HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.02.04. 16:12 RT76

Hondával fűteni?

Már idén megjelennek Európában a német-japán fejlesztésű, áramot és hőt fejlesztő, háztartási mikroerőművek.

Így is lehetne, de van ennél jobb hatásfokú megoldás...

Az energia sajnálatos tulajdonsága, hogy hajlamos elillanni. Minél nagyobb úton szállítunk elektromosságot vagy hőt, annál nagyobb lesz a veszteség. A távhőt és az elektromos erőműveket az teszi mégis gazdaságossá, hogy viszonylag jó hatásfokon tudnak termelni. Ideális persze az volna, ha a felhasználás közvetlen közelében állítanánk elő az energiát – háztartási viszonylatban azonban erre a közelmúltig nem nagyon volt megfelelő hatásfokú megoldás.

Intelligens vezérlése teszi különösen jó hatásfokúvá

A Honda és a német Vaillant által most bemutatott, kapcsolt energiatermelésű mikroerőmű (micro-Combined Heat and Power, mCHP) pontosan ezt a célt szolgálja: a földgázzal üzemeltethető egység részben vagy teljesen képes kielégíteni egy családi ház elektromos és fűtési igényeit. A Honda az elmúlt nyolc évben mintegy százezer darabot értékesített már rendszeréből Japánban és Észak-Amerikában, Európában azonban csak most jelenik meg ez a technológia.

A késlekedés sajnálatos, viszont legalább nem húzzák tovább az időt: Vaillant ecoPOWER 1.0 néven már az év derekán elkezdik forgalmazni a német piacon. A piacválasztásnak két fő oka van: egyrészt Németországban mintegy 12 millió olyan háztartás van, ahol értelme volna beépíteni egy ilyen erőművet, másrészt egy 2009 januárjában elfogadott német törvény számos támogatást (beépítési visszatérítés, energiaadó alóli mentesség, stb.) nyújt az mCHP rendszerek üzemeltetéséhez.

Ami a rendszer környezeti előnyeit illeti, az EcoPower 1.0 általános hatásfoka eléri a 92 százalékot, alkalmazásával felére csökkenthető egy kisebb háztartás energiaellátásának CO2-terhelése. A német piacra kifejlesztett készülék 1 kilowatt elektromos és 2,5 kilowatt hőenergiát képes előállítani, előbbi egy átlagos háztartás áramigényének 70 százalékát elégíti ki. A teljes rendszer egyébként az mCHP egységen és egy hővisszanyerő egységen kívül egy 300 literes, többfunkciós tárolóhengert, valamint egy falra felszerelhető, gázfűtéses bojlert is tartalmaz, így csúcsidőszakban, illetve karbantartás idején is zavartalan az energiaellátás.

Őfenntarthatósága Vaillant ecoPOWER 1.0

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr23154887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása