HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.05.17. 14:31 RT76

A környezet Robinsonjai

Az év elején indított kísérlet eddig jól alakul: egy környezettudatosan élő svéd család máris kétharmadával csökkentette CO2-kibocsátását. A nagyján tehát túl vannak – de most jön a neheze!

Stockholm melletti öko-idill hóval és elektromos Volvóval

A háztartási emisszió csökkentését részben a különleges infrastruktúra tette lehetővé: a napelemekkel burkolt faház elektromos fogyasztóit vízerőművekből származó áram táplálja, az épület garázsában pedig egy villanymotoros Volvo C30 Electric autó áll. Eddig egyébként éppen az utóbbi terület, a közlekedés hozta a legmegdöbbentőbb, 93 százalékos emissziós előrelépést a család életében.

Az már három hónap után is jól látszik, hogy a kezdeti, látványos fejlődés után a család leginkább életmódjának radikális megváltoztatásával érhet el további eredményeket. Az éttermi látogatások, a készételek helyét az energiatakarékos módon megtermelt, friss zöldségek, a kevés hőenergiával elkészíthető halételek veszik át, a házban elhelyezett monitorokon pedig minden tevékenységük károsanyag-kibocsátását figyelemmel követhetik.

Otthon főznek, vagy inkább párolnak - a környezetvédelem áldozatokkal jár

A XXI. századi öko-Robinsonok azonban óhatatlanul helyzeti hátrányból indulnak: a ház, az autó, az energiaellátó elemek vagy a bútorok előállítása ugyanis komoly terhelést jelent a környezet számára. A kísérletben megcélzott, évenkénti és személyenkénti egy tonna széndioxid-kibocsátásból 900 kilót már a projekt kezdete előtt elhasználtak a megtakarításokat lehetővé tévő háttérország kiépítésére. A résztvevők éves apanázsa tehát egy mázsa CO2 fejenként. Ez önmagában is kemény feladatnak hangzik, de ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos európai lakos évente 7,3 tonna széndioxidot bocsát a levegőbe, a Lindell családnak tényleg meg kell tanulnia „energiamorzsákon” élni a következő hónapok során.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr83154919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása