HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.07.08. 19:55 RT76

Mitől zöldek a brit utak?


A brit WhatGreenCar.com (WGC) idén is megválasztotta az év zöld autóját. A környezettudatos közlekedéssel foglalkozó, független szervezet immár negyedik alkalommal hívta össze szakújságírókból  és környezetvédelmi szakemberekből álló zsűrijét, hogy eldöntsék, a brit piacon kapható autók közül melyik az, ami a legkevésbé pusztítja a környezetet.

A díjátadó napján kezdték meg az Auris hibrid nagy-britanniai forgalmazását

 

Tíz modellt – dízeleket, benzineseket, hibrideket és egy villanyautót – választottak be a döntős mezőnybe. A végső döntésnél figyelembe vették a tesztvezetés során szerzett tapasztalatokat, az autó piaci alkalmasságát, valamint a teljes gyártási folyamat környezeti terheléséből, és az üzemanyag forrásától számított („well-to-wheel”) összesített károsanyag-kibocsátásából kiszámított emissziós értéket (WGC érték). Ez azt is jelenti, hogy nem elég nagyon tiszta üzeműnek lennie egy autónak, nem árt, ha jól vezethető, megfizethető, és általában alkalmas a mindennapi közlekedésre. Ezért nem győzhetett a végső értékelésnél a Mitsubishi villanyautója: bár tulajdonságai lenyűgözték a zsűrit, átszámítva mintegy 13 millió forintos vételára miatt esélye sincs arra, hogy akár a légminőségre, akár az emberek hozzáállására érdemi hatást gyakoroljon.

Hipertiszta, de túl drága az i-Miev

Annál inkább robbanásszerű növekedést eredményezhet a döntőbírák szerint az ökoautók elterjedésében és elfogadottságában a Toyota Auris hibridje. Ez a Priusnál kompaktabb és olcsóbb, ráadásul nem űrhajónak, hanem normális autónak néz ki, és ezzel el is nyerte a 2010-es What Green Car 2010-es Év autója díjat. A zsűri további három autót is dicséretben részesített: a Seat vezethetőségével és ár/érték arányával, a BMW radikálisan mérséklet emissziójával érdemelte ki az elismerést, míg a Citroen DS3 a ma kapható „legszexibb zöld autó”.

A 2010-es WGC Év Autója döntősei

Modell

WGC érték *

CO2-érték

Mitsubishi i-MiEV

10

0 g/km

Volkswagen Polo 1.2TDi BlueMotion

26

89 g/km

Citroen DS3 1.6 HDi

29

99 g/km

Vauxhall/Opel Corsa 1.3 CDTi ecoFLEX

29

98 g/km

Seat Leon 1.6 TDI Ecomotive

28

99 g/km

Toyota Auris hibrid

32

89 g/km

Volvo C30 1.6D DRIVe

29

99 g/km

BMW 320d EfficientDynamics

31

109 g/km

Kia Venga 1.4 CRDi

33

117 g/km

Honda CR-Z hibrid

37

117 g/km

 * 0-100, minél alacsonyabb az érték, annál jobb az autó környezeti összteljesítménye

forrás: whatgreencar.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr593154827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása