HTML

Zöldblog.hu

Közlekedés, háztartás, energetika, úgy, hogy a bálnák sokáig dalolhassanak az érintetlen őserdőkben.

Linkblog

Friss topikok

Van-e vészfék az olajalapú civilizáció vonatján?

2011.03.29. 15:12 RT76

Érintőgenerátor

Megannyi hamvába holt próbálkozás után itt egy ígéretes kísérlet: az okostelefonok képernyőjét fogná áramtermelésre egy francia vállalkozás.

Süss fel nap, fényes nap, töltsd fel a mobilomat!

Az ötlet olyan egyszerű, hogy szinte már fáj: a Wysips egy ultravékony, átlátszó napelem-filmet ragasztana a képernyő üvegfelületére, és már kész is a beépített töltő. Ez eddig is eszébe juthatott volna bárkinek – csakhogy a megoldáshoz szükséges, nagyméretű érintőképernyők csak az elmúlt néhány évben terjedtek el világszerte; a hagyományos, apró kijelzőkön nem sok értelme lett volna szolárcellákat elhelyezni. Egy 3, vagy akár 4 colos átmérőjű felületen azonban már érdemi munkára fogható a napsugárzás – vagy akár a mesterséges fény.

A feltalálók már a második generációs terméken dolgoznak, ígéretük szerint hat órányi napsütéssel teljesen fel lehet majd tölteni a telefont, egy óra napozás mintegy harminc percnyi beszélgetésre elegendő energiát szolgáltathatna; mindez mesterséges világítás mellett valamivel tovább tartana. (Összehasonlításként, a cikkünk illusztrációjaként szolgáló, két évvel ezelőtt bemutatott Sharp szolármobil hatvan perc bevilágítás után csupán hat percnyi beszélgetést kínált - nyilván, mert parányi volt a fényérzékeny felülete.)

Az ötlet sokkal életképesebb, mint a külön, hordozható szolártöltők, hiszen nem kell sehová bedugni a telefont, hanem elég kint hagyni az asztalon (a legújabb kutatások szerint úgyis csontritkulást okoz a GSM-sugárzás, ami újabb érv az ellen, hogy zsebre vágjuk), és készenléti állapotban folyamatosan tölthetné magát az irodában, otthon, vagy akár az autóban. Teljesen nyilván így sem függetleníthetnénk magunkat a hálózati töltőtől, de örüljünk minden, ingyen és tisztán beszerzett kilowattnak, annyival is kevesebb munkája lesz az erőműveknek.

A technológia egyébként hordozható számítógépekhez is alkalmazható volna, sőt, szívünk szerint autók, buszok ablakait fóliáznák le vele – ha felvirágzik az üzlet, egész biztos erre is sor kerül a közeljövőben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold.blog.hu/api/trackback/id/tr163154901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása