HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.06.30. 18:00 RT76

Óvakodj a kis halogéntől!

{jcomments on}Van nekünk itthon két csillárunk, mindkettő igen szép. Ezért is vettük meg őket, még öntudatra ébredésünk előtt, a pazarló, nem hatékony, a világ jövendő végére csak legyintő 2009-ben. Még kis falikarok is tartoznak hozzájuk, abból is van vagy hat. Ez összesen 18x40 watt. És nem tud kevesebb lenni!

 

Ez a temérdek világítótest mind kis halogénizzóval működik, ilyennel:

halo1

Ezért nem kellett volna megvennünk őket. Ez a kis vacak ugyanis nem létezik energiatakarékos változatban. Gyakorlatilag. Van ugyan egy fantasztikusan hatékony változat az Osramnál, ami 33 Watt teljesítménnyel állít elő a negyvenwattos változatnak megfelelő fényerőt. Csak közben ezer forintba kerül, míg a legolcsóbb sima negyvenwattos 390-be.

Tehát a 12 izzón spórolhatnék 84 Watt teljesítményt, mindez nem is kerülne többe 7200 forintnál. A büdös életben meg nem térül.

A kis halogén (bizonyos források szerint "stiftfejű lámpa") kiváltására az icipici burákban semmi esélyt nem látok. Vagy valaki tud megoldást, hogy a nappali és a háló fő világítóteste 240 Watt helyett megoldható legyen mondjuk 40-ből, mint a konyháé, ahol két 21 wattos kompakt fénycső a sárgás halogénnél valójában még élvezhetőbb és látványosabb fényerőt is produkál?

Addig is, amíg erre a kérdésre nem jön áttörő erejű válasz, arra kérek minden zöldvérű alkalmi vagy hivatásos lakberendezőt: felejtse el ezt a kicsi, csinos, de észbontóan pazarló fényforrást. A saját pénztárcájának is jót tesz, meg az őserdőben is vidámabban élnek majd tovább a bálnák.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr823154832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása