HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.07.13. 02:45 RT76

Elindult a próbaüzem Magyarország legnagyobb biogázüzeménél

 

Befejeződtek a 4,2 MW teljesítményű szarvasi biogázerőmű építési munkálatai. Az építtető Aufwind megkezdte a próbaüzemet, hogy szeptemberben átadhassa az ország legnagyobb teljesítményű biogázüzemét.

Félmilliárdos költségvetési támogatás segítette a projekt létrejöttét

 

 

 

Két évvel ezelőtt fektették le annak a nettó bekerülési értéken számítva csaknem 5 milliárd forintos beruházást képviselő erőműnek az alapkövét, amely, ha üzembe áll, akár egy 18-20 ezer lakosú város teljes energiaellátására is alkalmas. A német Aufwind Neue Energien GmbH szarvasi projektje két és félszer akkora, mint az eddigi legnagyobb magyar biogázerőmű.

A szintén szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. együttműködésével felépült projekt két helyszínen valósul meg: az alföldi város külterületén épült fel a biogázüzem kiszolgáló létesítményeivel együtt, míg a Gallicoop telephelyén hasznosítják a termelt biogáz több mint 80 százalékát, kapcsolt villamos-, hő- és hidegenergia formájában. A két helyszínt 4,2 km-es gázvezeték köti össze.

Az Aufwind projektigazgatója, Kecskés József véleménye szerint „ez a típusú és volumenű energia-felhasználás tesz egy energetikai projektet életképessé és hosszú távon fenntarthatóvá.” A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója, Erdélyi István így fogalmazott: „Ez a biogázüzem igazán példamutató fejlesztési beruházás Kelet-Magyarországon, hiszen olyan hulladék- és mezőgazdasági szerves anyagokat használ fel, amelyek évszázadok óta képződnek, csak eddig a természetben szabadon bomlottak le. Ám mostantól zárt rendszerben, környezetbarát módon feldolgozzuk és újrahasznosítjuk őket.”

Évente 12,8 millió köbméter gáz előállítására képes a létesítmény

A németországi, regensburgi székhelyű Aufwind Neue Energien GmbH tizenöt éve tervez, kivitelez és üzemeltet biogáz projekteket. A biogáz-felhasználás szempontjából vezető Németországban az Aufwind létesítette az első olyan üzemet, amely biometánt táplál a földgázhálózatba. A cég biogáz projekt portfoliója jelenleg 25 MW-nál nagyobb beépített villamos kapacitással rendelkezik, amelyet mintegy 1200 m³/óra teljesítményű biometán előállítása egészít ki.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr783154941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása