HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.01.17. 05:33 RT76

A pandák az időseket szeretik

Egy új tanulmány segíthet a kutatóknak a pandák visszahonosításában, noha a frissen felfedezett információ legalább olyan fontos, mint lehangoló.

Ailuropoda melanoleuca

A panda köztudomásúan rajong a bambuszért, csakhogy ahhoz képest, hogy a közelmúltban még a kihalás szélén állt, és ma is veszélyeztetettként tartják számon, igen finnyás faj: nem felel meg neki akármilyen élőhely. Arra már korábban rájöttek a kutatók, hogy a sík területeknél valószínűleg jobban kedvelik a lankás vidéket, ám egy, a közelmúltban elvégzett felmérés szerint ennél fontosabb szempont is van: a kor.

Az akár másfél mázsás méteresre megnövő emlős elsődleges lakóhelyén, Szecsuán tartományban elvégzett panda-kereső akció négy évig tartott, és ezalatt összesen 1116 élőhelyet azonosítottak az ott megtalált ürülék és táplálék-maradványok alapján. Ezek túlnyomó többsége pedig – és itt jön a meglepetés – legalább százéves bambuszerdőben volt.

Lehetséges, hogy az idős fák tövében táplálóbb élelmet találnak a hivatalosan húsevőként besorolt, ám 99 százalékban bambusszal táplálkozó pandák, ám Fu-ven Vei, a Kínai Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetének igazgatója szerint másról lehet szó: az öreg, terebélyes fák ágai és üregei ugyanis ideális búvóhelyet nyújthatnak a kis pandák világra hozatalához és felneveléséhez.

Ez a felfedezés nem csak tudományos szempontból jelentős: a pandák első számú ellensége ugyanis a fakitermelés. Eddig azt hitték a szakértők, hogy a korábbi erdőirtások által okozott károk (Kína egy évtizede megtiltotta a pandák élőhelyén a favágást, és éppen most vitatják meg a tilalom meghosszabbítását) részben helyrehozhatók az erdők újratelepítésével, de a jelek szerint a fiatal bambuszerdőkben nem igazán tudnak szaporodni a pandák. Ez pedig nem igazán jó hír, mivel jelenleg a legoptimistább becslések szerint is csupán 2-3000 panda él szabadon a világon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr663154880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása