HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2010.07.14. 10:02 RT76

Kétévnyi olvadás, egyetlen nap alatt

A NASA elemzőinek bizony megállhatott a kezében az egér, amikor július 7-én reggel átnézték a Grönland környékén előző éjjel készített műholdfelvételeket. Ott, ahol a hatalmas Jakobshavn-gleccser torkolatának kellett volna lennie, csak az óceán hullámait látták: a jégmező másfél kilométernyit húzódott vissza néhány óra alatt…Balra a július 6-i, jobbra a másnapi felvétel

A Jakobshavn-gleccser évente mintegy 35 millió tonna jeget bocsát a tengerbe, belőle származik a Grönland környéki jéghegyek egy tizede, valamint ezt a gleccsert tekintik az északi féltekén tapasztalható tengerszint-emelkedés első számú felelősének. A kutatók 250 éve tanulmányozzák a világörökség részévé nyilvánított Ilulissat jégfjord részét képező jégfolyót; a világ egyik leggyorsabban mozgó (átlagosan 20 méter/nap) gleccserén végzett megfigyelések nagyban hozzájárultak a gleccserek működésének megértéséhez, illetve a globális felmelegedés hatásainak felméréséhez.

Így húzódott vissza a gleccser az elmúlt 160 évben

A Grönland nyugati partján fekvő gleccser hossza az elmúlt 160 évben több mint 45 kilométerrel csökkent. A Jakobshavn ma már a világ leggyorsabban visszahúzódó gleccserének számít, ilyen mértékű fogyással azonban még nem találkoztak a kutatók: a jégáron hatalmas, keresztirányú repedés keletkezett, majd az attól délre, az óceán felé eső, 7 négyzetkilométeres (!) jégtömb levált, és tovasodródott.

forrás: NASA
kép: DigitalGlobe

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr553154837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása