HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.12.17. 05:13 RT76

Ostoros BMW

Nem hátul hajt, sőt, egyáltalán sehol nem hajt a bajorok Amerikában fejlesztett újdonsága. Viszont Green Good Design díjat hozott a márkának.

Nem sorhatos, drágám...

 

Nem, nem a merchandising csúcsát képviseli ez a két lámpa, amelyet a BMW csoporthoz tartozó DesignworksUSA tervezett: reklámcikk helyett valódi használati tárgyakról van szó, amikkel az alkotók novemberben elnyerték az Európai Építészeti, Képzőművészeti és Várostudományi Központ, valamint a Chicago-i Athenaeum által közösen létrehozott „Kiváló Zöld Dizájn Díjat”. Az 1950-ben alapított, nagy presztízsű „Good Design” díj keretein belül második éve meghirdetett pályázatra 46 országból több ezer munka érkezett, amelyek közül a zsűri mintegy százötven terméknek, kormányzatnak, személynek vagy programnak ítélte oda a kiváló környezettudatos tervért járó díjat.

A DesignworksUSA két lámpája, a 3,6 méteres Hi-Glo és a kilencven centiméter magas Lo-Glo egy kültéri bútorcsalád elemei. A lámpákban fénykibocsátó diódák (LED) világítanak, amelyek nagy teljesítményük mellett energiatakarékosak, tartósak és gazdaságosak. Mégsem ez teszi különlegesen környezetbaráttá a megrendelésre készült munkákat, hanem a kibocsátott fény természeteshez közeli színe, illetve az átgondolt árnyékolásnak köszönhetően minimális fényszennyezés.

Vajon el tudnánk aludni alatta...?

Ezeknek az innovatív megoldásoknak köszönhetően a lámpák a lehető legkisebb mértékben borítják fel a nap-éj ciklus váltakozását, és ezzel közvetlenül óvják az emberek, valamint a környező élővilág egészségét. És hogy a tervezők mire a legbüszkébbek? Arra, hogy a lámpa-párosról nem süt a környezeti tudatosság, hanem teljesen normális, hétköznapi használati tárgynak látszanak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr333154885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása