HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.08.09. 20:33 RT76

A kék égen is zölden

Az Őcsényi Repülőklub és a Survive Enviro Nonprofit Kft együttműködése nyomán „kizöldült” a nemzeti vitorlázórepülő bajnokság.

A 21. század legnagyobb kihívásaira reagálva az idei, 56. Magyar Nemzeti Vitorlázórepülő Bajnokság a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjainak figyelembevételével zajlik. A 2011. augusztus 6-a és 20-a között zajló bajnokságnak Őcsény ad otthont, ahol a szervezők (az Őcsényi Repülőklub és a SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft) jó példával elöl járva törekszenek arra, hogy a versenyzőket és látogatókat környezettudatos hozzáállásra ösztönözzék.

Csendes, emissziómentes élmény - ott fent. Az új kezdeményezés nyomán immár itt lent is.

Nem nehéz apropót találni a kezdeményezésnek, hiszen vitorlázórepülés eleve természetközeli sport. Aligha találunk még egy olyan tevékenységet, amelyben a természettel teljes összhangban, madarak társaságában suhanhatunk a szél szárnyán, vagy közlekedési módot, amelyben több száz kilométert vagyunk képesek nagy sebességgel megtenni, kizárólag a Napból származó friss energiát hasznosítva.

Környezetvédelmi szempontból persze egy vitorlázórepülő-verseny is komoly terhet jelent - nem is maga a repülés, hanem a gépek kiszolgálása, a versenyzők és látogatók általános szükségleteinek ellátása, illetve a kempingezés. A szervezők célja, hogy a Szekszárdtól 10 km-re meghirdetett versenyt teljesen környezetbarát módon bonyolítsák le azokon a területeken, ahol ez minimális költségráfordítással megoldható.

A környezetbarát működés égisze alatt minimálisra csökkentik az anyaghasználatot (pl. papír helyett elektronikus dokumentumok alkalmazása), szelektíven gyűjtik a hulladékokat, fenntartható forrású termékeket (fair trade termesztésű kávét, helyi terményeket) használnak, ésszerű mértékűre csökkentik a víz- és energiafelhasználást, valamint aktívan népszerűsítik a környezettudatos életmódot, tájékoztatják a nézőket és résztvevőket a környezetvédelmi lehetőségekről.

A szervezők bíznak benne, hogy ez a néhány, mindennapi életünk során is alkalmazható változtatás csak a kezdet, és hogy (a repülés motívumánál maradva) maroknyi fecskeként  nyarat csinálhatnak.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr613158772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása