HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.11.25. 16:59 RT76

Repül a, repül a...zsebhelikopter

Dragonfly DF1 helikopter
Az arizonai Avimech készítette ezt az aprócska repülő szerkezetet. Az alig 100 kg-os Dragonfly akár 360 kg terhet képes szállítani, végsebessége eléri a 100 csomót, és maximum 50 percig képes a levegőben maradni...



Az előzőek közül egyik adat sem jelent falrengető szenzációt, de ha beleszámítjuk, hogy az aprócska szerkezet mindenféle károsanyag-kibocsátástól mentesen, mindössze némi vízpára kipöfögtetésével képes minderre, akkor már fejet kell hajtanunk az Avimech szitakötője előtt.

A rakétát és helikoptert kombináló megoldás lényege, hogy a Dragonfly-ban hidrogén-peroxidot (H2O2) reagáltatnak egy meg nem nevezett katalizátorral, s ezzel hajtják a szerkezet rotorját. A két rotorlapát végén elhelyezett aprócska fúvókákban létrejövő reakció hatására lendül forgásba a rotor, s ez emeli magasba a Dragonfly-t.

A sokféle ipari célra felhasznált hidrogén-peroxid bőségesen rendelkezésre álló, környezetvédelmi szempontból biztonságos anyag, melyet két külön tartályban helyeznek el. A H2O2-t 50-70%-os higításban juttatják el a fúvókákig, ahol a nagyjából 25 centiméter hosszú motorokban reakcióba lép a katalizátorral, és biztosítja a 100 csomós sebesség eléréséhez szükséges, nagyjából 102 lóerős teljesítményt motoronként. A reakció melléktermékeként csupán némi vízpára jut a légkörbe.

És milyen jövő vár a kis helikopterre? A jelenlegi 120 000 dolláros árcédula mellett nem számíthatunk tömeges elterjedésre, de egyelőre talán jobb is, ha nem lepik el kis zümmögők a városok légterét. Másik problémája, hogy a kisméretű motorok igen iszákosak, óránként 11 gallon H2O2-t fogyasztanak, de ha ezt sikerül kicsivel sokkal lejjebb szorítani, akkor még sikeres is lehet a sokféle területen a jelenlegi lehetőségeknél jóval kedvezőbb áron bevethető DF1-es.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr413154863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása