HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.04.27. 03:00 RT76

Én, a guberáló

Finn kutatók olyan robotot szerkesztettek, amely képes leválogatni a szemetet. Az első gyakorlati teszteken jól vizsgázott a mesterséges kukás.

Fáradhatatlanul turkál a finn robot

A szelektív hulladékgyűjtés a feldolgozás és újrahasznosítás első és legfontosabb feltétele. A leggondosabb szétválogatás sem hozhat azonban tökéletes eredményt, márpedig a „szemetes hulladék” nem reciklálható. Eddig nem volt jobb megoldás a manuális re-szelektálásnál, egy finn vállalat, a ZenRobotics azonban most gépesítette a folyamatot.

A fantáziadús módon Recycler névre keresztelt berendezést elsősorban építkezések, illetve bontások nyomán keletkezett, vegyes összetételű, emberi erővel nehezen kezelhető, ráadásul az egészségre is káros hulladéktömeg szortírozására tervezték. Az ipari robotkar a futószalagon előtte elhaladó szemétkupacból válogatja ki azokat a darabokat, amelyek megfelelnek a belé táplált paramétereknek, és a megfelelő gyűjtőcsatornába helyezi azokat. A felismerést egy sor érzékelő technológia – infravörös és hagyományos kamerák, térbeli lézer szkenner, érintésszenzor, fémérzékelő, vonalkód-leolvasó, röntgen, mérleg, stb. – segíti. A gép programozása az emberi kisagy tanulási mechanizmusát modellezi, így az képes gyorsan és hatékonyan alkalmazkodni az új helyzetekhez, és akár rendkívül nagy adatmennyiséggel is biztonsággal megbirkózni.

A Recycler nem csak kényelmi, de biztonsági és egészségügyi szempontból is ígéretes fejlesztés; akár radioaktív anyagok, azbeszt, szigetelések, akkumulátorok kezelésére és szétválogatására is használható. A február óta folytatott gyakorlati próbák során a berendezés nagyjából 50 százalékos biztonsággal teljesített. A távlati tervekben egyébként egy háztartási léptékre zsugorított, családi változat is szerepel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr493154918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása