HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.05.21. 04:56 RT76

Több magyar a Shell Eco-marathonon

A tavalyi három helyett idén már öt csapat képviseli hazánkat az olajcég által szponzorált extrém takarékossági világverseny európai szakaszán.

Idén már huszonöt tagú győri stáb igyekszik élre segíteni a tavalyi mezőny egyik legsikeresebb autóját

Az Óbudai Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, valamint a Kecskeméti Főiskola visszatérő csapatai mellett két új induló: a szintén kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara igyekszik öregbíti a magyarok hagyományosan jó hírét a Shell Eco-marathonon, azon a hatásfok-bajnokságon, ahol nem liter per százkilométerben, hanem ezer kilométer per literben mérik a résztvevők átlagos (elméleti) üzemanyag-fogyasztását.

A Kandó részvétele különösen említésre méltó, hiszen eddig csupán felsőoktatási intézmények hallgatói neveztek a versenyre. Ők a helybéli GAMF tavalyi, ultrakönnyű autójával (pontosabban annak új elektronikával frissített kivitelével) állnak idén rajthoz; míg a főiskola annak hihetetlen, 20 kilós tömegét készül alulmúlni – az új autó optimális versenysúlya 17 kilogramm lesz! Vadonatúj autóval indulnak a kis költségvetésükhöz mérten tavaly tiszteletre méltó eredménnyel célba érő óbudaiak, idén igen ambiciózus, 2000 kilométeres hatótávolságra készülnek (a tavalyi legjobbak, egy francia csapat, 4896 kilométert hozott ki ezer milliliter benzinből.)

A győri Széchenyi Egyetem tavalyi sikere után idén is a jól bevált városi, azaz majdnem normális külsejű autókat felvonultató kategóriában indul – mint emlékezetes, szolárcellákkal táplált autójuknak az egész mezőnyben egyedüliként sikerült pozitív energiamérleggel zárnia a futamot, azaz akkumulátoruk töltöttségi szintje magasabb volt a verseny végén, mint a rajtnál.

A 2010-es futam legkönnyebb autója idén már középiskolás színekben áll rajthoz

A 27. alkalommal megrendezett Eco-marathon európai döntőjére egy hét múlva, május 26. és 28. között kerül sor, Németországban. A futamon 26 ország 222 csapata indul; 168-an a prototípus, 54 autó pedig az urban concept géposztályban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr563154928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása