HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.03.18. 19:23 RT76

Közeleg a Föld órája!

Szó sincs armageddonról, csupán arról a kezdeményezésről, amely március 26-án este fél kilenctől egy órára sötétbe borítja a világ környezettudatos felét.

Cigándtól Vértesboglárig hazánkban is sötétben ünneplik a Földet

A Föld órája 2007-ben, Sydney-ből indult útnak: ekkor 2,2 millió magánszemély és több mint kétezer vállalkozás kapcsolta le otthonában, irodájában a világítást egy órára, ezzel tiltakozva a globális klímaváltozás ellen. Egy évvel később a Föld órája már globális mozgalomként tért vissza, 35 ország 50 millió lakosa vett részt az önkéntes elsötétítésben. A demonstráció nem korlátozódott eldugott háztartásokra: olyan látványosságok díszkivilágítását kapcsolták le, mint a Sydney-i híd, a torontói CN torony, a Golden Gate híd San Franciscóban, vagy a római Colosseum. 2009-ben már 88 ország 4000 városa vett részt a tiltakozásban, tavaly március 27-én pedig 128 ország és térség nyúlt egy emberként a villanykapcsolóhoz a WWF által még 2005-ben megálmodott esemény keretében – tavaly a gízai piramisok, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota és a Big Ben, és az Empire State Building is spórolt az árammal egy órán át.

A Föld órája idén március 26-án, szombaton jön el, mindenhol helyi idő szerint este fél kilenckor. Az idei program mottója „az órán túl”, azaz arra igyekeznek buzdítani az embereket, hogy a hatvan perc leteltével se fojtsák el magukban a tenni vágyást.Ma, nyolc nappal a Föld órája előtt Magyarország 28 települése, 112 intézmény és vállalat, valamint 1559 magánszemély vállalta, hogy csatlakozik a demonstrációhoz, a valós résztvevők száma persze ennél jóval több is lehet – reméljük, lesz is. Ha valaki nem érezne magában elég erőt a lekapcsoláshoz, gondoljon arra, hogy Miranda Kerr szupermodell, Cate Blanchett és Edward Norton színészek, az ENSZ-főtitkár Ban Ki Mun, Gisele Bundchen fotómodell, valamint Chris Martin és Tom Jones zenészek is aktív támogatói a Föld órájának.

Ha neki belefér, mi is lekapcsolhatjuk...

A magyarországi helyszínekről és rendezvényekről a www.foldoraja.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr653154897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása