HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.01.19. 12:36 RT76

Emissziómentes expedíció

Január végén indul Magyarország első széndioxid-semleges túrája a Kilimandzsáróra.

Szafari öko-ínyenceknek

 

Ha a naplemente felé indulunk, csupa olyan nemzettel találkozhatunk, ahol nem csak tudatában vannak annak a ténynek, hogy a turizmus a világ ötödik legnagyobb CO2-kibocsátó iparága, de jó pár éve aktívan tesznek is azért, hogy a vendéglátás és a kikapcsolódás folyamataiban minél kevesebb energiát használjanak. A turisztika elsősorban irgalmatlan közlekedési igényeivel termel üvegházhatást fokozó gázokat, de a szállodák, szórakozóhelyek, valamint az élelmiszer-előállítás áramigénye is jelentős.

Jellemző, noha nem egyedi helyzet, hogy Magyarországon még csak most jutott el ide a turisztikai szektor. Egy extrém túrákat szervező vállalkozás, az iKaland, valamint hazánk első CO2 kibocsátás ellensúlyozója, a Co2ntra közös szervezetésében január végén indul az az expedíció, amely egyrészt önmaga is nulla széndioxid-kibocsátású program lesz, másrészt fel kívánja hívni a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára.A Kilimandzsáróra, Afrika legmagasabb hegyére egy különösen könnyen mászható (ezért ironikusan Coca Cola Trail néven emlegetett) útvonal vezet fel, a környezetbarát túra azonban ehelyett a zsúfolt, agyonszemetelt ösvény helyett a nehezebb, kevésbé közkedvelt Umbwe-ösvényen közelíti meg az 5885 méteres csúcsot.

A Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt vezetésével induló túra két szempontból is példa értékű. Egyrészt tiszteletben tartja a méltányos kereskedelem (fair trade) elveit, nem kér közvetítői díjat afrikai partnerei által nyújtott szolgáltatások után – magyarul minden, helyben elköltött forint a megfelelő kezekbe jut. Másrészt a szervezők lehetővé teszik a túra CO2-kibocsátásának teljes mértékű megváltását – az iKaland eleve megvásárolja a szükséges kvótamennyiség 50 százalékát, a jelentkezők pedig saját lelkiismeretük szerint (viszonylag szerény összegért) megválthatják a maradékot.

további info: www.ikaland.hu , www.co2ntra.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr953154881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása