HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.06.22. 15:02 RT76

Vizet prédikálunk, de bort iszunk

Ötödannyian gyűjtik szelektíven a hulladékot, mint ahányan mondják.

Tényleg több szelektív gyűjtőszigetre volna szükség, vagy csak össze kellene kapnia magát a lakosságnak?

Papíron dicséretes a magyar lakosság környezeti tudatossága: egy hétfőn közzé tett felmérésben a megkérdezettek 67 százaléka vallotta azt, hogy szelektíven gyűjti a csomagolási hulladékokat, 43 százalék pedig a hulladékká vált italos kartondobozokat is külön válogatja. Az IKSZ és a Stop.hu közös online közvélemény-kutatásában 1400-as vettek részt. A válaszadók 49 százaléka azért gyűjti szelektíven a hulladékot, mert így hozzájárul a különböző anyagok újrahasznosításához, 31 százalék, hogy ne szennyezze környezetét, 12 százalék azért, mert így csökkenti ökolábnyomát, 7 százalék pedig azért, hogy ezzel segítse a nyersanyagokkal való takarékoskodást.

Igen ám, de az összegyűjtött és hasznosított anyagok mennyisége azonban nem igazolja ezeket a válaszokat - állapítja meg a téma kommunikációjával megbízott cég közleménye.Ezzel szemben az italos kartondobozok szelektív gyűjtését szorgalmazó IKSZ adatai szerint az elmúlt évben forgalomba került dobozoknak mindössze 17,7 százaléka került visszagyűjtésre és újrahasznosításra. Ezek szerint azok az érvek, amelyeket a deklaráltan nem szelektáló lakosok felhoztak a külön gyűjtés ellen (a megkérdezettek 57 százaléka szerint nincs lakóhelyük közelében elegendő szelektív gyűjtősziget, 20 százalékuk pedig körülményesnek tartja a hulladékok otthoni különválogatását), sokkal erőteljesebbek, mint első hallásra gondolnánk.

forrás: Greenfo.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr363154921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása