HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.06.24. 12:56 RT76

Sütőolajjal a benzinkútra

A használt háztartási olajból valóban készíthető bioüzemanyag, most azonban nem csak felhasználják, de át is veszik azt a MOL benzinkútjain.

Végre egy értelmes ötlet - reméljük, nem ideiglenes kampány lesz!

Országszerte mintegy száz töltőállomásán helyezett ki olyan, speciális gyűjtőhordót a MOL, amely lehetővé teszi a lakossági, használt sütőolaj és zsiradék környezetbarát tárolását, majd későbbi elszállítását. A kezdeményezés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni: azok számára, akik eddig is hajlottak az olaj környezetbarát elhelyezésére, nagyságrendekkel kényelmesebb megoldást jelent ez, mint fellelhetetlen ökoszigeteket keresgélni az országban, ha pedig valaki számára újdonság az olajhulladék begyűjtése, eggyel kevesebb mentsége van arra, hogy csak legyintsen rá. Személy szerint nálunk vagy öt liter, jobb sorsa érdemes, használt sütőolaj várja otthon, hogy megtaláljam a biztonságos, környezetbarát leadás módját. A statisztikák szerint ennyivel ötmillió liter ivóvizet tehetnék egy csapásra tönkre – ez csaknem annyi, mint a Duna másodpercenkénti vízhozama Fekete-tengeri deltatorkolatánál!

Na de a lényeg: a MOL-nál mostantól leadhatjuk az otthon összegyűjtött étolajat, abból Komáromban biodízelt, illetve biogázt állítanak elő, a további gyűjtéshez pedig takaros tárolóedénykét kapunk a kutakon (ahogy mondani szokták, a készlet erejéig), amibe állítólag csöpögésmentesen tölthető bele a serpenyőből a rántott hús után fennmaradó sütőolaj. Az edényhez később a CBA kijelölt üzleteiben és a Vénusz Napszüret programjának keretein belül is hozzá lehet majd jutni, de nem is az a lényeg, amit kapunk, hanem amit adhatunk.

Fánk a gyomorba, olaj a MOL-ba

A használt sütőolajat átvevő töltőállomások listája innen letölthető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr553154922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása