HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.04.05. 15:36 RT76

Mobilokkal a gorillákért

Idén is megszervezi nagyszabású Afrika-segítő kampányát a Jane Goodall intézet. A mobiltelefon-gyűjtő akció a legkisebbeket is ráébreszti a fenntartható életmód fontosságára, és a dolgok mélyebb összefüggéseire.

Ne majomkodj a mobillal

Azzal a legtöbb, zöld szellemiségű ember tisztában van, hogy az elektronikus berendezések számos, környezetet károsító anyagot tartalmaznak, ezért külön hulladékkezelésre szorulnak. Az azonban kevésbé köztudott, hogy nem csak mérgező mivoltuk miatt igényelnek odafigyelést ezek a berendezések.

A mobiltelefonok és hasonló készülékek gyártásához szükséges anyagok között szerepelnek olyan fémek, például a tantál vagy az ón, amelyeket a világon legnagyobbrészt Kelet-Kongóban bányásznak. Mivel hatalmas üzletről van szó, számos illegális bánya is üzemel a térségben, annak rendje és módja szerint gyerekmunkásokkal, az ércek kitermelése során pedig hatalmas erdőterületeket irtanak ki, ami veszélyezteti a régió flóráját és faunáját, és a kihalás szélére taszít jó néhány fajt, köztük gorillákat is.

Dobj egy nagyot - kampány a mobilok újrahasznosításáért

A Jane Goodall intézet ezért már harmadik éve szervezi meg mobiltelefon-újrahasznosító kampányát, amely a begyűjtött nemesfémek visszanyerése mellett készpénzzel is támogatja a kongói vadőrök munkáját, illetve fenntartható mezőgazdasági módszerekre oktatja a helyi gazdálkodókat. Az idei "Dobj egy nagyot!" kampányba már az oktatási intézményeket is bevonja az intézet és partnerszervezete, az Electro-Coord, így a kisiskolások, óvodások az emberszabású majmokon keresztül tanulhatják meg, hogy – Jane Goodall szavaival – minden egyes ember meg tud változtatni valamit, minden nap és minden percben.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr643154898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása