HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.09.21. 20:30 RT76

Hova dugjam a sörösdobozaimat?

Szeretem a sört, nem is nagyon tagadhatnám le, főleg az előtt nem, aki mostanában benézett a csomagtartómba.

Pár hete ugyanis három jókora kartondobozban több száz sörösdobozt zörgetve közlekedek. Nem bírtam már tovább elviselni a temérdek dobozt a garázs sarkában, egyrészt, mert kényelmetlen volt látni, hogy mi mennyiségű sör csúszott le a torkomon az elmúlt hónapokban - na jó, meleg volt a nyár vége -, másrészt mert kellett a hely. Kicsiny falumban sajnos, ahonnan ingázom a fővárosba, pedig csak papír-, PET-palack- és üveggyűjtő doboz van.

Azt mondják, Budapesten itt-ott lehet találni olyan szelektív hulladékgyűjtő konténert, amibe fémet szabad dobni - gondoltam, megnézem, csak van ilyen ritka madár az én útvonalaimon is. De nem találtam egyet sem.

Aztán a homlokomra csaptam: visszaviszem én ezeket oda, ahonnan hoztam. Körbejártam a Tesco-Auchan-Cora-Metro kartellt Budaörsnél, és megpróbáltam visszaadni a hipermarketeknek a dobozokat, melyeket tőlük hoztam el. Íme, beszámolóm arról, mi fogadja az egyszeri Fogyasztót, ha van olyan környezettudatos, hogy nem szórja bele a hatalmas energia befektetésével készült italosdobozokat a háztartási szemétbe, és nem törődik bele, hogy lakókörnyezetében csak PET-palack, üveg és papír külön gyűjtésére van lehetőség, aludobozéra nincs.

Budaörsi Tesco

Emlékszem, a legutóbbi sörösdoboz-felszámolásban, vagy két éve már létezett a Tescónál a dobozvisszaváltás intézménye. Akkor is öt forintot adtak két darabért, mint most, csak akkor tényleg. A budaörsi áruházban, a bejárattól nem messze, vevőbarát helyre telepített visszaváltóban egy fehér köpenyes lány vette át a kupacot. Elég komikus volt az átvétel rendszere, nem csoda, hogy elsőnek nem is a visszaváltás, inkább a szelektív kukába dobás jutott eszembe most:

- Szia, hoztam dobozokat, mit csináljak velük?

- Hány darab?

- Nem tudom, miért, meg kell számolni? Minden tételt leszámoltok? Az nem tűnik túl hatékonynak, nem lehet lemérni, hány deka, és abból visszaszámolni darabra?

- Nem, nincs itt mérleg. Hány darab?

- Mit tudom én. Ezer.

- Á, annyi biztos nincs.

- Jó, akkor mondd meg te.

- Nem tudom. Szerinted mennyi lehet?

- Bazmmmmmakarom mondani, akkor ötszáz?

- Hááát...

Szájelhúzás, gyanakvó, vesémbe nyilalló, kissé gunyoros nézés - megpróbálsz átverni engem, és jóságos Teszkó gazdámat!

- De hát akkor tényleg mondj te valamit.

- Háromszáz?

- Mit bánom én, akkor annyi.

És megkaptam a blokkot a 750 forintomról - király, öt doboz új sör!

Most, hogy pár év elteltével megint elborítottak otthon a dobozok, lélekben felkészültem az újabb felemelő párbeszédre, és nekivágtam a visszaváltásnak. De nem láttam viszont a lányt. Robot vette át a helyét. Egy hülye, béna robot. Illetve kettő.

A hatalmas, kockaszerű gépezetek szűk száján egyesével kéne bepakolni az üres dobozokat. A kék masinák falán felirat figyelmeztet: pogácsa formára taposott dobozt nem veszek át! Még szerencse, hogy az enyémeket hosszában gyűrtem meg (bár ha nem a vidéki kertes ház dupla garázsában, hanem egy kis lakás spájzában kellene tárolnom a dobozokat a visszavitelig, úgy a kerekre taposás lenne a leghelytakarékosabb gyűjtési mód).

A Tesco masinái igen válogatósak. Nem szeretik a Staroprament, a Lidl Argus nevű sörének dobozát, és még számos egyéb márkára csak fanyalognak. Két Steffl-ös doboz közül az egyik és egy Ottakringeres, szép sárga jószág ment át csupán a darálón. Tucatnyiszor volt alkalmam próbálkozni, tízszer dobta vissza a gép a dobozt, kétszer nyelte le.

Aztán vége lett a világnak. A tizenharmadik (!) doboz megakadt a jobb oldali gép torkán. Csak zörgött-zörgött benne vagy öt percig, akkor a gép leállt, a kijelző vörösbe váltott, én meg nem mertem belenyúlni, hátha vállból harapja le a kezemet.

A másik gép, a balos ímmel-ámmal elfogadott egy dobozt, de épp csak megforgatta kicsit a szájában, és már köpte vissza is alul, kijelzője pedig neki is elvörösödött. Alighanem elég dobozt evett már aznapra.

Kinyomtattam a 4 forintos blokkot a két dobozról, és eljöttem. Vihettem tovább élesztőszagú csomagomat.

Törökbálint, Cora

A Coránál igen hamar végeztem, még szerencse, hogy nem vittem magammal a dobozokat az ügyfélszolgálathoz. Itt ugyanis csak üvegeket vesznek vissza az eladótéren kívüli üzletsor végében, aludobozokat nem. Ennyi.

Metro, Budaörs

A Metróban a legkellemesebb az üveget visszaváltani vágyók dolga. Kocsival is oda lehet állni a külön konténerben kialakított göngyölegátvevőhöz, egy pakolással meg lehet úszni az egészet. Mármint ha üvegről, rekeszről, PET-palackról, sőt, üres festékesvödörről, netán papírhulladékról van szó. Aludobozzal sajnos nem foglalkoznak.

Budaörs, Auchan

A madaras Teszkó rögtön egy fricskával fogadja a nagy sörivó öko-bloggert: a hulladékleadó-üvegvisszaváltó megközelítéséhez át kell tolni a nagy rakás büdös dobozt a teljes vásárlótéren. A koszos, gusztustalan, sötét kis kamra ugyanis a pénztárakkal átellenben, az áruház középvonalában fogadja a vendégeket. Miközben toltam kis kocsimat, próbáltam felvenni valamilyen "nem-vagyok-hajléktalan-alkoholista-aki-ebből-él-csak-egy-környezettudatos-értelmiségi-aki-szereti-a-sört" jellegű arckifejezést. Kevés sikerrel. Megrovó arckifejezések kísértek utamon, rémült anyukák hessegették el gyermekeiket a közelemből, sajnálkozó tekinteteket éreztem a tarkómon.

Aztán beléptem a kamrába. Elhessegettem az új hús üdvözlésére felém iramló kíváncsi muslicafelhőt, és elsápadtam. Ugyanolyan gép fogadott itt is, mint a Tescóban. Tolhatom vissza az átkozott dobozokat, és rimánkodhatok a kasszáknál, hogy engedjenek ki?

Illetve nem is - ez másmilyen gép! A kijelzője talán ugyanaz, de kicsit más a felépítése, a mérete, és ami a legfontosabb - ez működik! Sőt, még a pogácsaformát is kedveli.

Sorra nyelte a gép a dobozokat, csak minden negyediket-ötödiket dobott ki alul, de elfordítva, jó ritmusban az adagolóba lökve aztán ezeket is elfogyasztotta.

240 dobozt toltam le a torkán röpke negyedóra alatt. Mindössze egyet nem vett be a gyomra, de ezt megértem. Az isten tudja, honnan került Karpackie márkájú sör doboza ugyanis nem alumíniumból készült - és tényleg, kicsit már rozsdásodott is. Az okos masina mágneses szenzora észrevette a turpisságot, és undorral lökte vissza a dobozt, kijelzőjén a felirattal: nem alumínium:

Ezt a meccset az Auchan nyerte. De azért van pár ötletem számukra is a hulladékátvevő szolgáltatás javítására. Tök jó lenne, ha nem az áruház szívében lenne a doboz- és üvegvisszaváltó. Az is jó lenne, ha néha kitakarítaná valaki a helyiséget; ragadós padló és a muslicatömeg nem egy nap termése volt. És azt is meg lehetne fontolni, hogy a mérhetetlenül intelligens és minden bizonnyal nem olcsó automaták helyett nem volna-e egyszerűbb egy élő embert ÉS egy mérleget alkalmazni, amivel ennyi doboznál kábé fél percre lehetne csökkenteni ezt a 15 percet.

Biztos nem kevés állami és EU-s pénz van az automatákban, de munkahely-teremtésre is jár támogatás, plusz a hús-vér alkalmazott képes felmosni, muslicát irtani is. És valahogy olyan visszás, hogy a környezet védelme érdekében kilowattos villanymotor gyűr össze külön-külön minden egyes dobozt.

Kedves olvasók, szerintetek is jobb lenne emberi üveg- és dobozvisszaváltó a hipermarketekben, aki tisztán is tartaná munkahelyét? Vagy csak a retrográd luddita beszél belőlem?

63 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr363173705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.09.21. 22:48:38

A franc sem lesz ökotudatos ilyen visszaváltási árak mellett.

Megy a kukába. Ha majd egy 100-ast dobnak vissza érte, akkor lehet, hogy elgondolkodom.

Gömbhal 2011.09.21. 22:57:40

Én úgy tudom, hogy azokon a szelektív szigeten, ahol nincs fémes gyűjtődoboz (assszem szürke színű), ott bele lehet dobni az itókás dobozokat a sárga, pet palack gyűjtőbe, ugyanis kiválogatják. Nem vagyok benne 100% ig biztos, de nekem ez rémlik, érdemes utánajárni.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2011.09.21. 23:09:35

@Gömbhal: a fővárosban azokon a szigeteken, ahova én járok, eddig volt külön műa. palack és fémdoboz, most mindkettőre rá van írva, hogy ez a kettő együtt is gyűjthető.

Palmi 2011.09.21. 23:21:47

Finnországban minden nagyobb boltban van "doboz visszaváltó" gép, 0,15 Euró értékű blokkot ad darabonként.
Igaz kicsit butábbak, mert csak a "gyűretleneket" szeretik, de ott nem restek papírdobozokba gyűjteni és visszavinni.
Vicces, mikor itthon rám szolnak finn vendégek, hogy miért gyűröm össze...

Amíg nem lesz nálunk is minden nagyobb spar, match,... áruházban ilyen kütyü, s a szelektív gyűjtők közt sem mindennapos a fémgyűjtő, addig ritka lesz a szelektor...
Nálunk szerencsére van szürke konténer, s csodák csodájára sokan is használják.

ubu1 2011.09.21. 23:49:42

@Viktor-a-konyhában: Igen, egy ezt jelző ábra van rajtuk: FEri és PETra kézenfogva hirdetik az új koncepciót. (Mondjuk béna, mert az alu doboz nem vasból van, de hát nem várjuk el a kukásoktól, hogy ismerjék a vegyjeleket és mondjuk ALadárnak hívják FErit.) A rajz mindenesetre amilyen bugyuta, olyan aranyos...

ze11 2011.09.22. 00:15:30

Most akkor nem egy, hanem két szelektív konténert fognak felborogatni az ebből élő(?) polgártársak? Nagyszerű...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.09.22. 00:21:11

@agyramegy: na, hát olyanra ne nagyon várj, hogy a kasszánál nem számítják fel a betétdíjat, csak a beváltógépnél üres állapotában... :D
Itt a svédeknél is minden petpalack alu sörösdoboz betétdíjjas, 0,5-1-2 sek egy egység.De a kasszánál vásárláskor is ennyivel több.
Ha meg odahaza súly alapján váltanák vissza, akkor mindenki kb. beleh@gyozna, hogy nehezebb legyen...ahogy én ismerem a magyar leleményességet... :D

ubu1 2011.09.22. 00:40:27

@ze11: Nem, továbbra is csak egyet. Elvileg pont arról szólna a dolog, hogy nem kell két külön konténer és nem kell külön gyűjtened sem. Viszont abban az egyben lesz egy csomó PET palack, amit aztán nyilván otthagynak szétszórva...

Zsola777 2011.09.22. 01:03:42

A mérleges megoldással csak az a probléma, hogy jó magyar szokás szerint trükközni fognak vele, pl. benne marad némi sör, víz, nehezék. Ami nem alumínium, és szét kell válogatni. A géppel ez egyszerűbb, és nem kell plusz egy alkalmazottat fizetni.
Vagy minősíteni a visszaváltókat, szúrópróba szerint ellenőrizni és keményen büntetni, ha trükk van a dologban. Plusz emberek plusz fizetéssel. Jó gép kell és kész.

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2011.09.22. 01:28:17

Mondjuk 300-500-1000 doboz sört visszaváltani nem tipikus. Jó az a gép, bár a kiömlödd dzsuva a padlón tényleg gáz.

Mi motiválná az embereket a visszaváltásra? Mondjuk a pénz. Mondjuk 50 forint egy alupalackért. Vagy száz. meg az üvegekért is több kell mint 10-20 ft. meg a pet palackért is több, mint kettő vagy öt.

A gép meg legyen okos, vegyen vissza bármit, ne csak olyat, amit abban az áruházban lehet kapni. És mi legyen az innen-onnan szerzett fura formájú plackokkal? nem lehet alamizsnáért őket is visszaváltani?

petru 2011.09.22. 05:14:28

Mit csinalj a sorosdobozzal? Vidd el egy finnorszagi pl. Lidl-be - 15 centet kapsz erte!

2011.09.22. 06:32:57

@geegee: Nincs ezzel gond, számolják fel a kasszánál. Nem nagyon dobálnák el az emberek a dobozokat, ha maga a doboz értéke a benne foglalt sör árának kb felét teszi ki.

Dike 2011.09.22. 06:50:57

Én jellemzően a diósdi Intersparba járok, ahol szintén automata váltja vissza a PET palackot és az aludobozt is. Egyvalamire kell figyelni, hogy gyűretlenül veszi csak be őket. De alapvetően jól működik, gyors és tiszta a környezete. Tény, hogy nem gyűjtögetem hónapokig, 2-3 hetente visszaviszem a felgyűlt mennyiséget. És nem a pénzért, hanem mert a környékbeli szelektív gyűjtők folyton tele vannak és gusztustalan szemétdomb van körülöttük.

www.BDSMthrill.com · http://bdsmthrill.com 2011.09.22. 07:07:59

Miert nem vitted a MEH be? Rendes hulladekatvevo helyen 1 kg alu dobozokbol 1500 ft

Én meg Nynfus vagyok. 2011.09.22. 07:19:24

@agyramegy: az okotudatossag nem a penzen mulik. en akkor is visszaviszem, illetve leadom, ahol lehet, ha nem kapok erte penzt.

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2011.09.22. 07:22:44

De baromi nagy probléma.
Sörösdoboz = aluminium.

Tessék egy:
www.alukor.hu/arjegyzek.xml

sörösdoboz: 175ft/kg

Void Bunkoid 2011.09.22. 08:10:40

@Öltönyösrabszolga: ha ennyi lenne a betétdíj, akkor meg azon húznák a prolik a szájukat, hogy drága a teszkóban a kőbambi.

"Gurul a zsebembe, betétdííííj!" :)

Zuzzant 2011.09.22. 08:23:49

Az a baj a szelektív hulladékgyűjtő szigetekkel, hogy LÓSZART SEM ÉRNEK!

A szelektívekre rá járnak a hajléktalanok, alkoholisták, naponta többször, és a tartalmát - főként az alu dobozokat kilopkodják. A konténereket felborogatják, hogy a bedobó nyíláson benyúlva kihuzigálják azokat, majd egyenként mindet összetapossák, hogy többet tudjanak elvinni az Auchan / Tesco áruházak átvevő helyére.

Pont szembe megy az egész a környezetvédelemmel, a konténerek helyén szemét, zaj, csörömpölés, hajléktalanok jelennek meg, aminek a környék lakosai nem igazán örülnek

A szemét szállítók az adófizetők Forintjaiból utazgatnak a teherautóikkal, feleslegesen, mert csak kiürített, kilopott konténereket találnak, hiszen a tartalmukat (papír, üveg, alu doboz) már előttük pénzzé tették a hajléktalanok, iszákosok.

Annyira komoly a probléma velük az egész országban, mivel nem rendeltetésszerűen használják a polgárok, hanem szemét telepnek, és mindent oda hordnak, abból, amiből pénzt lehetne vissza nyerni, azokat pedig kilopják, ez van az egész országban.

Ha ez nem változik rövid időn belül, a szemétet a szél szétfújja mindenfelé, és lehet újra kezdeni a kört a szemét újra begyűjtésével

Egyetlen ami biztos: EZEN VALAKIK PÉNZT KERESNEK
Csak az a nem mindegy, milyen áron!

juliusbond 2011.09.22. 08:30:30

jobb lenne egy szelektív kuka, ahova 5 másodperc alatt be tudok önteni egy nagy láda dobozt. A PET palackos kukánál is utálom, ha 10 percig kell egy szűk nyílásba adagolni.
És az lenne a jó, ha a hajléktalanok nem borogatnák fel a szelektív kukát, hogy kilopják a fémet :(

LongJohnHolmes 2011.09.22. 08:41:38

@juliusbond: Az is jó lenne, ha nem vennél PET palackos és dobozos termékeket. Na ehhez mit szólsz?
Minden csak nézőpont kérdése.

juliusbond 2011.09.22. 08:44:17

@LongJohnHolmes: Én igyekszem, de ha 50 forint különbség van az üveges és dobozos sör között, akkor balek lennék, ha az üvegeset választanám. Annak is örülnék, ha lenne visszaváltható ásványvizes palack, de nincs. És ne gyere pls a csapvízzel, az nem ugyanaz...

venszivar 2011.09.22. 08:46:35

mifelénk, mindegyikből kiveszik a "cuccot"! a fémdobozt, az összes pappírt,még az üvegest is felborítják. ezek szerint van még leadható üveg is bennük ?! ugyanakkor, jó nagy rumlit hagynak maguk után. a pappírért kocsival jönnek s a dugig megtelt kon. üresre kiürítik. miért nem jön időbe érte, kiknek ez a dolga.......?

Elijah_Baley 2011.09.22. 08:53:11

sört csak üvegből
750 forintból már egész jó sört lehet venni. egyet

LongJohnHolmes 2011.09.22. 08:55:02

@juliusbond: Értem, tehát te nem áldozol érte, hogy jobb legyen a világ az általad elképzelt módon, viszont másoknak baromi jó ötleteket tudsz adni teljesen ingyen, hogy mit és hogyan kellene csinálni.

A csapvízzel látom van fenntartásod, de hogy az olcsó dobozos-sörödet milyen szar vízből készítik az már másodlagos. :)

juliusbond 2011.09.22. 08:59:16

@LongJohnHolmes: Félreértettél. Nem a legolcsóbb dobozos sört iszom. Ugyanaz a magyar márka üvegben 50 forintért drágább, mint az üveges. Ez szerintem lehúzás. Környezettudatos próbálok lenni, de balek nem vagyok. A dobozokat nem dobom szemétbe, hanem szelektíven gyűjtöm.
A magyar söröket is jó vízből csinálják, ha nem így tennének, akkor nem vennék meg, mert van konkurrencia.

belakis 2011.09.22. 09:16:59

Ott kell hagyni, a szelektív gyűjtők mellett, lesz aki elviszi - isznak belőle max ők egy sört. Bosszúság, és az az napi jócselekedet is kipipálva, lelkiismeret pedig nyugodt, hisz annak ellenére, hogy oda nem szabad tenni, el is tűnik onnan 5 perc után, és a megfelelő helyre kerül a csomag.

LongJohnHolmes 2011.09.22. 09:17:20

@juliusbond: Akkor jó :)

A fémdobozok nem terhelik úgy a környezetet, mint a üvegek. Az üveg gyártása, súlya miatti szállítási költsége, begyűjtése, tisztítása, majd újrafelhasználása jóval nagyobb környezetszennyezéssel jár, mint egy pár grammos aludoboz gyártása.
Mivel az emberek jelentős része csak a szemének hisznek, így az a borzasztó számukra, amit épp látnak. Ha egy frissen eldobott sörösdobozt látnak, akkor fel vannak háborodva, majd nyugodt szívvel lépnek bele egy 40 évvel ezelőtt széttört és eldobott tejesüveg szilánkjába, azzal a tudattal, hogy az mennyire környezetbarát.

Skodakék Fábia 2011.09.22. 09:18:39

Ha Budán jársz akkor Újbuda Center Teszkó bejáratánál lebaszod a sörösdobozaidat és a csövik összeverekednek érte. Gond letudva. Azok egész nap ilyenekkel bohóckodnak ott, én az utóbbi egy évben szépen leszoktam a visszaválthatós cuccokról. Megy minden a szelektívbe, majd kiszedik abból.
Ja és felveszed videóra a bunyót miután lesz egy jó napod neked is meg a csöviknek is.

nemecsek ernő áruló 2011.09.22. 09:27:34

@Gömbhal: Jól tudod. A PET palack gyűjtő, és az alumínium gyűjtő össze van vonva, a lerakó telepen válogatják át.

humániákus 2011.09.22. 09:30:03

Türelem, fiúk! Magyarországon is kezdik telepíteni a visszaváltó automatákat. Tudom, mert én is beszállító vagyok. Mellesleg: magyar fejlesztésű a gép. Eddig 50 ilyen működik az országban, és éppen most van gyártás alatt egy újabb 70-es sorozat. Ha nagyon érdekel benneteket, összeállíthatok egy listát a már működőkről...Az eddigi csúcs egy gépnél egy hónap alatt 490 ezer doboz :)!

SvenH. (törölt) 2011.09.22. 09:30:08

@Gömbhal: @Viktor-a-konyhában: igen...
szoval ez a poszt egy EPIC FAIL

sokat gubiztak a csovikek az alu dobozokat amik eddig hetente, kethetente kerultek begyujtesre es igy bevaltoztattak, hogy minden nap elviszik a cuccot, es gondolom van bent egy nagy gep ami konnyen szetvalogatja

zum trucc 2011.09.22. 09:43:35

Sör, autó...te egész normálisnak látszol, a zöldek kivetnek maguk közül.

fda 2011.09.22. 09:50:48

@agyramegy: De buta vagy. Semmi köze a visszavásárlási árhoz. Ingyen is oda kell dobnod.

szürke_tag 2011.09.22. 09:53:56

Összegyűrve nem érdekel de egészben igen, mert kell a sör kollektorhoz.
energiask.co.cc/

fda 2011.09.22. 09:54:11

@Öltönyösrabszolga: "Mondjuk 300-500-1000 doboz sört visszaváltani nem tipikus".

Miért, mi a tipikus a fővárostól jópár kilométerre a város szélére kitett, kizárólag autóval megközelíthető bazi nagy hiperszupermarketben? Oda nem nénikék mennek naponta kétszer kiskosárral, hanem épp arra van felkészítve, hogy kartonban hordják haza a népek a sört. A visszaváltásnál is ilyen mennyiségre kellene felkészíteni ezeket a gépeket. Ezek a gépek arra nagyon jók, hogy próbából 3 darab TISZTA edényt elnyeljen. Semmi másra.

Jofiu 2011.09.22. 10:20:26

Ez az Auchan-os, akár lapítottat is visszaváltó gép tetszetős, eddig csak épeket visszaváltóval találkoztam.
Én nem kívánnám senkinek, hogy kézi visszaváltóban dolgozzon. Még ha súlyra is venné vissza, a nélkül, hogy belenézne a csomag tartalmába - ami az egész rendszert agyonverhetné, mi fogná vissza az egyes egyedeket, hogy ne rejtsen el egy kövér döglött macskát a többhavi doboztermése között - akkor is csöpögne rá a zacskókból a maradék, a romlás különböző fokozataiban lévő lé - ami csöpög, láthattad a ragadós Auchanos visszaváltóban -, és néha néha akár meg is vághatná magát kiálló, széttrancsírozott dobozokkal, intravénássá változtatva a csöpögő matériát. Ha pedig bele kell túrnia, vagy egyenként megszámolnia akkor pláne ramaty meló, és akár veszélyes is lehet. Nem kívánom senkinek. Csodálom, hogy egyáltalán működött ilyen rendszer. Dobozokkal ügyködni gusztustalan elfoglaltság, még akor is ha sértetlenek.
A svéd rendszer szerintem működőképes, már kb. 10 éve hogy először láttam ott visszaváltó automatát (mikor először jártam arra, szóval korábban is lehetett), nem csak dobozra, hanem minden műanyag palackra, a vékonyfalú igénytelenekre is amin már 2 SEK a betétdíj (60HUF). Sörösdobozokra is felemelik 1 SEK-re.
Ha tudod, hogy számíthatsz a visszaváltó automatákra, amik nem néznek ferdén azokra akik fekete kukászsákból sorozzák meg dobozokkal százszámra, akkor rászoksz, hogy nem gyűröd meg a dobozokat, hanem összegyűjtöd rendszerezve mint az üvegeket. Az csak egy plusz, ha a gyűröttel is működik, az talán a legjobb.
Szerintem az automata jobb. Áramot fogyaszt, de legalább nincs ebédideje és pontosabb. A nem meggyűrttel dolgozó pedig megbízható is lehet (egyszerűbb mint a kreatívan gyűrögetettek visszafejtése).

Jah, a svéd rendszer is csak svédországban árult betétdíjast vesz vissza, ami déli részeken probléma, ahol Dániából vagy még inkább németektől hordják át ipari mennyiségben a sört. De ezt megoldja a szelektív hulladékgyűjtés ami társasházaknál a ház alagsorában (vagy pár lépésre lévő gyűjtőépületben) hulladékgyűjtő helyiségben található ahová kulccsal megy be az ember. Itt külön van fémhulladék és csókolom (ezen felül külön van újság, karton, műanyag, színes üveg, áttetsző üveg, ételmaradék, egyéb nem égethető, egyéb égethető). Majd ha az EU-ban standard lesz a dobozok visszaváltása akkor már ez sem lehet probléma. Ha eljutunk odáig.

Balt 2011.09.22. 10:24:08

@agyramegy: Ja, csak akkor a vételkor is + egy százas...

Balt 2011.09.22. 10:27:24

@Gömbhal: Igen, ez az új módi:
http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkf/Hirszerk/Gy%C5%B1jtse%20egy%C3%BCtt%20a%20f%C3%A9m-%C3%A9s%20m%C5%B1anyaghullad%C3%A9kot!

Balt 2011.09.22. 10:31:41

@ubu1: PETra is C2H4 lenne a "keresztségben", de hát így már lassan Star Wars forgatóköny lenne a sztori (amennyire bugyuta/aranyos), R2D2 és C3PO jellegű keresztnevekkel. :) Az ALadár jó máskülönben, ott a pont! :)

Balt 2011.09.22. 10:34:38

@ze11: Nem, mert naponta ürítik az eddigi heti gyakorlat helyett (a műanyagossal talán eddig is így volt), tehát nem halmozódik fel benne "borogatásra érdemes" mennyiség. Sajnos az üveges konténerekre még nincs hasonló megoldás, pedig kb. félóránál sűrűbben hallom a közelünkben lévő szigeten a borogatás zaját... (És látom a nyomait.)

Balt 2011.09.22. 10:38:18

@agyramegy: Ez egyébként jogos, tényleg emelni kéne a termékdíjat, csak akkor a szelektív szigetek is kvázi értelmüket vesztik.

Balt 2011.09.22. 10:39:22

@www.BDSMthrill.com: Aha, hát erre fut ki a dolog...?

maydayray 2011.09.22. 10:39:47

na hát germániában meg úgy megy, hogy oda kell visszavinned a cuccost, ahol vetted, legtöbb helyen automata van, de csak az váltja vissza, amit ott vettél, más bolt kiírja, hogy ez nem az ő választékából van és sanyi. 25 eurocent van darabján, az mostanában lazán 70 forint, ezért asszem otthon is visszavinnél valaki (van itt ásványvíz, ahol az üveg drágább, mint a tartalom :-)).

Balt 2011.09.22. 10:40:46

@ossuser1: Derék. Bár többen gondolkodnának így! Mondjuk Kolontárnak elég tanulsággal kéne szolgálnia...

Balt 2011.09.22. 10:45:58

@Kentauró7: Nálunk - a borogatás ellenére - viszonylag rendezett a sziget környéke; heti rendszerességgel rendesen(!) feltakarítják az üvegszilánkokat is, noha ételmaradéktól kezdve a megunt játékokon át a gyógyszerig és építőipari-/festékmaradékig előfordul minden...

Balt 2011.09.22. 10:48:23

@juliusbond: "Ugyanaz a magyar márka üvegben 50 forintért drágább"

Esete válogatja, van, hogy az üveges az olcsóbb. (Betétdíj nélkül, persze.)

Birkesz 2011.09.22. 10:50:43

@humániákus: Jól hangzik, érdekelne. Meg lehet kérni rá? :)

MoxNox 2011.09.22. 11:03:36

Politikus visszaváltót nem találtál? Összegyűrve, kilapítva és egészben is visszaadnám őket, a velejáró bűzre és légyfelhőre nem panaszkodnék, és pénz sem kéne érte, pusztán környezettudatosságból menne a dolog.

leopold getz 2011.09.22. 11:06:30

Én is úgy tudom - és úgy is járok el - hogy ahol nincs alumíniumdoboz-gyűjtő, ott a PET-palackos konténerbe kell dobni a kis fémedénykéket... (Mondjuk én egy vidéki városban élek.)

2011.09.22. 11:14:06

@Balt: Miután az orrom előtt öntötte össze a kukásautó a szelektív tárolók tartalmát, szememben már eleve értelmét vesztette. Szép marketing fogás, hogy még ilyen is van.

szürke_tag 2011.09.22. 11:21:08

Tényleg ha valakinek ép és felesleges sörös dobozai vannak azt átveszem és elszállítatom. mert a sörkollektornak kelléke én viszont nem iszom alkoholt még sört se. Így a természet tudatosság érvényesül mert újra lesz hasznosítva.

tundax 2011.09.22. 11:38:02

Pécsen egy reklámszatyorba csak a sima kuka mellé szoktam kirakni az összetaposott dobozokat! Fél óránál tovább sose volt ott, a csövik itt a szemeteskonténereket is átkutatják néhány dobozért!

Balt 2011.09.22. 12:49:25

@agyramegy: Ez marhaság. Bp.:
www.humusz.hu/node/4297
"(...) A konténerek tartalmának összeöntésével kapcsolatos félreértést az is okozhatja, hogy néhány helyen olyan osztott belső terű gyűjtőautók üzemelnek, melyek egyszerre több különböző típusú hulladék befogadására is alkalmasak - értelemszerűen kívülről úgy látszik, mintha összeborogatnák a különféle hulladékokat. A budapesti szigetekről szelektíven gyűjtött hulladék előkezelés céljából a Fe-Group Invest Zrt. Jászberényi úti telephelyére kerül, ahol minden hónap utolsó péntekén lehetőség nyílik szervezett csoportlátogatás keretében megtekinteni a hulladékok feldolgozását."

Szombathely:
www.alon.hu/node/6786

Szeged:
www.168ora.hu/itthon/leleplezes-valoban-osszeontik-a-szelektiv-hulladekot-44588.html

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2011.09.22. 14:18:30

@fda: Biztosan nem vagyok tipikus, se sörivó.

de feltételezve, hogy kéthetente mész nagybevásárolni és napi 2 sört iszol(ami MINDEN NAP szerintem sok, mármár sörfetisizmus), akkor az 30 doboz kéthetente. Azért az mégsem 300-1000.
Amúgy az üveges sör nem környezettudatosabb?
Plusz, a vevők igen kis százaléka ekkora sörivó.
Bár tény, hogy ha lenne valami mód nagyobb tételek beváltására, nem ártana az senkinek. De súlyra tényleg nem jó, mert mindenki telerakná homokkal.

ubu1 2011.09.22. 16:53:08

@ze11: Helyesbítek: Ki tudja. Az FKF szerint a két konténer továbbra is megmarad, mindkettőbe gyűjthető mindkét fajta hulladék, de naponta fogják ezeket üríteni. Tehát ha a gyűjtögető polgártárs jókor megy, akkor két konténert is érdemes felborítania, azokban kisebb hatékonysággal talál fémet és mellesleg több műanyagot szórhat szét maga körül. Ha rosszkor megy, akkor viszont nem érdemes egyiket sem felborítania.
De miért ne menne jókor!? Egész nap ráér kifigyelni, hogy mikor érdemes menni. A lomizós bodzaszedők is előbb tudják a helyi lakosságnál, hogy mikor van lomtalanítás.
Majd meglátjuk, bejön-e az FKF számítása gyakorlatban...

Denken 2011.09.22. 19:13:36

Mé nem csináltál inkább sörkollektort abból a sok dobozból, akkor legalább a fűtésen is spórolhatnál nem csak a környezeted véded :D
Szerintem is jobb ha egy élő emberrel állsz szembe mint egy géppel, de attól még retrográd vagy (de az most menő!) :D

Jegkoko 2011.09.22. 20:20:07

Nyáron voltam münchenbe és ott 1.5 2 literes üvegekért 25 centet adnak a kicsiért meg 15, de ez rászámolják az árára, de igy csak egyszer kell megvenni a teljes áron.Sztem igy több értelme van mint ennek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.09.23. 03:31:29

@Jofiu: Így van, az ország nagy részében, de nem mindenhol.Köszönöm, hogy nem kellett begépelnem.Bár ami a fura, hogy csak ép állapotban veszi be a gép, de rögtön szét is trancsírozza.Akkor meg minek rá vigyázni? :D

ze11 2011.10.03. 22:39:15

@Balt:
Ott a pont.
@agyramegy:
Ez melyik településen történt? Saját tapasztalat, illetve több szelektív gyűjtést végző autó személyzetét is megkérdeztem erről a városi legendáról, hogy mi a helyzet: az FKF-nél NEM öntik egybe a szelektíven gyűjtött hulladékot.

2011.10.03. 22:51:27

Erre jön a kérdésem...

Hanem? Egyébként Budapest.

Én azt látom, hogy ott a "kukásautó" és szépen felemelik a konténereket és ürítik.

Balt 2011.10.04. 08:35:09

@geegee: Vsz. a vonalkódot lehetőleg ép felületről szeretné leolvasni, de egyébként jogos észrevétel: ha így van, érdemes lenne a vonalkód felé simára lapíttatva gyűjteni. :)
süti beállítások módosítása