HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.07.20. 04:07 RT76

Egyszerre termeli és megtakarítja

 

Egy frissen közzé tett amerikai tanulmány szerint az épületekre helyezett napelemek energetikai hatása duplán kedvező.

Ha a klímát táplálja, a saját dolgát könnyíti meg a napelem-rendszer.

 

 

A hűtés legegyszerűbb módja, ha elvonjuk a hőt a kérdéses tárgytól: magyarul ha melegünk van, álljunk árnyékba. Milyen egyszerű volna, ha az épületek is megtehetnék ugyanezt – illetve várjunk csak, már meg is tették.

Na nem mindegyik, csak azok, amelyek tetőszerkezetét valamilyen, az épület felületével közvetlenül nem érintkező réteg fedi. Mondjuk napelem. A szolárcellák alapvető lételeme, hogy elfogják a nap sugarait, ugyanis magával vonja azt, hogy mögéjük már nem jut a melegítő sugárzásból, vagyis bár akaratukon kívül, de hűsítik hátterüket – jelen esetben az épületeket.

A jelenség annyira triviális, hogy egy általános iskolai vetélkedőn sem volna merszünk kérdésként feltenni, eddig azonban nem voltak ismeretesek olyan mérések, amelyek a hűtés mértékét energiamennyiségben kifejezték volna. A San Diego-i egyetem kutatói most pótolták ezt a hiányt: vizsgálatuk szerint nappal nagyjából három fokot jelenthet az árnyékolás, míg éjszaka vagy akár télen (a tető és a napelemek közötti légréteg szigetelő hatása miatt) pont fordítva, kevésbé hűl le az épület.

Lakhatóbbá teheti a panelházak felső szintjét a napelem

Érdekes módon nem a tetővel párhuzamosan, zárt szerkezetben beépített, hanem a megdöntött napelemek vezetik el a legtöbb hőt a tetőtől, mégpedig a cellasorok között kialakuló, felszálló légáramlatok miatt. A kutatók szerint a fűtésen, illetve hűtésen megtakarítható energiamennyiség akár a napelem-rendszer kiépítési költségének öt százalékát is kiteheti.

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr493154942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halby 2011.10.05. 15:56:28

"A hűtés legegyszerűbb módja, ha elvonjuk a hőt a kérdéses tárgytól: magyarul ha melegünk van, álljunk árnyékba."
Hááát, ez pont NEM az; az árnyékolás pont nem hőelvonást, ellenben a hőfelvétel csökkentését jelenti :-))

Hithű ateista 2011.10.18. 21:15:28

Nem árt tudni azonban ehhez, hogy a biztosítók néhány európai országban (pl. Ausztriában is) emelt tűzveszélyességi kockázatúnak értékelik az olyan épületeket, amelyeknek a tetőszerkezetén pl napelemeket helyeztek el.
Na nem a napelemek képzelt gyúlékonysága miatt, hanem mert épülettűz esetén az oltást nehezítik, és emiatt a kár a kimutatások szerint jóval nagyobb.

Vérmaci 2011.10.19. 11:59:36

A napelem ára többszöröse az épület árának, a büdös életben nem térül meg.

Donor 2011.10.19. 15:02:18

@Vérmaci: Kilowattonként 1milla a napelemes rendszerek ára durván. 30milla alatt nem találtam új házat. Lepukkant bontásra valót már 15ért is.
30kW teljesítmény felett már erőműnek számítasz :))
A megtérülési idő szkeptikusan számolva 15év. Optimistán 10év.

Egyébb kérdés? :)

Donor 2011.10.19. 15:05:57

@Hithű ateista: Miért nehezebb oltani?

Ennyi erővel a szünetmentes tápegységekre is magasabb biztosítási költség kellene.

Közben azért mindkettőt lehet áramtalanítani szükség esetén, az önnálló napelemek pedig max 20V feszültséget adnak le.

Hithű ateista 2011.10.26. 14:23:18

@Donor:
Amit írtam, nem az én fejemből pattant ki, hanem a rádióban hallottam, a biztosítók meg mint tudjuk ijedős, pesszimista fajták, gondolom, elhitték, amit az elemzőjük mondott...
Másrészt félreértettél, pedig szerintem érthetően írtam, hogy nem a képzelt gyúlékonyságuk/tűzveszélyességük miatt, hanem mert egy extra szintet képeznek a tető felett, olykor-olykor zártan, és ezzel az oltást nehezítik.

Hithű ateista 2011.10.26. 14:28:32

A cikk első képén ragyogóan látszik, miről beszélek, én el tudom hinni, amit hallottam.

Természetesen ezzel együtt is csak támogatója tudok lenni efféle beruházásoknak.

Az esetlegesen kialakuló káresemény továbbá csak lokális, nem veszélyezteti környezetét (vagy kevéssé) amit egy-egy erőművi balesetnél azért nehéz nyugodt szívvel kijelenteni ugyebár...

Donor 2011.10.26. 15:48:07

@Hithű ateista: Félre ne érts, elhiszem hogy így hallottad, csak egyszerűen szánalmas hogy a biztosítók mit ki nem találnak, hogy lehúzzák az embereket.

A hőszigetelés, a tetőcserép, a biztonsági zár, a dupla rétegű ablak, mind ilyen tényező. A napelem egy sima üvegtábla, egy csapás a fejszével és már ott sincs.

A szünetmentes tápegységet meg azért írtam mert áramtalanítás után is ott marad a villany, ezért vízzel nem lehet oltani.
süti beállítások módosítása