HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.06.29. 18:43 RT76

Hibrid hajó szállítja az autókat

 

Mi lenne elegánsabb a környezetbarát gépkocsik környezetbarát transzportjánál? Az Auriga Leader nevű óriáshajó akkumulátorait gigantikus napelemek táplálják.

A világ egyik legismertebb autószállítója

 

 

Az Auriga Leader, mint minden autószállító hajó, nem holmi játékcsónak: a 54.400 regisztertonnás vízi jármű szerény 200 méter hosszú, rakterében modelltől függően akár 6200 autó is elfér. Egy ilyen hajó üzemanyag-fogyasztása nem emberi léptékű: egyetlen tengeri mérföldön akár 450 liter gázolaj is elég a felfoghatatlanul hatalmas motor hengereiben – ez nagyságrendileg 25000 l/100km-nek felel meg, ami még kénszegény üzemanyagból is sok. Ekkora fogyasztás (és környezetszennyezés) esetén a legkisebb mértékű megtakarítás is kézzel fogható eredményeket jelent, ezért még 2008-ban 328 darab szolárcellát helyeztek el a hajó felső fedélzetén, az ezek által megtermelt elektromos áram révén nagyjából egy százalékkal (250 l/100km) csökkenthető a hajó fogyasztása – kikötőben egyébként, ahol hajtóerőre nincs szükség, tíz százalékkal mérsékli az energiafelhasználást a rendszer.

Szóval a kísérleti projekt útnak indult, az autógyártók nem kis örömére (végtére is kiválóan kommunikálható eseményről van szó), de az energiaellátás kezdetben megbízhatatlannak bizonyult, a felhősödéstől függően extrém mértében ingadozott az áramellátás. Ezért az építők gigantikus akkumulátorokat helyeztek el a hajó fedélzetén: a Kawasaki által kifejlesztett nikkel-hidrogén cellák (ezek egyenként akkorák, mint egy kisebbfajta konténer) remélhetőleg hosszú távon is értelmessé teszi a rendszer alkalmazását, és akkor a megoldás általánossá válhatna a hajózásban.

Szinte az egész fedélzetet napelem borítja

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr663154936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása