HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.02.02. 04:44 RT76

Heliocentrikus Dorog

Mindig jó, ha stabilan megtelepszik nálunk egy külföldi gyártó. Még jobb, ha zöld tevékenységet űznek.

Sanyo Hungária Kft., Dorog

Több mint háromszáz új munkahelyet jelent az a két dorogi gyártósor, amelyben a Sanyo január 19-én megkezdte a napelemek összeszerelését. A cég tájékoztatása szerint a létesítmény Európa egyik legkorszerűbb ilyen jellegű üzeme. A 4,5 milliárd forintos beruházást az Európai Unió és a magyar költségvetés közel 900 millió forinttal segítette - mondta el korábban, a fejlesztés indulásakor a vállalat adminisztrációs vezetője.

Horváth Csaba hozzátette, a „SOLAR III” üzembe állításával 2011 januárjára évente 315 Megawatt teljesítményű napelemet szerelnek össze, 30 százalékkal bővül az európai exportra termelő gyár kapacitása. A Solar III-as gyáregységet egy korábbi csarnokból alakították ki, termelőterülete 9000 négyzetméter, a technológiai fejlesztés értéke 3,7 milliárd forint.

A Sanyo első magyarországi gyára 1999-ben épült fel a Dorogi Ipari Parkban, itt légkondicionálókat, mobil telefonok és kéziszerszámok akkumulátorait és tölthető elemeket készítettek. A foglalkoztatottak száma 2007-ben elérte az 1350 főt. A társaság 2005-ben ide telepítette a napelem modulok összeszerelését, 2007-ben indult a második napelem gyár tömegtermelése.

A Sanyo Hungária Kft 2008-ban beszüntette a tölthető akkumulátorok gyártását a dorogi gyárában, és ezzel kapcsolatban mintegy 640 dolgozót kellett elküldenie. A mostani bővítéssel az üzem eléri a korábbi létszámot, és a legnagyobb napelem-panel összeszerelő vállalattá válik a Sanyo csoporton belül. A Sanyo gyártja a jelenleg létező egyik leghatékonyabb, fotovoltaikus napelemet, amely a visszavert fényt is hasznosítja, így árnyékban is működik. A vállalat 2007-ben a világ napelemgyártói között a 10-11. helyet foglalta el, 2012-re az első négy közé szeretne kerülni.

HIT technológia, világelső jellemzőkkel - Dorogról

A Sanyo egyébként lokális szinten sem hanyagolja a környezetet: évek óta szemétgyűjtéssel töltik a környezetvédelmi világnapot, a dorogi óvodákban sövényeket telepítenek, 2008-ban pedig a dolgozók létrehozták Magyarország legnagyobb virágmozaik képét: 450 begónia-palántából rakták ki a vállalat emblémáját.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr553154882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása