HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.07.22. 06:01 RT76

Meddig érnek a fák?

A NASA különleges eljárással elkészítette a föld erdő-térképét. Ez az első olyan ábrázolás a műfajban, amely pontosan ábrázolja az egyes erdőségek magasságát – és az erdőirtók nyakon csípésénél is fontosabb szerepet szánnak neki a kutatók.

NASA Earth Observatory/Kép: Jesse Allen & Robert Simmon/Michael Lefsky adataiból

A térképhez szükséges adatokat a NASA ICESat, Terra és Aqua műholdai szolgáltatták (az utóbbi kettőnek köszönhetjük a Golf-öbölben terjengő olajfoltról készített felvételeket). A szatellitekről begyűjtött adatok elemzéséből a kutatók arra a kérdésre keresik a választ, hogy a világ erdőségei mily módon tárolják, illetve dolgozzák fel a légkörben megtalálható szenet.

Ezt a munkát eddig számtalan helyi, illetve regionális lombozati térkép segítette, ám ez az első olyan térkép, amely az egész világról nyújt egységes méréseket lehetővé tévő képet. Az ennek elkészítéséhez szükséges adatokat a LIDAR lézertechnológiával gyűjtötték be. A LIDAR függőleges metszeteket készít a felszíni jelenségekről: fényimpulzust bocsát a lombkorona tetejére, illetve a földfelszínére, és összehasonlítja a két sugár visszaverődési idejét. Ez a technológia másodpercek alatt képes annyi adatot begyűjteni, ami más módszerekkel hetekbe telne – így is hét teljes esztendőbe és több mint negyed milliárd lézerimpulzusba telt, amíg elkészült a földtérkép.

Az új térkép megerősíti, hogy a világ legmagasabbra nyúló erdőségei Észak-Amerika csendes óceáni partvidékén, valamint Délkelet-Ázsiában található. A mérsékelt égövi tűlevelű erdők nyúlnak a legmagasabbra (akár 40 méteren is túl), míg a háborítatlan trópusi esőerdők „csak” 25 méteresek – pont, mint a tölgyek és nyírek.

NASA Earth Observatory/Kép: Jesse Allen & Robert Simmon/Michael Lefsky adatai alapján

Ami pedig a szenet illeti: az emberiség évente 7 milliárd tonna szenet bocsát ki környezetébe. Ebből hármat a légkör, kettőt az óceán nyel el – a kutatók pedig most arra keresik a választ, hogy a maradék két milliárd tonnán hogyan osztozik meg a föld flórája.

forrás: www.nasa.gov

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr743154840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása