon nem is hangzik olyan rosszul…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr393154889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása